ΕΛΛΑΔΑ

Αμφισβήτηση αλλά και συσπείρωση για παραμονή στην εξουσία

Ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, βέβαια, στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος, ωστόσο μετρημένοι 200 σύνεδροι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους (;) στο πρόσωπό του, αφού προτίμησαν το λευκό ή άκυρο.

Ήταν η κορύφωση της κριτικής όχι τόσο απέναντι στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – γύρω από τον οποίο είναι λογικό να υπάρχει συσπείρωση, όταν πια το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ενώνει η προοπτική διατήρησης στην εξουσία – όσο στην απότομη ενηλικίωσή του ΣΥΡΙΖΑ ή συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ενδεικτικό μάλιστα της αμηχανίας που επικράτησε στους διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το γεγονός ότι έδωσαν στη δημοσιότητα δύο… διαφορετικά ποσοστά επανεκλογής στον Αλέξη Τσίπρα: την πρώτη φορά είναι συνυπολογίσει στο ποσοστό και τα άκυρα, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερο από το πραγματικό (περίπου 92% αντί του πραγματικού 93,53%).

Ανάλογη σύγχυση επικράτησε και το βράδυ του Σαββάτου στο σώμα των συνέδρων, με αποτέλεσμα οργισμένος ο πρωθυπουργός να τους ρωτήσει από του βήματος «εάν ξέρουν τι ψηφίζουν». Ήταν η ψηφοφορία για τα ασυμβίβαστα υπουργών, βουλευτών και οργάνων του κόμματος, όταν στην πράξη η εισήγηση Τσίπρα απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να επισημάνει ότι αγνοήθηκε η εισήγησή του και έτσι επαναλήφθηκε η ψηφοφορία για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα…Σε ό,τι αφορά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά έως αργά χθες το βράδυ – καθώς η καταμέτρηση συνεχιζόταν – δυναμική παρουσία καταγράφει η περίφημη «ομάδα των 53+», με πρώτο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναδεικνύεται έτσι σε βασικό εσωκομματικό πόλο.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η χαμηλή επίδοση του Νίκου Παππά, παρότι πιθανότατα θα είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα, καθώς και ο ίδιος προσδοκούσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών ενώ την πρωτιά εξασφαλίζει – όπως όλα δείχνουν – ο Νίκος Φίλης, εξαργυρώνοντας έτσι την κόντρα του με την Εκκλησία.

Πολύ ψηλά βρίσκεται και ο Παύλος Πολάκης, με τους ΣΥΡΙΖΑίους να επικροτούν έτσι τη στάση του απέναντι σε δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Χαμηλά, σε σχέση με τις προηγούμενες επιδόσεις τους, βρίσκονται και οι Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Σκουρλέτης – το όνομα του οποίου συζητείται για γραμματέας του κόμματος.

Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Σταθάκης δεν έθεσαν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή – πιθανότατα γιατί είχαν ούτως ή άλλως δυσκολευτεί να εκλεγούν σύνεδροι στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close