Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Η κεντρική ομιλία του Δημήτρη Κουνενάκη στον Αγιο Νικόλαο

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Με αέρα Νίκης πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου, την κεντρική προεκλογική του ομιλία ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία και καταχειροκρότησαν έναν προς έναν τους υποψήφιους του Συνδυασμού που παρουσιάστηκαν από τον ίδιο, δίδοντας το μήνυμα της σαφούς υπεροχής έναντι των αντιπάλων του. Στην ομιλία του ανέφερε:

«Συμπολίτες, συμπολίτισσες,

Mechanical Solutions

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές  της Κυριακής, είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης πλέον της προεκλογικής περιόδου.

Aποφασίσαμε να διεκδικήσουμε ξανά την ηγεσία του Δήμου αναλογιζόμενοι:

1. Ότι υπάρχει  ένα έργο σοβαρό και μεγάλο σε εξέλιξη.

Δεκάδες έργα έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν άμεσα σ΄όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου.

2. Σε μια μεγάλη κρίση  που βιώνουμε, οι Δήμοι ήταν και αυτοί θύματα των μεγάλων περικοπών  και της στενότητας των πόρων με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των εσόδων μας κατά  65%  και σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγάλη μείωση των τελών παρεπιδημούντων μας οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία.

Αν σ΄αυτά συνυπολογίσουμε και το έλλειμμα που παραλάβαμε από τον πρώην Δήμο Νεάπολης, διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Περάσαμε δύσκολες ώρες, όμως  με μεγάλη προσπάθεια και σύνεση καταφέραμε να σταθούμε οικονομικά και να υπάρξουμε ως Οργανισμός.

3. Η μεγάλη κρίση  και η ουσιαστική πτώχευση της χώρας είχε απ΄ ότι γνωρίζουμε όλοι τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους μας, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες, τους νέους και τους συνταξιούχους.

Η αγωνία μας ήταν και είναι να μην καταρρεύσει ο κοινωνικός μας ιστός και είναι ευτύχημα ότι τουλάχιστον ο τουρισμός είναι μια βασική οικονομική στήριξη για την περιοχή μας, όμως πολλοί συνάνθρωποι μας, πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Δώσαμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική και με τη συνεργασία  και άλλων φορέων και εθελοντών που τους ευχαριστούμε δημοσίως, αναπτύσσουμε μια σειρά δράσεις  και στηρίζουμε εκατοντάδες συμπολίτες μας σ΄όλο το Δήμο αλλά και στο Νομό.

4. Υπάρχει σοβαρή προετοιμασία αλλά και γνώση σε επίπεδο μελετών και προτάσεων και έχουμε καλή ετοιμότητα και επεξεργασία για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο ( ΣΕΣ)  καθώς και τα  ανταγωνιστικά προγράμματα, που από ότι φαίνεται είναι οι μοναδικές πλέον πηγές χρηματοδότησης.

Άλλωστε ο δήμος μας είναι από τους πρωτοπόρους στην Κρήτη ο οποίος ετοίμασε, μελέτησε, οργάνωσε ενέταξε και υλοποιεί  τόσα πολλά έργα. Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μας για την μεγάλη τους προσπάθεια.  Αυτή η εμπειρία μας θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμη  για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο παρά του ότι τα χρήματα είναι σαφώς λιγότερα και υπάρχουν πάρα πολλά έργα γέφυρες που μειώνουν το διαθέσιμο ποσό.

5. Θεωρούμε απαραίτητη μια νέα προσέγγιση στο δημόσιο χώρο  και βεβαίως μια άλλη πολιτική  και πολιτισμική στάση  στα κοινά. Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά το δημόσιο χώρο, πρέπει να πείσουμε την κοινωνία μας η οποία βρίσκεται σε κρίση ότι αξίζει κανείς να ασχοληθεί με το δημόσιο χώρο. Μέσα σ΄αυτήν την γενικευμένη κρίση, η ποιότητα των ανθρώπων που είναι στη διοίκηση είναι πολύ σοβαρό ζήτημα  και ότι η διοίκηση πρέπει να αποπνέει δικαιοσύνη, ηθική και εντιμότητα.

Περιμέναμε νέες  προτάσεις, περιμέναμε νέους ανθρώπους, περιμέναμε νέες σκέψεις . Δεν το είδαμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν προχώρησαν.

