Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αγιον Όρος: Επέλαση Ρώσων υπερεθνικιστών

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η ηγεσία της Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους αναφορικά με την πολυσχιδή παρουσία Ρώσων Υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής, «φωτίζοντας» και νέες πτυχές στον ακήρυχτο «Ιερό Πόλεμο» που μαίνεται στους κόλπους της Ορθοδοξίας, σε παράλληλη τροχιά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, η άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθωνική Πολιτεία, αλλά και η στάση του Ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίου υπέρ του Ουκρανικού λαού βαραίνουν τη ρωσική στάση και δράση στην περιοχή, τη στιγμή που η Μόσχα διαγράφει τροχιά αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ορθόδοξο Κόσμο. Μπροστά στη «σύγκρουση των Εκκλησιών», επίσημη επίσκεψη προγραμματίζει στο Άγιο Όρος στα τέλη του μήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει ζητήσει εδώ και καιρό την εκκένωση της κατάληψης στην Μονή Εσφιγμένου.

“IN_AND_OUT

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στους υπό κατάληψη χώρους της Μονής Εσφιγμένου, αν και γνωστή, επιδεινώθηκε στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με δεδομένες τις στενές σχέσεις που φαίνεται να διατηρούν οι «καταληψίες» της Μονής με Ρώσους Υπερεθνικιστές.

Δύο μήνες από την έναρξη της επίθεσης κατά του Κιέβου, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα (26 Απριλίου), ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος υπέδειξε τη συχνή παρουσία, αλλά και τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων εκ Ρωσίας στους χώρους της κατειλημμένης Μονής. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για την είσοδο «στο κατειλημμένο κτήριο της Μονής ομάδας (με επικεφαλής κάποιον ιερέα) Ρώσων υπερεθνικιστών φέροντες σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου».

Mechanical Solutions

Νοσταλγοί του Τσάρου

Σύμφωνα με τον Ηγούμενο της Μονής, «μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο», τη στιγμή μάλιστα που «τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στην Μόσχα», όπως σημειώνει.

Ανεμίζουν ρωσικά στρατιωτικά λάβαρα

Με βάση τα καταγγελλόμενα από τον Ηγούμενο, «επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου» της Μόνης, ενώ οι «ρασοφόροι που τους άνοιξαν (σ.σ. τους Ρώσους Υπερεθνικιστές) και τους συνόδευσαν μέσα θα έπρεπε να τους ζητήσουν να μαζέψουν την σημαία και όχι να παρελαύνουν με αυτή εντός μονής», όπως επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη στάση ανοχής από τους «καταληψίες» απέναντι στο ρωσικό ιμπεριαλισμό.

Περιγράφοντας γλαφυρά το… «σχίσμα» των «καταληψιών» με το Φανάρι, ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος παρατηρεί ακόμη πως «πηγαίνετε με μια σημαία με την φωτογραφία του πατριάρχη και θα σας διώξουν σε χρόνο μηδέν, αν δεν κινδυνεύσει και η ζωή σας. Πηγαίνετε με τσάρους, αυτοκρατορικές σημαίες κτλ και όλα εντάξει!».

Επελαύνουν οι Ρώσοι Κοζάκοι

Στο φάσμα των όσων διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στους χώρους της Μονής, ήρθαν να προστεθούν χθες και νέα «συμπληρωματικά στοιχεία» ως προς τη δραστηριότητα των «ρωσικών φονταμενταλιστικών-εθνικιστικών ομάδων» στο Άγιο Όρος.

Επικαλούμενος οπτικοακουστικό υλικό, ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος περιγράφει πως «οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι και μετά επέστρεψαν στην Μονή, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη την σημαία παρουσία ρωσόφωνου καταληψία».

Ο ίδιος γνωστοποιεί ακόμη πως «στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές», εξηγώντας πως «οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας».

Ευλογίες Κύριλλου και Πούτιν

Επιχειρώντας να αποτυπώσει την πραγματική έκταση του προβλήματος, «το Όρος γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες Ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μια από αυτές τις ομάδες, είναι το εθνικιστικό κίνημα «40 σαραντάρια», αλλά και η ομάδα «Λύκοι της Νύχτας», όπως σημειώνει ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, εκτιμώντας παράλληλα πως «όλες αυτές οι εθνικιστικές ομάδες λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας. Είτε ευλογούνται από τον Ρώσο πατριάρχη, είτε συγχαίρονται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου καταγγέλλει πως «ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Στεπάσιν πρότεινε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, το Άγιο Όρος να γίνει ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή να αποκοπεί από την Ελλάδα», περιγράφοντας επιπλέον ότι «η ίδια η ρωσική ηγεσία θεωρεί τμήμα του Αγίου Όρους ως «μικρή άκρη της Ρωσίας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την καταγγελία του Ηγούμενου

Μηνύματα στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Εν μέσω «πολεμικού κλίματος» μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας καθώς το Ρωσικό Πατριαρχείο αμφισβητεί όλο και πιο έντονα τον παγκόσμιο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, κ.κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Άγιο Όρος στις 27-29 Μαΐου, την ατζέντα της οποίας προετοιμάζουν ήδη Αγιορείτες Μοναχοί, οποίοι βρίσκονται ήδη στο Φανάρι, για την προπαρασκευή της παρουσίας του στην Αθωνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου, σε μια επίσκεψη που δεν φείδεται συμβολισμών, καθώς θα εξελιχθεί μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία και με τα βέλη της Μόσχας να στρέφονται και προσωπικά κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία.

Μηνύματα προς την Εσφιγμένου

Εκτός από την «μεγάλη εικόνα», αυτή της ρωσικής εισβολής στο Κίεβο, στα μηνύματα της επίσκεψης περιλαμβάνονται και αυτά με αποδέκτες τους «καταληψίες» στην Μονή Εσφιγμένου. Ήδη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να βρεθεί στο Άγιο Όρος τον περασμένο Μάρτιο, όταν τον είχαν επισκεφθεί τότε ο Kαθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και πατέρες της Μονής, αλλά και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, λίγες ημέρες νωρίτερα.

«Αυτή η επίσκεψης των με φέρνει πίσω νοερώς εις το Άγιον Όρος. Εις τα σεβάσματα της πίστεως μας. Το Άγιον Όρος το οποίον, συν Θεώ, θα επισκεφθώ για ακόμη μια φορά εις το τέλος του προσεχούς Μάϊου όπως συμφωνήσαμε πρόσφατα με τον κύριο Διοικητή που ήταν εδώ στο Φανάρι», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος στην ίδια συνάντηση είχε ζητήσει την εκκένωση του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου από τους καταληψίες, αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων το συντομότερο δυνατόν.

Στην κατεύθυνση αυτή, η αυτοπρόσωπη παρουσία του επικεφαλής του Ορθόδοξου ποιμνίου στην Αθωνική Πολιτεία ερμηνεύεται από εκκλησιαστικούς κύκλους ως απάντηση στα όσα διαδραματίζονται από τους «καταληψίες» της Μονής Εσφιγμένου με τις «ευλογίες» της Μόσχας, σε μια περίοδο που ο ρωσικός επεκτατισμός με την εισβολή στην Ουκρανία αναζητά και ιδεολογικά και φιλοσοφικά ερείσματα, με εργαλείο και την ρωσική Εκκλησία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button