Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ο απολογισμός της θητείας του προέδρου της ΔΑΕΑΝ κου Μ.Φαρσάρη

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Μετά από 4.5 χρόνια θητείας, ήρθε η ώρα, και από τη θέση του προέδρου της ΔΑΕΑΝ, να κάνω τον απολογισμό μου αλλά και να περιγράψω την εμπειρία μου από αυτό το πρωτόγνωρο “ταξίδι”, στον κόσμο της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρέλαβα λοιπόν μια εταιρεία με δισταγμό λόγω του παρελθόντος της, με τις συνεχιζόμενες δικαστικές εκκρεμότητες για το γνωστό οικονομικό έλλειμμα. Όμως οι τελευταίες διοικήσεις είχαν βάλει στο σωστό δρόμο την εταιρεία και δεν μπορεί να πει κανείς ότι παραλάβαμε “καμένη γη”. Όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι, προσπάθησα για το καλύτερο της δημοτικής εταιρείας και του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό συχνά με έφερε σε αντιπαράθεση με ιδιωτικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να έχω καταγεγραμμένες 2 (πρωτοφανείς) απειλές κατά της ζωής – η μια μαλιστα από πρώην κοινοτάρχη της περιοχής του Σισίου. Επίσης έχω υποστεί μια δημόσια συκοφάντηση από γνωστό τουριστικό πράκτορα και μια δημόσια εξύβριση (αναμενόμενη, λόγω παρόμοιου ιστορικού με όλους τους προέδρους) από επαγγελματία που έχει αυθαίρετη κατάληψη σε χώρο μέσα στη Μαρίνα και χρόνιες δικαστικές διαμάχες με τη ΔΑΕΑΝ.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Θα ήθελα λοιπόν να παραθέσω τις σημαντικότερες ενέργειες και έργα που καταφέραμε και υλοποιήσαμε αυτά τα χρόνια, με μόχθο και αίσθηση της ευθύνης ως διοίκηση. Έτσι μπορεί να κρίνει ο καθένας κατά πόσο η δράση μας είχε θετικό πρόσημο και ως αντίκρισμα στους πολίτες και τα οικονομικά του δήμου Αγίου Νικολάου, αλλά και συγκριτικά με τις προηγούμενες διοικήσεις.

Η ΔΑΕΑΝ είχε δύο μεγάλους τομείς δραστηριότητας μέχρι τώρα, τις παραλίες και τη μαρίνα:

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Παραλίες

Στις παραλίες έγινε ρύθμιση αυθαιρέτων και βγήκαν άδειες λειτουργίας στις καντίνες σε όλες τις παραλίες που πριν δεν υπήρχαν: Βούλισμα, ΕΟΤ, Χαβάνια και Μπούφος.
ανανεώθηκε συνολικά ο εξοπλισμός με ομπρέλες και ξαπλώστρες
αγοράστηκαν νέοι πύργοι ναυαγοσώστη σε Βουλισμα και Σχίσμα Ελούντας και νέα αποδυτήρια σε όλες τις παραλίες
έχουμε πλέον στις παραλίες Βουλισμα, Αγ. Παντελεήμονα, Σχίσμα Ελούντας και Αλμυρό νέες, σύγχρονες και λειτουργικές τουαλέτες και νέο εξοπλισμό.

Zuper Service

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται η “παραλία-πάρκο” πρώην ΕΟΤ, ένα ακίνητο που μετά από μακρόχρονη και επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της μεταβίβασης στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Ακόλουθα μετατρέψαμε το ακίνητο από κλειστό και απρόσιτο, σε χώρο συνάθροισης οικογενειών και παιδιών, παραχωρήσαμε ή ενοικιάσαμε κτίρια σε συλλόγους. Αξίζει να σημειωθεί πόσο δύσκολη διαδικασία ήταν η ανακαίνιση αυτών των δημόσιων κτιρίων που ήταν ερειπωμένα για χρόνια.

Λόγω της καθυστέρησης διαχρονικά στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προχωρήσαμε σε διαγωνισμούς μακροχρόνιας εκμίσθωσης για την παραλία της Άμμου και της Κιτροπλατείας για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, καθώς και τα αναψυκτήρια στο Βούλισμα, στον ΕΟΤ και στα Χαβάνια για την καλύτερη εκμετάλλευση και αξιοποίηση τους, με επιτυχία. Οι μακροχρόνιες μισθώσεις είχαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την εταιρεία και μείωσε τη γραφειοκρατία και το χαμένο χρόνο σε ανθρωποημέρες, αφού πριν γίνονταν ετήσια δημοπρασίες.

