Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
FOCUS

Οι φυλακές της Γροιλανδίας στόχο έχουν τον σωφρονισμό, όχι την εκδίκηση

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Μέχρι πρότινος, όσοι στη Γροιλανδία καταδικάζονταν σε φυλάκιση, έπρεπε να σταλούν σε φυλακές της Δανίας για να εκτίσουν την ποινή τους. Ωστόσο, τώρα, το Nuuk απέκτησε τη δική του υψίστης ασφαλείας φυλακή. Οι φυλακές της Γροιλανδίας.

Ως εκ τούτου, οι καταδικασθέντες έχουν πλέον την επιλογή να μεταφερθούν στη Γροιλανδία για να ολοκληρώσουν την ποινή τους στις εντυπωσιακές νέες ανθρώπινες εγκαταστάσεις που σε προτεραιότητα έχουν το σωφρονισμό των κρατουμένων, κι όχι την τιμωρία τους.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

Οι εγκασταστάσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019, είναι χτισμένες σε ένα θεαματικό αρκτικό τοπίο με πανοραμική θέα των φιορδ της πρωτεύουσας. Το σχέδιο των φυλακών έχει την υπογραφή του δανέζικου στούντιο Schmidt Hammer Lassen και Friis & Moltke και εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευεργετικού για τους εγκλείστους.

«Το ανοιχτό πεδίο, το φως, η θέα, η ασφάλεια και η ευελιξία είναι οι βασικές αξίες πίσω από το σχέδιο της πρώτης σωφρονιστικής εγκατάστασης στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας» αναφέρει ο Σμιτ Χάμερ Λάσεν.

Mechanical Solutions

Ατσάλινες προσόψεις σε απόχρωση καμμένου της σιένα. Μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στο αρκτικό τοπίο. «Κελιά» που, σε αντίθεση με το σύνηθες, είναι καθαρά, περιποιημένα, ασφαλή και φωτεινά και διαθέτουν τουαλέτα, κρεβάτι, γραφείο. Τα παράθυρα σχεδόν όλων των δωματίων βλέπουν έξω, ενώ έχουν και κουρτίνες για ιδιωτικότητα. Μάλιστα, οι ένοικοι τους έχουν τη δυνατότητα να κλειδώνουν από μέσα τα δωμάτιά τους – αν και το προσωπικό μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε σημείο, αν χρειαστεί.

Οι υπέρμαχοι τής φιλοσοφίας των «ανθρώπινων φυλακών» υποστηρίζουν πως, αν οι φυλακές μιμούνται τις συνθήκες της καθημερινής ζωής, όσο αυτό είναι εφικτό, οι κατάδικοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς επανένταξης στην κοινωνία και λιγότερες πιθανότητες στην υποτροπή.

Zuper Service

Στο δομημένο σαν μικρό χωριό κτήριο, υπάρχουν τρεις οικοδομικές μονάδες που μπορούν να στεγάσουν 76 ανθρώπους. Κάθε δωμάτιο είναι 12 τ.μ ενώ οι κοιτώνες χωρίζονται από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις με ένα διάδρομο, για να δημιουργούν την αίσθηση της «διάστασης» μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, όπως δηλαδή γίνεται και στη ζωή εκτός φυλακής. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν εργαστήρια για δραστηριότητες, μια βιβλιοθήκη, κέντρο υγείας και χώρους αναψυχής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ομαλής απανένταξης των ατόμων.

Μέχρι πρότινος, στη Γροιλανδία υπήρχαν έξι ιδρύματα με συνολική χωρητικότητα 154 ατόμων. Η Γροιλανδία εφαρμόζει ένα μοναδικά «ανοιχτό» σύστημα φυλάκισης, με πολλούς από τους εγκλείστους να μπορούν να φεύουν για να δουλέψουν, να σπουδάσουν, ή ακόμα να πάνε για κυνήγι, προτού επιστρέψουν τη νύχτα. Ως συνέπεια, καμία από τις μέχρι πρότινος υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούσε να φιλοξενήσει κατάδικους για σοβαρότερα εγκλήματα, κάτι που αποτελούσε για χρόνια πρόβλημα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button