ΕΛΛΑΔΑ

800 παράνομα τζαμιά στην Αθήνα! (video)

Περισσότερα από 800 παράνομα τζαμιά λειτουργούν στην Αττική, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες 200 τουλάχιστον χιλιάδων μουσουλμάνων. Η κάμερα του MEGA μπήκε σε κάποια από αυτά και καταγράψαμε όσα συμβαίνουν μέσα στους παράνομους χώρους λατρείας.

caffeine adv2020b

«Αυτοί οι χώροι εξυπηρετούν είναι απλά για να κάνεις την προσευχή σου. Είναι το απολύτως αναγκαίο το οποίο προέκυψε από την ανάγκη της κοινότητας και ανάλογα με τις δυνατότητες που είχαν να μπορούν να συναθροιστούν, γιατί η προσευχή της Παρασκευής είναι υποχρεωτική…» λέει η Άννα Στάμου, εκπρόσωπος Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.

Οι παράνομοι χώροι λατρείας αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα, τόσο για την πολιτεία όσο και τους μουσουλμάνους πιστούς, καθώς από τη μια υπάρχει αδιαφάνεια για τα όσα συμβαίνουν μέσα στα τζαμιά, από την άλλη οι πιστοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

neratzoulis neo

«Το κράτος έβγαλε νόμο και λέει ‘κάνε καταθέσεις, βγάζε άδειες για τον χώρο προσευχής’. Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόμιμο από κράτος να πάω και να κάνω προσευχή» λέει ο Μορταζάρ Γκουλάμ, μέλος Δ.Σ. Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

Η ανάγκη για προσευχή οδήγησε τους μουσουλμάνους να δημιουργήσουν αυτοσχέδια παράνομα τζαμιά, με τις υποψίες και τις φήμες για ριζοσπαστικοποίηση να οργιάζουν.

«Εάν κάποιος νομίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει που λειτουργούν αυτοσχέδια ή τζαμιά χωρίς αδειοδότηση απλώς κάνει λάθος» λέει ο Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Ο Μοχάμεντ Χασάν, νοσηλευτής στο επάγγελμα, πηγαίνει κάθε Παρασκευή στο αυτοσχέδιο αραβικό τέμενος, σε ένα ημιυπόγειο, για να προσευχηθεί. «Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους και πολλές φορές και έλληνες γείτονες έρχονταν από εδώ κάτω, να μας δουν και να δουν τη λειτουργία κάνουμε ακριβώς».

Η ανυπαρξία ενός επίσημου τεμένους στην Αθήνα έδωσε την αφορμή σε άλλες χώρες, με πρώτη την Τουρκία, να επιχειρήσουν την χρηματοδότησή του.

Η λειτουργία του επίσημου ισλαμικού τεμένους αναμένεται να οδηγήσει στον περιορισμό των παράνομων τζαμιών, υποχρεώνοντας τους υπευθύνους είτε να τα νομιμοποιήσουν είτε να τα κλείσουν.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button