Καινοτομήσαμε και παρακολουθούμε την ικανοποίηση των πελατών, χρησιμοποιώντας το σύστημα αξιολόγησης της εταιρίας tripadvisor, για πρώτη φορά στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση παραλίας! Σε συνεργασία με το δήμο έχουμε πλέον και την πιστοποίηση Costa Nostrum όσον αφορά τις παραλίες.

Μαρίνα

Απομάκρυνση 9 παροπλισμένων σκαφών και αύξηση θέσεων διαχείμασης.
Ενίσχυση και αναβάθμιση πλωτών E & F και αύξηση θέσεων ελλιμενισμού και πελατών που διαμένουν στη Μαρίνα. Κάτι το οποίο οδηγεί σε άμεση αύξηση εσόδων και πληρότητας ειδικά το χειμώνα.
Ήδη έχουμε 20 σκάφη παραπάνω που διαχειμάζουν σε μόνιμη βάση.
Αναβάθμιση Wifi (συνολικά 6 γραμμες)
Νέα ιστοσελίδα www.daean.gr –  www.marinaofagiosnikolaos.gr
Νέα υπο-σελίδα με ειδήσεις και ανακοινώσεις για τους πελάτες της μαρίνας
Δημιουργία και διαχείριση 2 νέων σελίδων στο Facebook:  Marina of Agios Nikolaos & ΔΑΕΑΝ
Πυκνώσαμε το δίκτυο των ψηφιακών καμερών
Δημιουργία αποθηκών πελατών προς ενοικίαση
Αναβαθμίστηκε η επικοινωνία με τους ελλιμενιζόμενους πελάτες με ενημερωτικό τετράμηνο Newsletter
Αλλάχτηκαν όλες  οι παροχές νερού (βρύσες) και μπήκαν  άλλες με υποδοχή για λουκέτο για να ελέγξουμε τις διαρροές
Εφαρμόζεται νέα διαδικασία παραλαβής παροχών  νερού & ρεύματος πελατών
Επισκευάσαμε και πυκνώσαμε το φωτισμό μέσα στη μαρίνα, εργασίες ηλεκτρολογικές που κράτησαν πάνω από ένα χρόνο
Προσθέσαμε ηλεκτρικές παροχές στην ξηρά, στην επισκευαστική ζώνη, με κολωνάκια (pilar).
Θέσαμε σε λειτουργία το αντλιοστάσιο της πυρόσβεσης. Ξεκινήσαμε ασκήσεις πυρασφάλειας σε μηνιαία βάση και σε ετήσια βάση σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία καθως και ασκήσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διαρροής πετρελαιοειδών μέσα στο χώρο της μαρίνας, πάντα με την συμμετοχή πελατών.
Βγάλαμε άδεια λειτουργίας για το χώρο στάθμευσης που δεν είχε ποτέ.

Η ανακατασκευή πλακών της περιμετρικής τάφρου με τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά δίκτυα (είναι μία διαδικασία που έχει πάρει πέντε (!) χρόνια και ολοκληρώνεται τώρα). Αυτό δείχνει πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία των δημόσιων έργων…

Εκπόνηση μελέτης διαχείρισης αποβλήτων πλυντηρίου σκαφών και υλοποίηση του πρώτου αντίστοιχου συστήματος στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα στις 8-11 Μαΐου.

Επικαιροποίηση της Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου ειδικά για τη συντήρηση των σκαφών στη Μαρίνα και τις σκόνες από τα υφαλοχρώματα.

Εντάθηκε και αναδιοργανώθηκε η αστυνόμευση στο χώρο της επισκευαστικής ζώνης ειδικά για τη σκόνη και τον τρόπο τριψίματος των υφαλοχρωμάτων, αφου οι χρήστες και οι ναύτες ήταν συνηθισμένοι αλλιώς.

Εισάγαμε έλεγχο περιπολιών με ηλεκτρονική καταγραφή και καθορίσαμε πρόγραμμα στις περιπολίες
Πραγματοποιείται έλεγχος χρήσης από ορκωτούς λογιστές από το 2015 και έκτοτε.

