ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Κρήτη: Σε ποιους δήμους μειώνονται οι έδρες των Δημοτικών Συμβουλίων


Τελευταία ενημέρωση:

«Χαμένους» και έναν κερδισμένο έχουν οι ανακατατάξεις στον αριθμό των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.Συνολικά επτά είναι οι Δήμοι της χώρας που πέφτουν πληθυσμιακή κλίμακα και ως αποτέλεσμα μειώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα καταλάβουν τις αντίστοιχες έδρες στα συλλογικά όργανα των Δήμων μετά τις εκλογές.

Ο λόγος; Άλλαξε ο ο τρόπος υπολογισμού των εδρών των δημοτικών συμβουλίων και αντί του απογεγραμμένου πληθυσμού, σύμφωνα με διάταξη (άρθρο 68) στον πρόσφατα ψηφισμένο πολυ-νόμο του υπουργείο Εσωτερικών, «μετράει» πλέον ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων.

Η μεγαλύτερη απώλεια εδρών καταγράφεται στον Δήμο Ρεθύμνης, που πέφτει κάτω από το πληθυσμιακό όριο των 60.000.

Με την απόφαση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών για τον ορισμό των εδρών των 332 δημοτικών συμβουλίων της χώρας, χάνουν από τέσσερις έδρες τα δημοτικά συμβούλια Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Σκοπέλου και Σφακίων και έξι έδρες το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης.

Αντιθέτως, αυξάνονται κατά τέσσερις οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας. Αν και το 2010 εκλέχτηκαν συνολικά 45 δημοτικοί σύμβουλοι, ο αριθμός τους έπεσε στους 41 το 2014, καθώς η απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ εμφάνιζε τον τοπικό πληθυσμό κάτω από 100.000. Ακολούθησαν ομόθυμες διαμαρτυρίες από τις δημοτικές παρατάξεις, αμφισβητώντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο μόνιμος πληθυσμός καταγράφεται πλέον στους 100.641 κατοίκους, δηλαδή πάνω από το «όριο» των 100.000 και έτσι από τις ερχόμενες εκλογές, το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας θα έχει ξανά 45 έδρες (από 41 στην τρέχουσα θητεία).

Αναλυτικότερα:

ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΔΡΩΝ (σε παρένθεση οι σημερινές έδρες):

Δήμος Αργιθέας : 17 έδρες (21)
Δήμος Δωδώνης: 21 έδρες (27)
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: 17 έδρες (21)
Δήμος Ρεθύμνης: 33 έδρες (41)
Δήμος Σκοπέλου: 17 έδρες (21)
Δήμος Σφακίων: 13 έδρες (17)
Δήμος Χερσονήσου: 27 έδρες (33)

ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΕΔΡΩΝ (σε παρένθεση οι σημερινές έδρες):

Δήμος Καλλιθέας: 45 έδρες (41)

CNA Team

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close