ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όσα ξέραμε στο ελληνικό γιαούρτι: Σκόνη αντί για νωπό γάλα

Με υπουργική απόφαση που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έρχονται τεράστιες αλλαγές. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως υπάρχει κίνδυνος το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται νωπό γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν αποκλείει ακόμη και τη χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του γιαουρτιού, εξέλιξη εξαιρετική αρνητική για το μέλλον των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος, οι οποίοι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Πολλές γαλακτοβιομηχανίες, εξαιτίας των οικονομικών τους δυσκολιών, πιθανόν να περιορίσουν τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και να στραφούν στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

Όλα αυτά την ώρα που το ελληνικό γιαούρτι, κυρίως το στραγγιστό, αποτελεί την νέα παγκόσμια τάση στον χώρο των γαλακτοκομικών, και όλες οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων και όχι μόνο, θέλουν να οικειοποιηθούν τον όρο Greek Yogurt.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close