Αντιθέτως  διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να επανέλθουν πρακτικές του παρελθόντος που έχουμε καταδικάσει συνολικά ως κοινωνία. Συμπεριφορές που έχουν σχέση με τον τρόπο διοίκησης, την αισθητική της διοίκησης, την πρακτική στην καθημερινή βάση, συμπεριφορές που παραπέμπουν σε  διαπλοκές   που μας οδήγησαν  στην καταστροφή που βιώνουμε σήμερα ως κοινωνία.

   Με όλες αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας, τις σχέσεις μας, τις γνώσεις μας, τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας. Να κλείσουμε ένα κύκλο και να ανοίξουμε ένα νέο .

Συγκροτήσαμε ένα νέο ψηφοδέλτιο με  ανανέωση 67%, με νέους  ανθρώπους ,νέες ιδέες, φωτεινά πρόσωπα, νέες σκέψεις, νέες προτάσεις, ριζοσπαστική προσέγγιση των πραγμάτων με μια καινούργια αισθητική.

Μαζί με τους παλιούς συνεργάτες που συνεχίζουν, μαζί με τους ανθρώπους που περάσαμε  και περνούμε τα δύσκολα χρόνια  με την εμπειρία που διαθέτουν , θεωρώ ότι  συγκροτούμε ένα σύνολο οργανικό, ποιοτικό, ενωτικό, δυναμικό, έτοιμο να αλλάξει πολλά πράγματα και κυρίως να αλλάξουμε πρώτα εμείς.

Να ξαναδούμε τον εαυτό μας, να ξαναδούμε τη συλλογικότητά μας, να ξαναδούμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία να προσεγγίσουμε με νέο τρόπο  το δημόσιο χώρο .Να  πείσουμε για την αξία της συμμετοχής στα κοινά, να καταθέσουμε το νέο σχέδιο και  το πρόγραμμά μας, να προχωρήσουμε στο νέο όραμά μας, σε μια νέα σχέση με την κοινωνία και τους φορείς.

Σήμερα στην κοινωνία  του Δήμου μας καταθέτουμε τον απολογισμό μας.

Να μας κρίνετε. Αυστηρά. Ακούμε τις δικαιολογημένες πολλές φορές διαμαρτυρίες, τις γκρίνιες, προσωπικές ή συλλογικές  ώστε να γίνουμε σοφότεροι, να πλησιάσουμε καλύτερα τα προβλήματα να ανανεωθούμε με τον δημόσιο διάλογο, με την αντιπαράθεση  των απόψεων για το νέο σχέδιο.

Θέλουμε να μας κρίνετε αυστηρά αλλά δίκαια. Γιατί σαν ομάδα που  την αποτελούσαν και την αποτελούν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές ιδεολογικές, αισθητικές καταβολές συνυπήρξαμε σε κλίμα αμοιβαιότητας, εμπιστοσύνης, αξιοπρέπειας  και αλληλοσεβασμού.

Είχαμε εσωτερική συνοχή παρά τα επί μέρους προβλήματα, παρά τις όποιες  προσωπικές μας αδυναμίες, λειτουργήσαμε σαν ομάδα, σταθήκαμε ως ηγεσία σε μια δύσκολη περίοδο, προωθήσαμε τα θέματα του Δήμου.

Μπήκαμε μπροστά σε αγώνες, επιβεβαιώσαμε την πρωτοπορία του Δήμου Αγίου Νικολάου, ως πρωτεύουσας του Νομού.

Σταθήκαμε σε επίπεδο Κρήτης και  ευρύτερα και θεωρώ ότι μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες κρατηθήκαμε  με ηπιότητα, συναίνεση  με μετριοπάθεια αλλά και πάθος, με αγάπη για δουλειά, με μια ομάδα η οποία συνεργάστηκε ,πόνεσε, διαχειρίστηκε και σε μια  δύσκολη περιρρέουσα  ατμόσφαιρα, κάναμε σημαντικά βήματα.

Οι συνενώσεις με τον Καλλικράτη ήταν μια εμπειρία τραυματική.

