ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη»: Ιδρύθηκε νέα αυτοδιοικητική κίνηση στην Περιφέρεια Κρήτης

Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών και εκπροσώπων συλλογικοτήτων από όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/3 στο Ρέθυμνο η ιδρυτική συνέλευση της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης στην Περιφέρεια Κρήτης με το όνομα «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη».

Στην συγκέντρωση τονίσθηκε ότι επιδίωξη του νέου σχήματος δεν είναι η δημιουργία μιας ακόμη αυτοδιοικητικής παράταξης και η εκλογική της καταγραφή. Η νέα κίνηση έχει τα χαρακτηριστικά μιας Μετωπικής Αριστερής Ριζοσπαστικής Αντιμνημονιακής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, που θα δραστηριοποιείται κινηματικά και εκλογικά στην Κρήτη. Η νέα κίνηση καλεί σε συμπόρευση, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη για την ανατροπή της υπάρχουσας ζοφερής κατάστασης.

caffeine adv 2021

Στόχος της είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων, νέων, ανέργων, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, και αγροτών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τα βάρβαρα και απεχθή μέτρα που επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την Ε.Κ.Τ. σε συνεργασία με τις εγχώριες κυβερνήσεις το χρηματιστικό κεφάλαιο, τους «ντόπιους λύκους» που έχουν οδηγήσει στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και των δημοσίων αγαθών και την οικονομία σε βαθιά ύφεση, τον λαό στην εξαθλίωση.

Επιδίωξη της νέας κίνησης είναι η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών πολιτικών που εφάρμοσε στην Κρήτη η διοίκηση «ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ» σε αγαστή συμπόρευση με τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις της Περιφέρειας. Μια Διοίκηση που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, ο αυταρχισμός, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλοξενοδόχων, των μεγαλοαγροτών, των κατασκευαστικών ομίλων, η αδιαφάνεια, η απουσία αναπτυξιακού οράματος για τα λαϊκές ανάγκες, η διαπλοκή, η εγκατάλειψη των υποδομών της Κρήτης στο έλεος των θεομηνιών, η εκχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

neratzoulis neo

Σκοπός της νέας κίνησης είναι η μάχιμη κοινωνική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αυτό τον αντιδραστικό και βαθιά ταξικό θεσμό της «περιφερειακής διακυβέρνησης» και η υπέρβασή του από μορφές λαϊκής αυτοδιοίκησης και αντεξουσίας, από θεσμούς υποκινητές της κοινωνικής διεκδίκησης, της αντίστασης και της συμμετοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Όραμα της νέας κίνησης είναι ο συνοικιακός, κοινοτικός, δημοτικός, περιφερειακός, αποκεντρωμένος έλεγχος στα δημόσια αγαθά, τους φυσικούς πόρους και ακόμη παραπέρα στις συνθήκες παραγωγής. Η άμεση δημοκρατία, όπου όλοι θα έχουν γνώση και γνώμη και θα συναποφασίζουν, ώστε να γίνει πράξη η διαχείριση των «κοινών» από τους ελεύθερους πολίτες.

Όρος ύπαρξης της νέας κίνησης είναι η δημοκρατική λειτουργία της, με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές, τις διεκδικήσεις και τις αναζητήσεις τους.

Η λειτουργία της νέας κίνησης θα βασίζεται σε διαφανείς διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπου όλοι θα έχουν γνώση και γνώμη και θα συναποφασίζουν, ώστε να γίνει πράξη η διαχείριση των «κοινών» από τους ελεύθερους πολίτες. Ανώτατο όργανο της θα είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της που θα συγκαλείται σε τακτική βάση ανά εξάμηνο ή και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο. Θεμελιώδεις αρχές της λειτουργίας της θα είναι η αιρετότητα και ανακλητότητα καθώς και η εναλλαγή των εκπροσωπήσεων στο περιφερειακό συμβούλιο με όρους και προϋποθέσεις, χωρίς παραγοντισμούς και τάσεις ηγεμονισμού, και η πολιτική δέσμευση των μελών της σε αγωνιστική συμπόρευση για κοινωνικές διεκδικήσεις και αντιστάσεις.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button