ΕΛΛΑΔΑ

Αναστολή εργασίας | «Καμπάνα» για 10.000 υγειονομικούςΜε διαφορετικές ταχύτητες η υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να τεθούν σε καθεστώς αναστολής όσοι γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν εμβολιαστεί – Τι αποφάσισαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Η ντρίμπλα των ανεμβολίαστων στο Αγρίνιο για να γλυτώσουν την στέρηση μισθού

Εκκίνηση για την αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολιαστους υγειονομικούς αλλά με διαφορετικές ταχύτητες στη διαδρομή μέσα στο ΕΣΥ, έγινε απο το πρωί της Τετάρτης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής -απόρροια της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών- αφορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των εργαζομένων, περίπου 10.000 εργαζόμενους, με την πλειονότητα αυτών να είναι βοηθοί νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, λοιπό προσωπικό.

Η “δαμόκλειος σπάθη” της αναστολής καθηκόντων με επακόλουθο τη στέρηση μισθού και ενσήμων για τη διάρκειά της, μπορεί να επικρέμαται πάνω από ολους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά στην πράξη το μέτρο είχε μερική εφαρμογή.

swell adv 2021

Οι ανάγκες που καλύπτει κάθε υγειονομική μονάδα στην περιοχή αρμοδιότητας της, οι ελλείψεις επί μέρους κλινικών, εργαστηρίων, τμηματων κάθε νοσοκομείου, η σχέση συνεργασίας που εχει επιτευχθεί μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, διαμορφώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία της αναστολής των ανεμβολιαστων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η αργή διαδικασία ενεργοποίησης του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής δεν βοηθάει την κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρμα για επικουρικό και εμβολιασμενο προσωπικό τριμηνης διάρκειας στα νοσοκομεία, δεν ειχε τεθει σε λειτουργία απο το πρωι της Τεταρτης οπως ειχε εξαγγελθει, προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις απο ενδιαφερόμενους για τις θεσεις που ανοίγουν λογω της αρνησης υγειονομικών να εμβολιαστούν.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ειναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Γεννηματας της Θεσσαλονίκης οι ανεμβολιαστοι εντάχθηκαν κανονικα στο πρόγραμμα του νοσοκομείου, λογω των ελλείψεων που θα προεκυπταν άμεσα.

Σε άλλα νοσοκομεία οπως στο Αγρίνιο οι εργαζομενοι ακολούθησαν την πλάγια οδο της αναρρωτικής άδειας ωστε να αποφύγουν την αναστολή.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής – οπου βεβαίως καταγράφονται και χαμηλότερα ποσοστά ανεμβολιαστων σε σύγκριση με ρα αντίστοιχα σε νοσοκομείο της περιφέρειας- οι διοικήσεις κρατούν ατύπως στάση αναμονής για το πρωτο 48ωρο εφαρμογής του νόμου και αναμένουν να συνεχιστεί η αυξημένη ροή εργαζομένων προς τα εμβολιαστικα κέντρα που καταγράφηκε την τελευταία εβδομαδα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) απο τους περιπου 3.900 ανεμβολιαστους εργαζόμενους νοσοκομειων και κέντρων υγείας έσπευσαν να εμβολιαστούν οι μισοι μέσα στις προηγούμενες πεντε ημέρες.

Την ίδια στιγμή, σαφες μήνυμα για την κατάσταση που διαμορφώνεται δίνουν και οι υγειονομικες επιτροπες των ΥΠΕ που εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης απο τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους που υποβάλλονται.

Στην 1η ΥΠΕ είχαν υποβληθεί ως χθες 640 αιτήματα και είχε απορριφθεί το 85%.


Σχετικά άρθρα

Back to top button