Άλλες ήταν οι προθέσεις, άλλα ήταν τα σχέδια όμως δυστυχώς η ζωή μας έφερε άλλα. Οι εφαρμοστικοί Νόμοι, με τις περικοπές και το ασφυκτικό πλαίσιο  δεν έδωσαν αυτό που περιμέναμε .

Ζούμε με δυσκολίες σε επίπεδο διοικητικό και  οικονομικό.

Το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών αντί να εξυγιαίνεται και να εκσυγχρονίζεται οδηγείται σε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση .

Η επαρχία και η ύπαιθρος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα .

Ζούμε τις χρονιές της ετεροδιοίκησης και όχι της αυτοδιοίκησης.

Δεν αποφασίζουμε εμείς για το προσωπικό που χρειαζόμαστε.

Συνεχώς  είμαστε με την αγωνία αν θα  έχουμε προσωπικό για την καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμό, τις συντηρήσεις, τις μελέτες, τα έργα, τη Διοίκηση.  Συνεχώς βλέπουμε υπηρεσίες να χάνονται  όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες .

Αντιμετωπίσαμε τη δικαιολογημένη αντίδραση των συνενούμενων πρώην Δήμων  και βεβαίως μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε τοπικισμούς, λαϊκισμούς και να λειτουργήσουμε ως διοίκηση με ευθύνη, με συνέπεια και ευαισθησία για όλη την κλίμακα του Δήμου.

Βεβαίως  υπάρχει διαφορετική ταχύτητα ανάπτυξης και υποδομών σε όλο τον Δήμο. Σε μεγάλο βαθμό όμως σήμερα τόσο οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου όσο και  οι κοινωνικές πολιτικές, ο πολιτισμός, η ύδρευση και η αποχέτευση έχουν επεκταθεί σε όλα τα μήκη  και πλάτη του νέου Δήμου και υπάρχουν ισότιμες σχεδόν υπηρεσίες αλλά και μελέτες και έργα.

Δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι αλλά προχωρούμε.

Ο Καλλικράτης  δεν ανταποκρίθηκε. Και εμείς ζήσαμε το πρόβλημα αυτό στην καθημερινότητα .

Όμως παντού συντηρήσαμε τους αγροτικούς δρόμους, παντού κάναμε υποδομές, παντού  μελετήσαμε, παντού κάναμε παρεμβάσεις με τις συντηρήσεις, παντού φροντίσαμε το πράσινο, τον φωτισμό με τις αδυναμίες μας  για να μπορέσουμε να κρατηθούμε.

Η αγωνία  μου πολλές φορές ήταν και είναι αν έχουμε μέλλον, αν μπορούμε να επιβιώσουμε και για την επόμενη μέρα.

Ζήσαμε  το νέο Δήμο μετά τον Καλλικράτη με λιγότερο προσωπικό, με λιγότερα έσοδα, όμως προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όλων των περιοχών, στηριζόμενοι κυρίως στην οργάνωση του πιο μεγάλου Δήμου.

Θεσμικά  διεκδικούμε μια νέα αυτοδιοίκηση.  Διεκδικούμε ουσιαστικά την αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού  συστήματος. Δεν μπορούν πλέον οι δήμοι να διαχειρίζονται λιγότερο από  το 2% του εθνικού προϊόντος.

Όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι πάνω από 10% ,όπου υπάρχει ουσιαστική αποκέντρωση και ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Η υπερσυγκέντρωση στην Ελλάδα  και το γραφειοκρατικό σύστημα είναι παράγοντας κρίσης.

Ως Δήμοι διεκδικούμε την αλλαγή των σχέσεων, την αλλαγή της κατανομής των ποσών, νέες αρμοδιότητες με τους ανάλογους πόρους, την ισόρροπη ανάπτυξη, την αποκέντρωση.

Οι Δήμοι είναι κοντά στον πολίτη και εάν δεν σταθούμε στις κοινωνίες μας με ενισχυμένες αρμοδιότητες και στρατηγικές, θα συζητούμε για μια συνολική κοινωνική κατάρρευση

Οι μοναδικές υπηρεσίες που στέκονται δίπλα στον πολίτη ιδιαίτερα στην επαρχία είναι οι Δήμοι, με τις αδυναμίες τους και τα προβλήματά τους.

Για αυτό ακριβώς όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναζητεί ένα νέο ρόλο.