Εχει παραχωρηθεί στην ΔΑΕΑΝ η διαχείριση δωρεάν ποδηλάτων Δήμου

Αυξήσαμε τις τιμές κατά 7% τους καλοκαιρινούς μήνες και 10% τους χειμερινούς αφού ήμασταν πολύ χαμηλότερα τιμολογιακά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά  έχουμε 20 αιτήσεις σκαφών για ετήσια συμβόλαια σε αναμονή, παρά την αύξηση της φορολογίας στα σκάφη αναψυχής έως και 40% λόγω του νέου τέλους πλόων.

Συμμετείχα σε 4μελή ομάδα εργασίας της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, για τη συνολική προώθηση των Μαρινών της Ελλάδας ως προορισμού.

Εντείναμε τις προσπάθειες για την πρόοδο του καταδυτικού πάρκου στην περιοχή του Μιραμπέλλου.

Ο δήμος συνέταξε την οικονομοτεχνική μελέτη και τον κανονισμό λειτουργίας και τα καταθέσαμε στα υπουργεία για να λάβουμε την άδεια λειτουργίας του πάρκου.

Προμηθευτήκαμε το πλοίο Dolgoruki (Ταξιάρχης) για την πόντιση του ως ναυάγιο που θα αποτελέσει κεντρικό πόλο έλξης του πάρκου, περιμένουμε την άδεια πόντισης, μια καθαρά πολιτική βούληση του κεντρικού κράτους.

Ανακαίνιση κτιρίου Οδηγισμού στη Μαρίνα και μετατροπή του σε ευρύχωρο σύγχρονο κτίριο γραφείων της ΔΑΕΑΝ.

Ξεκινήσαμε το Agios Nikolaos On SUP, διοργάνωση σανιδοκωπηλασίας παγκόσμιας εμβέλειας για την προβολή των παραλιών, σε συνεργασία με τον ΠΑΟΔΑΝ.

Επίσης παραδόθηκαν καθαρισμένες και σηματοδοτημένες, οι παρακάτω έξι πεζοπορικές διαδρομές που διαχειρίζεται η ΔΑΕΑΝ: Φαραγγι Κριτσας, Μονοπάτι Καθαρού, Κολοκύθα, Κατσικαντάρα/ Πρίνα, Μονοπάτι όρη Κρούστα, Λενικά – Κορυφή Οξάς – Ελούντα:

Παρά την απώλεια εσόδων από εξωγενείς παράγοντες κυρίως στις παραλίες, με όλες τις παραπάνω ενέργειες μας διατηρήσαμε τα έσοδα μας σταθερά και με ορθολογικότερη διαχείριση αυτών, αυξήσαμε θεαματικά τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ίδια κεφάλαια, με παράλληλη αύξηση του προσωπικού σε διάφορους τομείς.

Είναι άξιο αναφοράς πως από τα 21 άτομα προσωπικό, οι 11 εργαζόμενοι μας ειναι άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι αυτό! Χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο, το διευθύνοντα σύμβουλο και το προσωπικό μας, τίποτα από όλα τα παραπάνω δε θα ήταν εφικτό. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!

Τι μένει να γίνει; Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Προφανώς υπάρχουν πολλά έργα κτιριακά και υποδομών, ανακαίνιση πλωτών και άλλα που λείπουν από τη μαρίνα όπως και από τις παραλίες. Εύχομαι να ξεπεράσουμε σύντομα, λόγω του τελευταίου νόμου (Ν.4412) και τις αμέτρητες τροποποιήσεις αυτού, την αδυναμία εκπόνησης μελετών από τη ΔΑΕΑΝ και το δήμο ή την περιφέρεια. Διαφορετικά το μέλλον δεν θα είναι καθόλου εύκολο και σίγουρα δεν θα ειναι στρωμένο με ροδοπέταλα για όποιον θελήσει να αναβαθμίσει τις παραπάνω υποδομές. Παρόλα αυτά είμαστε παρόντες, με εμπειρία πλέον στη διοίκηση της εταιρείας του δήμου και συνεχίζουμε μαζί για το καλύτερο μέλλον που μας αξίζει!

Φαρσάρης Μιχάλης

Πρόεδρος ΔΑΕΑΝ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button