Πρόσωπα

Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επί 18 ετών πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από έκθεση που εκπόνησε κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας, κατά την οποία απέτυχε να καταπολεμήσει περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο επί σειρά ετών επικεφαλής της πολιτικής σκηνής του Λουξεμβούργου «εκτέθηκε» στην πολιτική σκηνή από νεαρή ηλικία. Γεννημένος το 1954 με πατέρα ακτιβιστή συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενθαρρύνθηκε από πολύ νωρίς να διαβάζει πολιτικές εφημερίδες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των πεποιθήσεών του, που είχαν ως βασικό στοιχείο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1979 και έδωσε τον όρκο του ως δικηγόρος, το αμέσως επόμενο έτος. Μέχρι τότε, εργαζόταν ήδη για το Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πριν συμπληρώσει τα 30 χρόνια της ζωής του, διορίστηκε για πρώτη φορά υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 1982 και υπήρξε μέλος της κάθε κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.


Ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιούνκερ ενεπλάκη βαθύτατα στην προετοιμασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε το 1992, και άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Από το 1995 ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Το 1996, ο Γιούνκερ μεσολάβησε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για να ξεκινήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., για τον καθορισμό των οικονομικών στόχων όλων των κρατών- μελών και τη διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών.

Θεωρείται ένας από τους «ιδρυτές» του ευρώ, και ήταν επικεφαλής του Eurogroup της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, από τη δημιουργία της το 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλάει άπταιστα, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, εκτός φυσικά της μητρικής του γλώσσας, του Λουξεμβούργου, μπορεί να εξακολουθήσει να έχει μέλλον στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να επιλέξει ένα νέο πρόεδρο, όταν η θητεία του εν ενεργεία πρόεδρου της Ε.Ε Χέρμαν βαν Ρομπάι ολοκληρωθεί το 2014 ή αν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν θελήσει τρίτη θητεία. Ο Γιούνκερ του οποίου η πολιτική καριέρα στο Λουξεμβούργο μετά την παραίτησή του είναι αβέβαιη έχει ορατό ορίζοντα για πιθανώς δύο θέσεις της Ε.Ε.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button