ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το κείμενο Μοσκοβισί που η Ελλάδα θα υπέγραφε

Τελευταία ενημέρωση:

Ποιο είναι το κείμενο Μοσκοβισί που η ελληνική πλευρά θα υπέγραφε άμεσα; Ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο τις πρώτες πρωινές ώρες. Και είναι το ακόλουθο:

«Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση μιας νέας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κατά τον βέλτιστο τρόπο την υπάρχουσα ευελιξία στο τρέχον πρόγραμμα, ως έναρξη των εργασιών για μια νέα συμφωνία. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικό σε μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των Τραπεζών και θα δοθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.»

Λίγες ώρες αργότερα ο Μέισον δημοσίευσε και ένα δεύτερο κείμενο και σύμφωνα με τον ίδιο είναι μεταγενέστερο και αποδεικνύει πως αρχικά υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση για τους Έλληνες.

«Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την κατάσταση στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει ωστόσο να βελτιώσει δυναμικά τις προοπτικές της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις προ πολλού απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την διαφθορά και της φοροδιαφυγή, και να αναβαθμίσει την δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει επειγόντως δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να θέσει υπό έλεγχο την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα δεν θα αναστρέψουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα χρηματοδοτηθούν πλήρως. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της και θα διασφαλίσει την ισχύ και την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, δημιουργώντας και στην συνέχεια διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Το εάν είναι εφικτό να κατακτηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών. Μέτρα για τη μείωση του χρέους και για την επίτευξη μιας περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα εξεταστεί σε σχέση με την δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές δηλώνουν την πλήρη απερίφραστη αφοσίωση τους στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι όλων των δανειστών.

Τα ανωτέρω δημιουργούν τη βάση για μια επέκταση της παρούσας δανειακής συμφωνίας, η οποία θα πάρει την μορφή ενός (4μηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικής φάσης σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Όταν θεωρηθεί χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της εξακρίβωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, το πως αυτές θα πρέπει να καλυφθούν και τους απαραίτητους όρους. Οι Θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup έως τις (21) Φεβρουαρίου»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close