ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλαγές στην παιδεία – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, «φέρνοντας» μαζί του τα πάνω – κάτω σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, αλλά και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το σύστημα εξετάσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ), τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) και των δημοσίων βιβλιοθηκών, αλλά και διατάξεις που σχετίζονται με θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι βασικές αλλαγές:Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται η ηλεκτρονική εξέταση για τη χορήγηση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των διενεργούμενων έως τώρα εξετάσεων με έντυπα μέσα, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή έγκυρης πιστοποίησης με χαμηλά εξέταστρα για τους υποψηφίους.

Επιπρόσθετα, να μπορέσει το εθνικό σύστημα πιστοποίησης της γλωσσομάθειας να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ξένα συστήματα πιστοποίησης, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να περνούν στην ηλεκτρονική μορφή και να αξιοποιούν την τεχνολογία για την οργάνωση των εξετάσεων και την προετοιμασία των υποψηφίων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το κέρδος των πολιτών από τη συμμετοχή τους στις ηλεκτρονικές εξετάσεις για το ΚΠΓ θα είναι πολλαπλό, αφού έχει ήδη προβλεφθεί μέσα στο σχολείο η προετοιμασία των μαθητών/τριών (για την οποία η μέση ελληνική οικογένεια ξοδεύει περίπου 700 εκατομμύρια ετησίως), και παράλληλα έχει αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό σχολείο του ΚΠΓ για να υποβοηθήσει την προετοιμασία των μαθητών-υποψηφίων.

Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη -με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – ενός ηλεκτρονικού φροντιστηρίου για την υποστήριξη της ατομικής προετοιμασίας των υποψηφίων, δωρεάν.

Ενιαίος Αριθμός Μαθητή στα σχολεία

Βάση διάταξης του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθιερώνεται ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή (ΕΑΜ), στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η θέσπιση του ΕΑΜ θα διευκολύνει την ταυτοποίηση και παρακολούθηση της πορείας του κάθε μαθητή στα σχολικά έτη φοίτησης, ανεξάρτητα από τις μονάδες ή τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες φοιτά, «με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα». Ταυτόχρονα, θα γίνεται έλεγχος για τυχόν εγγραφή μαθητή την ίδια σχολική χρονιά σε περισσότερα από ένα σχολεία, καθώς και για ταυτοποίηση των αλλοδαπών μαθητών όταν ζητούν αλλαγή στοιχείων (αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κλπ).

Αναγνώριση προϋπηρεσίας, μαθητεία και πανελλαδικές

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, προβλέπονται επίσης, η αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά τον διορισμό από ελεύθερο επάγγελμα ή εξαρτημένη εργασία και εν γένει θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει το «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» και η «Πιλοτική Τάξη Μαθητείας» στα ΕΠΑΛ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17 και να ολοκληρώσει τους υποχρεωτικούς εννέα (9) μήνες μαθητείας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι για την πρώτη γενική εφαρμογή των τμημάτων του «Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας» και της «Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας» στα ΕΠΑΛ απαιτείται η έκδοση νέου κανονιστικού πλαισίου (ΚΥΑ, ΥΑ), καθώς και η δημιουργία των τεχνικών δελτίων έργου στο ΕΣΠΑ.

Εξάλλου, αναφορικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ρυθμίζεται οριστικά το δικαίωμα διεκδίκησης νέας θέσης εισαγωγής σε ποσοστό 10%. Έτσι, με την εν λόγω ρύθμιση, δεν θα απαιτείται πλέον να τροποποιείται καθ’ έτος η εν λόγω ρύθμιση. Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο θεσπίζεται οριστικά ότι δικαίωμα εισαγωγής με το 10% θα έχουν οι υποψήφιοι έως και δύο χρόνια μετά το έτος που έδωσαν Πανελλήνιες.

Επίσης, στην ειδική κατηγορία εισακτέων χωρίς εξετάσεις, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, προστίθενται και άλλες παθήσεις, αφαιρέθηκε μία και θεσπίσθηκαν κάποιες επιπρόσθετες προϋποθέσεις σε ήδη προβλεπόμενες ασθένειες. Ωστόσο, οι νέες προϋποθέσεις θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, «προκειμένου μαθητές και γονείς να ενημερωθούν εγκαίρως και να μην αιφνιδιασθούν σχετικά με τις προαναφερθείσες μεταβολές των παθήσεων», όπως αναφέρει σχετικά η αιτιολογική έκθεση.

Ανώτατη Εκπαίδευση και θέματα Έρευνας

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου δίνει τη δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές των ΑΕΙ να εξετάζονται στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων σπουδών (εαρινό – χειμερινό), έπειτα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Σχολής. Σημειώνεται, ότι φέτος, είχε θεσπιστεί και ισχύσει μόνο για την τρέχουσα εξεταστική περίοδο (χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2016-17) το σχετικό μέτρο.

Ακόμη, προβλέπεται η ίδρυση τμήματος Τουριστικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς επίσης, ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τέλος, μετονομάζεται η σχολή Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κρήτης σε σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Ετικέτες

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close