ΠΡΟΣΩΠΑ

Νίκος Σωτηριάδης (1959 – 2015)

Ο Νίκος Σωτηριάδης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1959.  Ο πατέρας του, Χαράλαμπος Σωτηριάδης, με καταγωγή από το Καπίκιοϊ της Τραπεζούντας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και η μητέρα του, Ειρήνη Κουτσελάκη, κατάγεται από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας.

Από μικρός, μαζί με τον αδελφό του Παντελή, βρίσκονταν με κάθε ευκαιρία στο εργαστήριο του πατέρα τους όπου μυήθηκαν στα μυστικά της κατεργασίας των μετάλλων. Ο Νίκος έβρισκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη μέθοδο της σφυρηλάτησης φύλλων μετάλλου. Τέχνη που είχε μάθει ο πατέρας τους Χαράλαμπος από τον δικό του πατέρα Νικόλαο Σωτηριάδη χαλκουργό από τον Πόντο.

caffeine adv 2021

Τελειώνοντας το Λύκειο, ο Νίκος Σωτηριάδης γνώριζε πολύ καλά να επεξεργάζεται αρκετά υλικά και να φτιάχνει ποικίλες κατασκευές. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και με την μουσική, παίζοντας τρομπόνι στην Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου από την ηλικία των 10 ετών.  Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Ηράκλειο αλλά δεν εξάσκησε ποτέ αυτό το επάγγελμα.

Μετά τις σπουδές του κατατάχθηκε στον Ελληνικό στρατό όπου υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός μέχρι το 1983. Μετά την θητεία του, επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τέχνη που έμαθε στο εργαστήριο του πατέρα του και όχι αυτό που σπούδασε. Την ίδια απόφαση πήρε και ο αδελφός του Παντελής και δημιουργώντας από κοινού εταιρεία ασχολήθηκαν με την κατεργασία διαφόρων υλικών και ειδικά των μετάλλων και δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο της γλυπτικής, του design και των ειδικών κατασκευών.

neratzoulis neo

Έτσι άρχισε το μεγάλο ταξίδι στην τέχνη με τις ατομικές και την συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις γλυπτικής. Επισκεπτόταν συστηματικά κυρίως τα αρχαιολογικά, αλλά και τα άλλα μουσεία σε όποιο τόπο και αν βρισκόταν, διότι θεωρούσε τους χώρους αυτούς φορτισμένους με την θετική ενέργεια της τέχνης και μοναδικούς χώρους σπουδής της.

Έμενε και εργαζόταν στο γενέθλιο τόπο του.  Ήταν παντρεμένος με την Άννα Παπαδάκη – Σωτηριάδη, τραγουδοποιό με την οποία απέκτησε δύο παιδιά το Χαράλαμπο και την Κατερίνα. Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων και φορέων, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button