Πρόσωπα

Νίκος Παλαιοκώστας | Ο επαγγελματίας ληστής τραπεζών και η σχέση του με τον «Πεταλούδα»

Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία του βαρυποινίτη που υπάρχουν στον διαδίκτυο ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα.

Επαγγελματικά σε ηλικία 19 ετών ο Παλαιοκώστας παίρνει την απόφαση να γίνει ναυτικός και να μπαρκάρει στα καράβια. Όχι όμως για πολύ, καθώς γρήγορα εγκαταλείπει τη θάλασσα και επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει «να εκπαιδεύεται» σε μικροκλοπές και διαρρήξεις δίπλα στον μικρότερο αδερφό του, Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εγκληματική σταδιοδρομία του.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται  και φυλακίζεται  στις φυλακές των Τρικάλων. Με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, δραπέτευσε στις 18 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Λίγες εβδομάδες αργότερα και για την ακρίβεια στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 συλλαμβάνεται σε ένα συνηθισμένο «μπλόκο» , ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο αδελφός του Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου, την ώρα που προετοίμαζε το νέο σχέδιο δραπέτευσης του αδελφού του από τις φυλακές!


Κατά την διάρκεια της παράνομης δράσης τους τα δυο αδέλφια θα γνωριστούν με τον Κώστα Σαμαρά, γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας. Οι τρεις τους θα ξεκινήσουν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992,  όταν  λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές. Το ποσό εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στη λίστα με την μεγαλύτερη σε λεία,  ληστεία τράπεζας που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε και την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα των απαγωγέων ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, με τις διωκτικές αρχές να εξαπολύουν για την εποχή ένα μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν την επικίνδυνη ομάδα.

Μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 κατάφεραν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα καθώς μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Για χάρη του το 2006 ο Νίκος Παλαιοκώστας φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των ατόμων που οργάνωσαν την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τότε εκτός από τον Βασίλη Παλαιοκώστα κατάφερε να αποδράσει και ο Αλκέτ Ριζάι.

Ο καταζητούμενος επί τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια, Νίκος Παλαιοκώστας τελικά θα συλληφθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006, έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό, πέφτοντας σε ένα μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Ο Παλαιοκώστας προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, αλλά εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου. Μέσα στο αυτοκίνητο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ένα αυτόματο όπλο καθώς και σφαίρες.

Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Νίκος Παλαιοκώστας θα καταδικαστεί για σωρεία αδικημάτων με ποινή φυλάκισης 197 έτη και 376 μήνες.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button