ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
FOCUS

Ουρανοξύστης με κάθετη φάρμα που μπορεί να ταΐσει 40.000 ανθρώπους

Το τρόπο που μπορεί να ενσωματωθεί η φύση στον σχεδιασμό κτιρίων αποτυπώνει η έμπνευση του γραφείου design και καινοτομίας, Carlo Ratti Associati, δίνοντας, ίσως, μια γεύση από το μέλλον των ουρανοξυστών.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το γραφείο αποκάλυψε τα σχέδια ενός πύργου που στην πρόσοψή του έχει ένα κατακόρυφο υδροπονικό κήπο.  Ο ουρανοξύστης ονομάζεται Jian Mu, βρίσκεται στην Σεντσέν και σχεδιάστηκε για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε η κινεζική αλυσίδα σουπερμάρκετ Wumart.

Ο σχεδιασμός εισάγει ένα νέο είδος ουρανοξύστη, που δίνει τη δυνατότητα στους ενοίκους του να καλλιεργούν, να αγοράζουν και να καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα απευθείας μέσα από αυτόν.

“ΧΡΥΣΟΣ

Ο ουρανοξύστης ύψους 218 μέτρων έχει χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων στην πρόσοψή του προς καλλιέργεια. Η κάθετη υδροπονική φάρμα μπορεί να παράγει περίπου 270.000 κιλά τροφής ετησίως, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 40.000 ανθρώπων. Ο πύργος Jian Mu δημιουργεί μια αυτοσυντηρούμενη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, που περιλαμβάνει την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την πώληση και την κατανάλωση των προϊόντων, όλα μέσα στο ίδιο κτίριο. Επιπλέον, το κτίριο θα στεγάσει γραφεία και ένα σουπερμάρκετ.

Σε συνεργασία με τη ZERO, ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη γεωργία, η φάρμα του πύργου έχει βελτιστοποιηθεί για να παράγει τα πάντα, από χόρτα για σαλάτες μέχρι φρούτα και αρωματικά βότανα, ενώ παραμένει αποτελεσματική και βιώσιμη. Ένας «γεωπόνος» που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη είναι επιφορτισμένος με τις καθημερινές λειτουργίες του αγροκτήματος, τη διαχείριση της άρδευσης, των διατροφικών συνθηκών και άλλα θέματα.

“IN_AND_OUT

«Η αστική γεωργία μικρής κλίμακας υπάρχει σε πόλεις σε όλο τον κόσμο – από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη μέχρι τη Σιγκαπούρη. Ο πύργος Jian Mu, ωστόσο, πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο. Μια τέτοια προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό των μελλοντικών πόλεων, καθώς συμπεριλαμβάνει μια από τις πιο πιεστικές αρχιτεκτονικές προκλήσεις του σήμερα: Πώς να ενσωματώσετε την φύση στο σχεδιασμό κτιρίων», λέει ο Carlo Ratti, ιδρυτικός συνεργάτης του CRA και καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button