Πρόσωπα

Ποιος σχεδίασε τους Ολυμπιακούς Κύκλους

Ποιος σχεδίασε λοιπόν τους πέντε κύκλους που αποτελούν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα παγκοσμίως, το… λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων; Το 1914, ο Γάλλος αριστοκράτης Baron Pierre de Coubertin, ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παρουσίασε την ιδέα του: το σύμβολο του Ολυμπισμού θα έπρεπε να εμπεριέχει τα βασικότερα ιδεώδη του.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Και ποιο είναι υπεράνω όλων; Ασφαλώς ο παγκόσμιος χαρακτήρας της αθλητικής διοργάνωσης και το μήνυμα της πανανθρώπινης συμφιλίωσης (εξ ου και οι κύκλοι ενωμένοι ο ένας με τον άλλο). Έτσι ο Coubertin σχεδίασε τους πολύχρωμους κύκλους που συμβολίζουν τις ηπείρους της Γης μας.

Από πού όμως εμπνεύστηκε ο Γάλλος αριστοκράτης;


Το 1984, ο ιστορικός Robert Barney μελετώντας έναν αρχαιολογικό χώρο εδώ στη γενέτειρα των Ολυμπιακών ανακάλυψε ένα σύμβολο με πέντε αλληλένδετους κύκλους χαραγμένο σε μια αρχαία πέτρα μνημείου.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Ήταν λοιπόν αυτό η απόδειξη ότι το σύμβολο προϋπήρχε και απλά ο «πατέρας» των σύγχρονων Ολυμπιακών το τελειοποίησε;

Οι ιστορικοί έπεσαν κυριολεκτικά πάνω από την πέτρα!

Όμως… άνθρακες ο θησαυρός…

Όταν το 1936 η Leni Riefenstahl, κινηματογραφίστρια των Γερμανών Ναζί ήρθε στην Ελλάδα για να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για το Ολυμπιακό ιδεώδες χάραξε το σύμβολο στην πέτρα.

Το ντοκουμέντο υπάρχει και σε βίντεο της. Όπως αναφέρουν οι New York Times, όλες αυτές οι κινήσεις ήταν εξαιρετικά ενορχηστρωμένες από τον ίδιο το Γκέμπελς: οι Ναζί θα ήθελαν πολύ να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι το Ολυμπιακό σύμβολο προερχόταν από τα μυστήρια των Δελφών, συνεχίζουν οι ΝΥΤ.

Τελικά, η σύλληψη του συμβόλου ανήκει, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, στον de Coubertin.

Η ειρωνεία της ιστορίας; Το ίδιο μήνα που ο de Coubertin παρουσίασε το σύμβολο των Αγώνων, που ως γνωστόν σήμαιναν και την άμεση πολεμική εκεχειρία άμα τη κήρυξη τους, έπεσε και η πρώτη σφαίρα, η θρυαλλίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button