ΠΡΟΣΩΠΑ

Τσιούνε Σουγκιχάρα: O Γιαπωνέζος που έσωσε χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα

O Τσιούνε Σουγκιχάρα υπηρετούσε ως υποπρόξενος στο ιαπωνικό προξενείο στο Κάουνας της Λιθουανίας το 1939, τη χρονιά που ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και χιλιάδες Εβραίοι εγκατέλειπαν κατά κύματα την Πολωνία για να καταφύγουν στη γειτονική χώρα, που τελούσε υπό τον έλεγχο της ΕΣΣΔ και να γλιτώσουν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Αποφασισμένος να μην καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο δράμα τους, ο Σουγκιχάρα επινόησε ένα σχέδιο: να τους χορηγεί βίζες τράνζιτ για να περάσουν με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο μέσω της Σοβιετικής Ένωσης στην Ιαπωνία και από εκεί να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην ολλανδική αποικία του Κουρασάο στην Καραϊβική.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Έγραφε βίζες επί 20 ώρες το 24ωρο

Ωστόσο, οι ανώτεροί του στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας απέρριψαν τρεις φορές το σχέδιό του. Όμως ο Σουγκιχάρα δεν μπορούσε να παρακολουθεί αμέτοχος όσα συνέβαιναν. Αψηφώντας τις εντολές των προϊσταμένων του έγραψε ιδιοχείρως τουλάχιστον 4.500 βίζες σε διάστημα έξι εβδομάδων (!) -ρυθμός ασύλληπτος που ανάγκασε τη γυναίκα του να του κάνει κάθε βράδυ μασάζ στο χέρι του που είχε βγάλει κάλους, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί και να σηκωθεί το πρωί για να συνεχίσει το έργο του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο Σουγκιχάρα επιβιβάστηκε σε τρένο με άλλα μέλη του προσωπικού του προξενείου για το ταξίδι της επιστροφής στα πάτρια, αλλά οι Εβραίοι πρόσφυγες τον ακολούθησαν μέχρι στο σταθμό. Ακόμη κι εκεί και μέχρι να αναχωρήσει το τρένο, συνέχισε να μοιράζει βίζες στους Εβραίους, πετώντας τις από το παράθυρο στα χέρια που απλώνονταν προς το μέρος του με αγωνία…

swell adv 2021

Το 1941 οι Ναζί κατέλαβαν τη Λιθουανία, με αποτέλεσμα να εξοντώσουν πάνω από 120.000 Εβραίους -σχεδόν το 95% όσων ζούσαν στη χώρα πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Αφού υπηρέτησε σε άλλα πόστα σε διάφορες χώρες ο Σουγκιχάρα ανακλήθηκε στην Ιαπωνία το 1946 και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί έναν χρόνο αργότερα επειδή αψήφησε την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Τα ίχνη του χάθηκαν, καθώς έκανε διάφορες δουλειές μέχρι το 1960, τη χρονιά που ένας από τους Εβραίους που είχε σώσει κατάφερε να τον εντοπίσει και να κάνει γνωστή στην παγκόσμια κοινή γνώμη την ιστορία του «Ιάπωνα Σίντλερ». Το 1984 το Μουσείο Yad Vashem του Ολοκαυτώματο στο Ισραήλ τον τίμησε για τη διάσωση των Εβραίων από τους Ναζί.

«Ήταν ανθρωπιστικό το θέμα», είπε ο Σουγκιχάρα σε μια συνέντευξή του το 1977 όταν ρωτήθηκε γιατί εξέδωσε τις βίζες διέλευσης για τους Εβραίους παρά τις περί του αντιθέτου εντολές της κυβέρνησής του. «Αδιαφορούσα αν θα με έδιωχναν. Αν ήταν άλλος στη θέση μου, πιστεύω ότι θα είχε κάνει ακριβώς το ίδιο. Ήταν άνθρωποι και χρειάζονταν βοήθεια»… Ο Τσιούνε Σουγκιχάρα πέθανε στις 31 Ιουλίου του 1986 σε ηλικία 86 ετών στην πατρίδα του.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button