ΠΡΟΣΩΠΑ

Hirotugu Akaike: Ο Ιάπωνας στατιστικολόγος στο doodle της Google

Τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Hirotugu Akaike γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google.

Ποιος είναι όμως ο Hirotugu Akaike και γιατί το τιμά η Google;

Εάν έχετε πραγματοποιήσει μια στατιστική ανάλυση, ίσως να έχετε περάσει ώρες σκέψης σχετικά με τις μεταβλητές που πρέπει να συμπεριλάβετε και τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε αποτέλεσμα στο αποτέλεσμα. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι το μοντέλο είναι ακριβές, δεν πρέπει κάποιος να μετρήσει τα μέτρα μέτρησης;

O Ιάπωνας στατιστικολόγος Hirotugu Akaike το 1950 απάντησε σε μία αυτήν την απλή αλλά κρίσιμη ερώτηση.Το doodle της Google για τον Hirotugu Akaike:

Πάνω από δύο δεκαετίες έρευνας αργότερα, ο Ιάπωνας στατιστικολόγος παρουσίασε την απάντηση ως μια απλή εξίσωση γνωστή ως Κριτήριο Πληροφοριών Akaike. Με το κριτήριο πληροφοριών Akaike, οι αναλυτές επιλέγουν ένα μοντέλο από ένα σύνολο επιλογών, μετρώντας πόσο κοντά είναι τα αποτελέσματα στην (υποθετική) αλήθεια.

Για τον Hirotugu Akaike, η εμπειρία ήταν βασική για τη δημιουργικότητα. Για να πάρει μια «άμεση αίσθηση τυχαίων κραδασμών», για παράδειγμα, αγόρασε ένα σκούτερ και το οδήγησε γύρω από το όρος Fuji. Αυτή η εμπειρία από πρώτο χέρι τον βοήθησε να διαφοροποιήσει τις δονήσεις της οδήγησε σε κανονικούς δρόμους και βαριά φορτηγά.

Το σημερινό Doodle απεικονίζει τον Δρ Akaike εναντίον μιας προσέγγισης των λειτουργιών, των παραμέτρων και των αντίστοιχων καμπυλών της Google.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close