ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
FOCUS

Λίμνη Βουλισμένη: Η Ελληνική λίμνη και ο αστικός μύθος ότι δεν έχει πυθμένα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα σίγουρα θα βρεθεί στο δρόμο σου είτε θάλασσα, είτε ένα ποτάμι είτε μια λίμνη. Ή και όλα μαζί και τότε το ταξίδι σου θα γίνει απείρως πιο συναρπαστικό. Ένα συχνό φαινόμενο που συναντούμε όταν επισκεπτόμαστε μια λίμνη είναι να μαθαίνουμε τις διάφορες ιστορίες και τους μύθους που την συνοδεύουν. Ο λόγος για τη λίμνη Βουλισμένη.

Συνήθως η καθεμιά έχει κάτι να σου διηγηθεί. Όχι η ίδια φυσικά αλλά οι ντόπιοι κάτοικοι στην περιοχή που βρίσκεται. Αυτό συμβαίνει και με μια ελληνική λίμνη η οποία είναι πανέμορφη και ιδιαίτερα γνωστή στην περιοχή που βρίσκεται, δηλαδή στην Κρήτη. Η λίμνη Βουλισμένη στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η ελληνική λίμνη και ο αστικός μύθος ότι δεν έχει πυθμένα

Η Λίμνη Βουλισμένη είναι γνωστή στους ντόπιους κυρίως ως Λίμνη. Σκέτο. Ξέρουν οι Λασιθιώτες ότι όταν λες λίμνη εννοείς τη Βουλισμένη. Έχοντας διάμετρο 137 μέτρα και βάθος 64 μέτρα δεν έχει μια πολύ μεγάλη έκταση αλλά έχει κερδίσει τις καρδιές ντόπιων και επισκεπτών. Παλιότερα η Βουλισμένη δεν συνδεόταν με την θάλασσα, αλλά το νερό της ήταν γλυκό και λόγω της στασιμότητάς του ήταν βούρκος.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι με τους οποίους έχει συνδεθεί η λίμνη Βουλισμένη. Ο πιο γνωστός αστικός μύθος είναι ότι πρόκειται για μια λίμνη που δεν έχει πυθμένα. Και αυτό επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά όταν το 1853 ένας Άγγλος ναύαρχος τη βυθομέτρησε. Βρήκε λοιπόν ότι στο κέντρο της η λίμνη έχει βάθος 64 μέτρα. Προφανώς αυτή η πληροφορία δεν ίσχυε αλλά δεν ξέρουμε και πώς προέκυψε σαν πληροφορία. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η  άποψη αυτή βασίστηκε στο δυσανάλογα μεγάλο της βάθος σε σχέση με την επιφάνειά της. Ή επίσης και σε διαταραχές στην επιφάνεια ή και την στάθμη του νερού που παρατήρησαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του σεισμού της Σαντορίνης το 1956. Ένας άλλος μύθος με τον οποίο συνδέθηκε η λίμνη είναι ότι εκεί λουζόταν η θεά Αθηνά.

“IN_AND_OUT


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Exploring Greece

Σχετικά άρθρα

Back to top button