ΕΛΛΑΔΑ

1ο Συνέδριο Κατασκευών: Χωρίς τις κατασκευές δεν ανακάμπτει η οικονομία

Αιτήματα για δημιουργία υπουργείου κατασκευών, ενιαίου επαγγελματικού φορέα, απλοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας, μείωση και σταθεροποίηση της φορολογίας, προτεραιότητα στην ποιότητα ανθρώπων, υλικών, στα συμπεράσματα του Συνεδρίου που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΑΚ.

“Είναι λάθος να σκοτώνεις την αγελάδα για το κρέας και να στερείσαι το γάλα που σου δίνει πολλά περισσότερα”.

Με τη φράση αυτή ο Πέτρος Παπαιωάννου, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του κλάδου των κατασκευών από την περαιτέρω ύφεση.

Από το βήμα του 1ου Συνεδρίου του Συνδέσμου, με τίτλο “Ο Ρόλος των Κατασκευών στην Ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας” που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρουσία 200 και πλέον συνέδρων από τον κλάδο των κατασκευών, πολιτικών παραγόντων, προέδρων φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων, ο κ. Παπαιωάνου επανέλαβε τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην ανάπτυξη της χώρας.

Προς τούτου μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτη που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ, σύμφωνα με την οποία για 1€ που επενδύεται στις κατασκευές προστίθεται 1,80€ στο ΑΕΠ (εκ των οποίων τα 0,40€ πηγαίνουν ως έσοδα στα κρατικά Ταμεία) και για κάθε 1εκ € που επενδύεται δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας.

Πιο αναλυτικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος ήταν ο οικονομολόγος του ΣΕΒ, Senion Advisor στον Τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Μιχαήλ Μητσόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η έκταση της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου καθιστά μη ρεαλιστική μια εκτίμηση ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προς την αγορά και κατασκευή ακινήτων.
Συγκεκριμένα τόνισε πως το πρόβλημα συνδέεται άμεσα και με την εξυγίανση των κόκκινων τραπεζικών δανειών και παρουσίασε μια σειρά μέτρα τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του ΣΕΒ της 24ης Νοεμβρίου 2016.
Μια σειρά από μέτρων με έμφαση την παροχή φορολογικών κινήτρων για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων, όπως π.χ. συμβαίνει στη Σουηδία όπου επιστρέφεται το 50% της δαπάνης, πρότεινε κι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, τονίζοντας παράλληλα, δεν χρειάζονται νέες κατασκευές, καθώς υπάρχει υπερπροσφορά και ταυτόχρονα μειωμένη ζήτηση (με αύξηση μάλιστα της τάσης “δεν κληρονομώ”).
Την υπερφορολόγηση των ακινήτων επεσήμανε με τη σειρά και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας πως μαζί με τη γραφειοκρατία, τη καθυστερήση απονομής Δικαιοσύνης, εντείνουν την οικονομική ανασφάλεια και στέκονται εμπόδιο στις επενδύσεις. “Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η επένδυση του θα προχωρήσει ομαλά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου των κατασκευών στην ελληνική οικονομία.

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κλάδου των κατασκευών επεσήμανε ο τέως αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προτείνοντας α. Εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας “Πρώτα σταθεροποίηση μετά ανάπτυξη”, είπε χαρακτηριστικά. β. Αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και γ. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Από την πλευρά του μάλιστα ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς τόνισε πως είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη και δική μας υπόθεση τι πρέπει να γίνει στον κλάδο των κατασκευών και όχι των δανειστών.

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν ο διαπρεπής αρχιτέκτωνας Κυριάκος Κυριακίδης όταν είπε ότι “αυτός ο τόπος δεν έχει συνέχεια. Έρχεται ο επόμενος υπουργός να καταργήσει τον επόμενο”, καθώς και ο γνωστός επιχειρηματίας Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδύσεων και Ανάπτυξης Ακινήτων, όταν θύμισε την πρόθεση του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση να περιορίσει την πολεοδομική νομοθεσία σε μόλις δυο σελίδες – γεγονός όμως που δεν έτυχε της ανάλογης πολιτικής βούλησης.

“Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Τρίτσης, θα το κάνουμε εμείς” ήταν η προτροπή του Πέτρου Παπαιωάννου, ο οποίος κλείνοντας τις εργασίες του ολοήμερου συνεδρίου παρουσίασε τα παρακάτω συμπεράσματα:

– Την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου επαγγελματικού φορέα, όπως συμβαίνει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον κατακερματισμένο κλάδο των κατασκευών και θα συνεργάζεται με την πολιτεία για την ποιοτική ανάπτυξή του, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

– Την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου Υπουργείου Κατασκευών, που να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες όλων των σημερινών υπουργείων και υπηρεσιών που τον αφορούν, ό,τι συμβαίνει δηλαδή και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τη διευκόλυνση της νομόθετης και την συνεργασία με τον κλάδο για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας.

– Την άμεση απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και των αδειοδοτήσεων σε λίγες σελίδες, που γίνονται σήμερα τροχοπέδη στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, με βασικά εργαλεία τις οριστικές Χωροταξικές Μελέτες, το ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και την Κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

– Την άμεση μείωση και σταθεροποίηση της φορολογίας των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε λογικά επίπεδα, όπως και την νομοθέτηση έξυπνων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις που έχουν στόχο την ποιοτική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κλάδος και να αποδώσει δημόσια έσοδα και νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

– Την επικράτηση της ποιότητος και των προδιαγραφών στα υλικά και το ανθρώπινο δυναμικό στις κατασκευές, με εφαρμογή και τον αυστηρό έλεγχο των δεδομένων, που ήδη ισχύουν στα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης.

– Στοχευμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου στην κοινωνία μας, ώστε να καταστεί κατανοητό πως οι κατασκευές έχουν εκσυγχρονιστεί διαθέτουν ένα υψηλό επιστημονικό δυναμικό με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες και ποιοτικές κατασκευές και έχουν ξεφύγει απο την απόλυτη εκπροσώπηση του εργολάβου, που γνώριζαν στο παρελθόν.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του ΣΕΠΑΚ, το οποίο και θα συνεδριάσει για να ορίσει νέο πρόεδρο – πιθανώς τον Πέτρο Παπαιωάννου, ο οποίος ήρθε πρώτος σε ψήφους.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close