Europlan

Xaritakis
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τσίπρας: «Οι 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ»

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εκδήλωση για το «νέο ΕΣΥ» που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «τα τραγικά περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας, οι τρεις θάνατοι συμπολιτών μας που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν το ΕΚΑΒ λειτουργούσε αποτελεσματικά και κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ», σημειώνοντας, ωστόσο πως «η ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει. Και αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή».

“IN_AND_OUT

«Η ΝΔ αποφάσισε να μην αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για το ΕΣΥ ενώ σε όλη την Ευρώπη άρθηκαν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις για αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα ήταν τελικά η χώρα με ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς απωλειών αναλογικά με το πληθυσμό της σε όλη την Ευρώπη».

«Αυτό οφείλεται στο σχέδιο της ΝΔ του κου Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία. Ένα σχέδιο που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του τη προηγούμενη τετραετία, γιατί η πανδημία ανέστειλε την υλοποίησή του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές της 25ης του Ιούνη» υποστήριξε από πλευράς του, επιμένοντας πως «μέρος αυτού του σχεδίου φανέρωσε άθελά του ο κος Πνευματικός με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα».

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το «σχέδιο της ΝΔ για τη δημόσια Υγεία» όπως το περιέγραψε, περιλαμβάνει την μετατροπή των νοσοκομείων της χώρας σε ΝΠΙΔ, το κλείσιμο δημόσιων δομών, την περεταίρω μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία και τη διαλογή ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, «ανατριχιάσαμε μια και καλή με τις δηλώσεις Πνευματικού. Που μίλησε για ανάλυση κόστους – οφέλους σε ό,τι αφορά τις ιατρικές πράξεις που επιχειρούμε. Από την οποία θα προκύπτει πότε τραβάμε την κόκκινη γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «το ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για την υγεία».

«Πρόκειται για έναν κυνικό ωφελιμισμό ο οποίος αγνοεί ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, είναι ανεπανάληπτος, έχει εγγενή αξία ως πρόσωπο και δεν μπορούμε να τον βάζουμε στη ζυγαριά, να μετράμε τη ζωή του με βάση οικονομοτεχνικές παραμέτρους» όπως είπε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν «να μετατραπεί το ΕΣΥ σε σύστημα της μίας νόσου, χωρίς μάλιστα επαρκή στήριξη σε προσωπικό και υποδομές. Με προφανή στόχο να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας και ιδιαίτερα κάποια μεγάλα συμφέροντα της ιατρικής – νοσοκομειακής αγοράς».

«Σήμερα μάλιστα στην μετά covid εποχή, το ΕΣΥ κρέμεται από μια κλωστή» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ισχυριζόμενος ότι έχει μειωθεί το μόνιμο προσωπικό κατά τουλάχιστον 6500 χιλιάδες σε σχέση με το 2019, αλλά και ότι υπάρχουν «απαξιωμένες υποδομές, εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, αδυναμία προσέλκυσης νέων εργαζομένων, πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

«Αποκλίνουμε από την Ευρώπη. Μας περάσανε χώρες που ήταν πιο κάτω από μας» σχολίασε, λέγοντας πως σήμερα το διακύβευμα δεν είμαι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη». Στην κατεύθυνση αυτή, στην Ευρώπη ο μέσος όρος των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία είναι 15%, ενώ στην Ελλάδα 35%, είπε, σχολιάζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για κέρδος στην υγεία. «Είναι μια ολόκληρη αντίληψη που λέει ότι και η υγεία είναι εμπόρευμα», πρόσθεσε. «Κάποια πράγματα στη ζωη δεν μπορούνε ούτε να πωλούνται, ούτε να αγοράζονται» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ανακαλώντας τα όσα είχε δηλώσει προ διετίας, ο Προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θύμισε ότι έλεγε πως επρόκειτο για την «εικόνα, ενός συστήματος υγείας που ξεπέρασε κατά πολύ τα όριά του και που αν κρατιέται, κρατιέται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του, είναι μια ζωντανή πραγματικότητα έναν χρόνο τώρα, και κανείς δεν μπορεί να τη διαψεύσει». «Ωστόσο, έλεγα, είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα, ίσως την πρώτη κιόλας μέρα μετά την έξοδο από την πανδημία, κάποιοι θα ξεχάσουν εύκολα όλα αυτά που μας φανέρωσε η ίδια η πραγματικότητα και θα τα ξεχάσουν, διότι είναι ζήτημα αξιών και προτεραιοτήτων. Αν αξία μας είναι ο άνθρωπος, αν αξία μας είναι η ζωή, ή αξία μας είναι το κέρδος.», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα μέχρι κεραίας.Αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας η μεγάλη αντιμεταρρύθμιση ξεκίνησε. Άρχισε η μετατροπή των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καταργήθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληστη των γιατρών του ΕΣΥ, διαμορφώθηκαν οι θεσμικοί όροι για την εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων στο σύστημα υγείας» επισήμανε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «και μόλις σήμερα ο κος Μητσοτάκης, αντί να ζητήσει συγγνώμη για την σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του μας ξεφούρνισε ότι θα επιλύσει δήθεν το πρόβλημα του ΕΚΑΒ, με μισθωμένα ιδιωτικά ελικόπτερα από το εξωτερικό».

Υπαρξιακή η κάλπη για το ΕΣΥ

«Προσέξτε, δεν είναι αστείο: Πρώτα απαξιώνουμε και μετά αρχίζουμε να μοιράζουμε εργολαβίες.Αυτό λοιπόν που κρίνεται μεταξύ άλλων στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι απλώς το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι η ίδια του η ύπαρξη».

