Πρόσωπα

Ποιος είναι ο υποψήφιος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Όλαφ Σολτς μετά τον θρίαμβο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (26/9) αναμένεται να είναι και ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, διαδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ.

Με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή στη Γερμανία, με ποσοστό 25,7%, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, όλα δείχνουν πως ο Όλαφ Σολτς θα είναι και ο επόμενος καγκελάριος της χώρας.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, φαίνεται πως πέρα από τις βουλευτικές εκλογές είναι φαβορί και για τη γερμανική καγκελαρία, με τον ίδιο να δηλώνει μετά την ανακοίνωση των exit polls, πως οι Γερμανοί “θέλουν αλλαγή, θέλουν ο επόμενος καγκελάριος να είναι ο υποψήφιος του SPD”.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι πολίτες της χώρας μας ψήφισαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το κόμμα μας τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι εδώ και πολύ καιρό. Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Γερμανούς. Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και τότε θα πιάσουμε δουλειά. Οι δημοσκοπήσεις ήταν πολύ καλές και σήμερα έχουμε τα πρώτα δείγματα ότι το SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο. Αυτό μας δίνει την εντολή να κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε”, δήλωνε νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς από το κτίριο Βίλι Μπραντ, τα γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών.


Το προφίλ του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών

Ο 59 ετών Σολτς από το 2007 ως το 2009 διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και από τις 7 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2018 δήμαρχος του Αμβούργου. Ο Σολτς είναι από το 2009 ένας από τους αναπληρωτές προέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, καθώς και πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο Αμβούργο. Από τις 13 Φεβρουαρίου 2018 είναι ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Από γραμματέας του SPD “σκαρφάλωσε” στην εσωκομματική ηγεσία ως υπουργός Εσωτερικών και σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Όλαφ Σολτς είχε το προφίλ ενός μετριοπαθούς αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος σχεδιάζει να κάνει πράξη τις “προφητείες” των τελευταίων δημοσκοπήσεων και να γίνει ο επόμενος καγκελάριος του SPD, 16 χρόνια μετά τον μέντορά του, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο άλλοτε μακρυμάλλης φοιτητής προσχώρησε στο SPD, ένα από τα παλαιότερα κόμματα της Ευρώπης, σε ηλικία 17 ετών.

Ο Σολτς στο παρελθόν συχνά χλευάστηκε για τη λιτή του εμφάνιση και τις μονότονες ομιλίες του.

Από το 2019 κι έπειτα έχει πάρει όμως άλλη στροφή, καθώς η συμπεριφορά του έχει γίνει πιο συναισθηματική, πιο προσιτή και κυρίως φιλική. Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε την όρεξή του για δουλειά. Ωστόσο, εσωκομματικά ηττήθηκε από το δίδυμο της “αριστερής” πτέρυγας του SPD, τους Saskia Esken και Norbert Walter-Borjans.

Ως παλιός στρατιώτης του κόμματος, ο Σολτς στάθηκε όρθιος μετά από τη ήττα αυτή, έμεινε συγκεντρωμένος στο έργο του στην κυβέρνηση και άφησε τους νέους ηγέτες του SPD να το συνεχίσουν.

Τους μήνες που ακολούθησαν την υποψηφιότητά του, ο Σολτς κατάφερε να αποφύγει τα μεγάλα λάθη, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο, η δημοτικότητά του να αρχίσει να ανεβαίνει. Αυτοπροσδιορίζεται ως φάρος σταθερότητας και θεωρείται ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για την απροσδόκητη άνοδο του SPD στις δημοσκοπήσεις.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που υπερασπιζόταν ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD αφορούν στην κοινωνική στέγαση και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που εντάσσεται στο σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του #ausrespekt (“από σεβασμό”).

Θεωρείται πολιτικός χαμηλών τόνων, ο οποίος ωστόσο δηλώνει ότι “όποιος ζητά από μένα ηγεσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα την λάβει”.

Ο Όλαφ Σολτς ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του SPD. Έχει συνδέσει το όνομά του με τις σκληρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις επί καγκελαρίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), που προέβλεπαν την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 65 στα 67. Από τη θέση του τότε γενικού γραμματέα του κόμματος ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που διχάζουν ακόμα και σήμερα τους Σοσιαλδημοκράτες, μιας και αποδόμησαν, στην ουσία, το κράτος προνοίας.

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική ο Όλαφ Σολτς θεωρείται “άγραφο χαρτί” διότι δεν έχει εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Δεν χωρά ωστόσο αμφιβολία ότι θα εφαρμόσει τους στόχους του μεγάλου συνασπισμού για την Ευρώπη, που είναι πρωτίστως στόχοι των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων: τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, υψηλότερες επενδύσεις στην ΕΕ, ειδικό προϋπολογισμό επενδύσεων για την Ευρωζώνη, πόρους για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και πιο «δίκαιη φορολόγηση» οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Apple, η Amazon και η Facebook.


Back to top button