ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Η αγροτική πολιτική στην ΕΕ | Η σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η σημασία της αγροτικής παραγωγής στην Ευρώπη επανήλθε στο προσκήνιο.

Οι κλιματικοί στόχοι και η πράσινη μετάβαση δεν είναι δεδομένα στην Αγροτική Πολιτική. Γι’ αυτό και η νέα Κοινή Αγροτικη Πολιτική θα προσαρμόσει τα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής στις κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ.

“ΧΡΥΣΟΣ

Τα στοιχεία που αφορούν στο διάστημα ακριβώς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας επιβεβαιώνουν τη σημασία της γεωργίας στην Ευρώπη.

Γεωργικές επιδοτήσεις ανά χώρα της ΕΕ

Το 2019 καταβλήθηκαν 38,2 δισ. ευρώ ως άμεσες πληρωμές στους αγρότες και 13,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Επιπλέον, η στήριξη της αγοράς γεωργικών προϊόντων ενισχύθηκε με 2,4 δισ. ευρώ.

“IN_AND_OUT

Στοιχεία σχετικά με την απασχόληση στον γεωργικό τομέα

9.476.500 άτομα απασχολούνταν το 2019 στον τομέα της γεωργίας και 3.769.850 άτομα εργάζονταν στην παραγωγή τροφίμων (το 2018). Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 1,3% του ΑΕΠ της ΕΕ για το 2020.

Η Ρουμανία διέθετε το μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων στη γεωργία το 2019 και η Δανία διέθετε τους περισσότερους εργαζόμενους στην παραγωγή τροφίμων το 2018. Η Ελλάδα απασχόλησε 782.100 άτομα στον αγροτικό τομέα το 2019 και 369.200 άτομα στην παραγωγή τροφίμων το 2018.

Mechanical Solutions

Για κάθε ευρώ που δαπανάται, ο αγροτικός τομέας δημιουργεί προστιθέμενη αξία ύψους 0,76 ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) που δημιουργήθηκε από τη γεωργική βιομηχανία της ΕΕ το 2020 ανήλθε σε 178,4 δισ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή το 2019

Η πανδημία του COVID-19 και το σοκ που προκάλεσε καθυστέρησε τη δημοσίευση επικαιοροποιημένων στοιχείων. Τα στοιχεία του 2019, πανω στα οποία στηρίχτηκε και η διαμόρφωση ητς νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνουν μια λίγο πολύ ξεκάθαρη εικόνα στην Ευρώπη.

Στην ΕΕ, η γεωργία παράγει ποικιλία τροφίμων όπως δημητριακά, γάλα, λαχανικά κ.α. Η ΕΕ έχει θεσπίσει νόμους για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που παράγονται και πωλούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η στρατηγική της ΕΕ από το “Αγρόκτημα στο Πιάτο”, που ανακοινώθηκε το 2020, στοχεύει στη διασφάλιση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων για την καλύτερη προστασία των επικονιαστών και της βιοποικιλότητας, την κατάργηση της χρήσης κλουβιών για τα ζώα εκτροφής και την αύξηση της χρήσης γης για βιολογικές καλλιέργειες μέχρι το 2030.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button