Οι παρεμβάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα, «εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής και για τις προθέσεις μας αλλά και για την αποτελεσματικότητα μας» υπενθύμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απαριθμώντας «παρεμβάσεις που κράτησαν το ΕΣΥ όρθιο και βελτίωσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του για εκατομμύρια ανθρώπους»:

Καταργήσαμε το πεντάευρω

Εξασφαλίσαμε την πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας,

ρύθμιση που η ΝΔ περιόρισε αφήνοντας τώρα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς φαρμακευτική κάλυψη από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥ γιατρούς.

Προσλάβαμε 19.000 νέο προσωπικό, παρά τα μνημόνια, και εκκινήσαμε τις διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων.

Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά των νοσοκομείων τα οποία παραδώσαμε για πρώτη φορά με πραγματικό πλεόνασμα, ενώ σήμερα το τρέχον έλλειμμά τους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ενισχύσαμε τις υποδομές των νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα και ξεκινήσαμε την μεγάλη μεταρρύθμιση για να αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ίδρυση 127 ΤΟΜΥ.

Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ»

Επιπλέον, «όλοι γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών ισότιμα, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας αλλά και των νοσοκομείων με υποδομές και προσωπικό, με εγγυημένη την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας το συνολικό σχέδιο του κόμματος του για το νέο ΕΣΥ: Ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες και ιεραρχήσεις του, περιλαμβάνει:

Πρώτον, την ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, για ισότητα και δικαιοσύνη στην Υγεία, με έμφαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη.

Αναβαθμισμένη και ασφαλής, για προσωπικό και ασθενείς, λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας

Δεύτερον, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ – την αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής ιατρικού δυναμικού, και τον δραστικό περιορισμό του brain drain με νέο πλαίσιο αμοιβών, συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των νέων επαγγελματιών υγείας.

Πεποίθηση μας είναι, τρίτον, ότι η δημόσια Υγεία πρέπει να αποτελεί παράμετρο σε όλες τις πολιτικές και αυτό επιτάσσει την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και την διατομεακή-διυπουργική συνεργασία σε όλα τα κρίσιμα πεδία (περιβαλλοντική προστασία, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υγιεινή και ασφάλεια στη εργασία, σχολική υγεία, ασφάλεια τροφίμων, οδική ασφάλεια, σεξουαλική υγεία, εξαρτήσεις), με στόχο την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και της χώρας, ως κρίσιμης προϋπόθεσης για δίκαιη και ανθεκτική ανάπτυξη

Τέταρτη στρατηγική προτεραιότητα, είναι η οικοδόμηση μιας νέας σχέση Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, στην κατεύθυνση της επικουρικής του λειτουργίας με το ΕΣΥ, με στόχο τη διευρυμένη κάλυψη αναγκών και τη μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών.

Με ένα νέο πλαίσιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή της ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της αγοράς υγείας

Και τέλος η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, ώστε να εγγυηθούμε την ισότιμη πρόσβαση σε όλους και όλες ανεξαρτήτως εισοδήματος και με θετικές διακρίσεις υπέρ των ευπαθών ομάδων, των ευάλωτων πληθυσμών και όσων ζουν σε απομακρυσμένες/ νησιωτικές περιοχές

Οι 12 δεσμεύσεις για το «νέο ΕΣΥ»

Παράλληλα, οι στρατηγικοί στόχοι που εξειδικεύονται στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τον κ. Τσίπρα είναι:

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση κ.λπ.)

2. Νέες δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα, ανακουφιστική φροντίδα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.)

3. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, νέες ιατρικές εξειδικεύσεις, στήριξη της επιστημονικής έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας ΕΣΥ και πανεπιστημίων

4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και, επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Δικτύωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και τις κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα και τη στροφή στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας.

6. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ). Αποκατάσταση και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, για τον έλεγχο της προκλητής ζήτησης και τη διασφάλιση της τεκμηριωμένης ιατρικής φροντίδας και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

7. Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, μέσα από τη μείωση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή κ.λπ.), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Η συνέργεια πόρων κράτους και κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να εγγυηθεί στην πράξη την καθολική και ισότιμη κάλυψη υγείας.

8. Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών/τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.

9. Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας – Υγειονομικό Ισοδύναμο: Ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες- νησιωτικές περιοχές. Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας, για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

10. Δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του ΕΣΥ, με διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, εκπροσώπηση των ασθενών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όργανα κοινωνικής διαβούλευσης και δημοκρατικού σχεδιασμού σε κάθε ΥΠΕ, που θα προτάσσουν τις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών υγείας και θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των πόρων και την κοινωνική ανταποδοτικότητα τους.

11. Θεσμοθέτηση μηχανισμού εκτίμησης των αναγκών υγείας του πληθυσμού και συστηματικής παρακολούθησης των ανισοτήτων στην υγεία.

12. Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ, με ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΤΕπ

«Η μάχη για τη δημόσια υγεία δεν είναι μια μάχη χαρακωμάτων. Δεν είναι μια μάχη αμυντική, μάχη διατήρησης κεκτημένων. Είναι μια μάχη ορίζοντα και προοπτικής αλλά και ταυτόχρονα μάχη υπαρξιακή» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταλήγοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ισότητα και τη δικαιοσύνη ανυποχώρητα και χωρίς συμβιβασμούς».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button