Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ-2023

ΣΥΡΙΖΑ: Σε 8 άξονες το κυβερνητικό πρόγραμμα

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Σε ένα εκτενές κείμενο 50 σελίδων περιγράφει αναλυτικά τις κυβερνητικές του δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αναλυτική επεξήγηση των στοχευμένων πολιτικών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε άξονα του προγράμματός του.

“IN_AND_OUT

Οι οκτώ άξονες είναι οι εξής:

1. Δικαιοσύνη Παντού – Για μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση

Εδώ η Κουμουνδούρου εξηγεί ότι στο σημερινό κόσμο της αστάθειας και των πολλαπλών κρίσεων, η ελληνική οικονομία έχει παγιδευτεί σε ένα «σπιράλ» ιδιωτικοποιήσεων, κρατικοδίαιτων εταιρειών- φαντασμάτων κι επέλασης των funds που δεν αφήνουν παραγωγικό αποτύπωμα. Παράλληλα αναδεικνύει την έξαρση των ανισοτήτων κι επισημαίνει την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ώστε να επιτύχουμε μια άμεση ανακούφιση για την κοινωνική πλειοψηφία.

Mechanical Solutions

Επιπροσθέτως εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, όπου κεντρικό ρόλο έχει η αύξηση των μισθών, που μπορεί να γίνει κινητήρας βιώσιμης ανάπτυξης, αν συνοδευτεί από τη χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα πεδία της οικονομίας, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή μέχρι τις υπηρεσίες.

2. Πρόγραμμα των 50 ημερών – Άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σειρά συγκεκριμένων μέτρων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, την επαναφορά της ΑΤΑ και της 13ης σύνταξης, την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με μερική διαγραφή του υπό προϋποθέσεις, την προστασία από αποκοπές ρεύματος κλπ.

Ειδικά για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε καύσιμα και τρόφιμα η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει τη μείωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κλπ

3. Βάζοντας την εργασία στο επίκεντρο: Μισθοί αξιοπρέπειας – δουλειές με δικαιώματα

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά ξεπερνούν τις είκοσι! Από αυτές σταχυολογούμε ενδεικτικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, την προσαύξηση του ωρομίσθιου των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, τη μείωση των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της αμοιβής τους, την εισαγωγή του 35ωρου εργάσιμου χρόνου την εβδομάδα, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, την προστασία από ομαδικές απολύσεις, τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με «μπλοκάκια», την κατοχύρωση της συνδικαλιστικής λειτουργίας κλπ.

4. Μια οικονομία δυναμική για μια κοινωνία ισότητας

Στο οικονομικό κομμάτι του προγράμματος, που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση με αναφορές σε κάθε κλάδο της οικνοομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται την καθιέρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού κράτους και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με σκοπό η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των χαμηλών μισθών, των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, την εξάρτηση από λίγους κλάδους της οικονομίας, καθώς και τη χαμηλή ποιότητα και κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται κοινωνικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές.

Στόχος του κόμματος είναι μια δυναμική οικονομία, όπως αναφέρει στο πρόγραμμά του, η οποία δεν θα περιορίζεται στη βραχυπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο real estate, αλλά θα αναπτύσσει σύμμετρα το σύνολο των παραγωγικών τομέων της χώρας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ειδικά την οικονομία της γνώσης, ενώ ταυτόχρονα θα αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Βασική στρατηγική είναι, μέσω θεσμικών τομών, να περιορίσουμε τον ρόλο της αγοράς, ενισχύοντας τον ρόλο του αναπτυξιακού, κοινωνικού κράτους στη ρύθμισή της και στον συντονισμό των παραγωγικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Ακολουθούν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό, ως εργαλείο ισότητας και ισορροπίας και για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης κλπ. Η Κουμουνδούρου εισηγείται επίσης αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, τις πολιτικές για το Περιβάλλον και την κλιματική κρίση, την ενεργειακή Δημοκρατία και την Πράσινη Μετάβαση, την Ψηφιακή πολιτική, τις μεταφορές και τις υποδομές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη βιομηχανική πολιτική, τον βιώσιμο τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, την προστασία της νησιωτικότητας κλπ.

5. Κοινωνικό Κράτος: Για μια κοινωνία των κοινών και δημόσιων αγαθών

Σε αυτό τον τομέα, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια, η αναπηρική πολιτική, η εξασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη, αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της κρατικής λειτουργίας και παρέμβασης. Αποτελούν δημόσιες λειτουργίες που αντιστρέφουν την τάση για διεύρυνση των ανισοτήτων, τάση που κυριαρχεί στην οικονομία της αγοράς. Συνεπώς προτείνει ισχυρό ΕΣΥ, δημοκρατική δωρεάν εκπαίδευση, επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, κοινωνική πρόνοια κι ασφάλεια για όλους τους πολίτες, δίκαιη μεταχείριση ατόμων με αναπηρία, στέγη για όλους και για όλες κι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

6. Ανασυστήνοντας την Γ ́ Ελληνική Δημοκρατία: Για ένα ισχυρό και Δημοκρατικό Κράτος

Στο θεσμικό τμήμα του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ για σειρά πρακτικών της, με κορυφαία την υπόθεση των παρακολουθήσεων, και συμπεραίνει ότι η χώρα χρειάζεται επιτακτική μια δημοκρατική επανάσταση. Μια επανάσταση για την ανασύσταση της Γ ́ Ελληνικής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Η δημοκρατία, η πολιτική και κοινωνική λογοδοσία, η καταπολέμηση της διαφθοράς, τα θεσμικά αντίβαρα, τα ατομικά δικαιώματα, η διαρκής μάχη για την πραγματική ισότητα, η εξάλειψη των διακρίσεων, δεν είναι πολυτέλεια για ένα σύγχρονο κράτος αλλά συστατικό στοιχείο του. Στόχος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη και στο πάνδημο αίτημα για δημοκρατία και δικαιοσύνη, όπως σημειώνει.

7. Πολιτισμός και Αθλητισμός

Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον τομέα κυβερνητικής πολιτικής είναι η θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με κατάργηση όλων των μορφών άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής της. Επίσης, η ανασυγκρότηση και ενίσχυση της μουσειακής πολιτικής, η ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ανθρώπινο δυναμικό, η εκπόνηση ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, σε σχέση με την προστασία των μνημείων, η ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ενίσχυση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κλπ

8. Εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική και πολιτική άμυνας

Τέλος, στον τομέα της εξωτερικής κι αμυντικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές ώστε η επόμενη κυβέρνηση να επαναφέρει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με σκοπό η Ελλάδα να καταστεί ο κύριος ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας. Η Ελλάδα, καταλήγει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να προτεραιοποιεί την προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της πολυμερούς διπλωματίας και να αποτελεί χώρα ήπιας ισχύος και γέφυρα στην ευρύτερη περιοχή της, και πέρα από αυτήν.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button