Λειτουργούμε όλο αυτό το διάστημα και επιβεβαιώσαμε  την ευθύνη της πρωτεύουσας και ενισχύσαμε  τον ρόλο μας.

Εμείς θέλουμε το μερίδιό μας σε υπηρεσίες  και ανάπτυξη σε έργα, σε παροχές, σύμφωνα με τον πληθυσμό, σύμφωνα με την έκτασή μας και παράλληλα διεκδικούμε και ζητούμε  να έχουν ανάλογες παροχές και τα υπόλοιπα διαμερίσματα του Νομού μας.

Ανάλογη αρνητική εξέλιξη υπάρχει σε επίπεδο Κρήτης. Ζούμε  χρόνια τώρα μια υποβάθμιση συνολικά του Νομού Λασιθίου σε όλους τους τομείς και αυτή η ανισομέρεια  συνεχίζεται με ευθύνη πολλών θεσμικών παραγόντων.

Το περιφερειακό συμβούλιο δεν ανέτρεψε αυτή την εικόνα και είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους τόσο τους περιφερειακούς Συμβούλους όσο και τους Δήμους.

Το νέο χωροταξικό που εκπονείται θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την ανισομέρεια που υπάρχει, την άνιση ανάπτυξη σε επίπεδο υποδομών, την άνιση κατανομή παροχών, θεσμών, ιδρυμάτων και να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Είναι ευκαιρία οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι να δεσμευθούν  με συγκεκριμένα μέτρα και σχέδια, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν και να ελέγχονται.

Η απόσταση με την υπόλοιπη Κρήτη δεν πρέπει να αυξάνει.

Η κοινωνία μας το διάστημα αυτό δέχθηκε βίαια κτυπήματα με μια λογική καθαρά οικονομίστικη, λογιστική για περιορισμό της σπατάλης.

Η σπατάλη ξέρουμε που υπήρξε, ξέρουμε ποιοι την έκαναν, ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι  που με την διαφθορά και τη διαπλοκή τους  οδήγησαν στην καταστροφή.

Εμείς απλώς  πληρώνουμε τον λογαριασμό. Η κοινωνία. Οι Δήμοι. Οι φορείς. Είμαστε ανήσυχοι, είμαστε θυμωμένοι για αυτό που βλέπουμε να γίνεται.

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών της υγείας, η υποβάθμιση  των δομών, μεταφορά μιας σειράς υπηρεσιών και δομών προς το κέντρο, με αποτέλεσμα  οι πολίτες κυρίως της επαρχίας  συνεχώς να χάνουν δομές, υπηρεσίες, να ταλαιπωρούνται, να υπόκεινται σε δαπάνες γιατί δεν μπορεί να γίνει εξυγίανση, γιατί δεν μπορεί να γίνει ορθολογική κατανομή, γιατί δεν μπορούν  κάποιοι να έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα το τηρήσουν με συνέπεια και συνέχεια.

Καταρρέει το Νοσοκομείο, κλείνουν κλινικές έχουμε έλλειψη προσωπικού, έχουμε έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, έχουμε έλλειψη διοικητικού προσωπικού, δεν υπάρχουν χρήματα.

Δεν μπορείς να στηρίξεις την υγεία στο Νομό χωρίς το κεντρικό νοσοκομείο να έχει επάρκεια αυτών των μέσων, δεν μπορεί να στηριχθεί όταν δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες, τόσο αυτό όσο και εκείνο της Νεάπολης.

Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρξει ένα καλό επίπεδο υγείας στο Νομό .

Με το κεντρικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να έχει όλες αυτές τις δομές, το προσωπικό και μια πολιτική συνεργασίας στη βάση  ενός στρατηγικού σχεδιασμού, να στηριχθούν οι δομές υγείας που είναι απαραίτητες για τους κατοίκους αλλά και για τον τουρισμό.

Παράλληλα επίσης μαζί με το Κέντρο Αποκατάστασης  στη Νεάπολη να στηρίξουμε τα Αγροτικά ιατρεία Ελούντας, Σισίου και Κριτσάς.

Οι λεγόμενες οικονομίες οδήγησαν στην απόφαση να κλείσει το ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες  στο Ηράκλειο .Αντί να συμβεί το αντίθετο και να αναπτυχθεί  ένα Πανεπιστημιακό κάμπους, σ΄ ένα σύγχρονο  κτίριο που έχει διαθέσει ο Δήμος.

Αγωνιστήκαμε, κινητοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε με όλο τον Νομό, πιέσαμε. Τελικά οι μεν σχολές πήγαν στο Ηράκλειο και αυτό που καταφέραμε ήταν να παραμείνει μια καλή σχολή εδώ  η οποία έχει ικανοποιητικό  αριθμό εισακτέων και φαίνεται ότι και φέτος θα είναι κάτι ανάλογο.

Το αίτημά μας παραμένει Σχολές στο Λασίθι. Σχολές  στην Πρωτεύουσα ,στον Άγιο Νικόλαο.

Κατανομή ΑΕΙ και ΤΕΙ και στο Νομό Λασιθίου. Δεν μπορεί  απλώς το Λασίθι να είναι τροφοδότης των πάντων και να μην έχει μερίδιο στην ανάπτυξη. Δεν μπορεί η Πρωτεύουσά του να είναι εκτός από αυτή την κατανομή. Αυτό είναι ένα πάγιο κοινωνικό, πολιτισμικό, εκπαιδευτικό αίτημα.

Μαζί με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ και  τους φορείς αγωνιστήκαμε στην παράλογη απόφαση να κλείσει  το υποκατάστημα του ΙΚΑ .Το μεγαλύτερο του Νομού με το 67% των ασφαλισμένων. Παράλογη απόφαση, παράλογη κατανομή υπαλλήλων σε επίπεδο Νομού. Παράλογες σκέψεις μιας Διοίκησης που φαίνεται να μην καταλαβαίνει . Ανατρέψαμε προσωρινά την απόφαση, παραμένει όμως  το ζήτημα, παραμένει το θέμα της στήριξης του ΙΚΑ  και κυρίως των  ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων που έχουν  ανάγκη να απευθυνθούν στο ΙΚΑ .Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να στηρίξουμε τις δομές.

Ανάλογη εξέλιξη έχουμε και με τον ΟΑΕΕ. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θέλουμε να κλείσουν τα άλλα Υποκαταστήματα ούτε του ΙΚΑ ούτε  του ΟΑΕΕ. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχουν και στον υπόλοιπο Νομό.

Δεν είναι σπατάλη ο ένας ή οι δύο ή οι τρεις υπάλληλοι.

Σπατάλη είναι η μετακίνηση και  η ταλαιπωρία των ανθρώπων, σπατάλη είναι αυτό που υφίσταται ο επαγγελματίας για τις μετακινήσεις και νομίζω ότι πρέπει από κοινού να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

Τα δικαιώματά μας όπως τα έχει ο κάτοικος των Αθηνών ή ο κάτοικος του Ηρακλείου ή ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης και να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε στην ίδια επικράτεια.

Με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού δεν ολοκληρώθηκαν κάποια έργα στην Μαρίνα και παράλληλα στη λογική ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα, η Μαρίνα μας εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Διαφωνήσαμε, διαφωνούμε, αγωνιστήκαμε για να μην περάσουν αυτές οι υπηρεσίες  σε κάποιους ομίλους κυρίως για τον λόγο  ότι η ΔΑΕΑΝ σήμερα διαχειρίζεται όλο το παραλιακό μέτωπο και  έχει σημαντικά αποτελέσματα. Πρόσφατα πήραμε 25 γαλάζιες σημαίες και μια για τη Μαρίνα.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος στη χώρα σε γαλάζιες σημαίες.

Η  Μαρίνα αποτελεί ένα δημόσιο χώρο, αποτελεί πλατεία της πόλης και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να περάσει αλλού.

Στηρίζει την οικονομία της πόλης, στηρίζει τους επαγγελματίες, στηρίζει μια σειρά ανθρώπους οι οποίοι κινούνται γύρω από την μαρίνα ,γύρω από τις παραλίες, γύρω από τον τουρισμό.

Ανάλογες εξελίξεις είχαμε και με την ΑΣΤΕΑΝ.

Συνεχίζουμε, αγωνιζόμαστε να παραμείνει, να εξελιχθεί. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα εκπαιδευτικά και στέγασης ώστε η ΑΣΤΕΑΝ να μείνει δίπλα σε μονάδες που παρέχουν υψηλού επιπέδου Υπηρεσίες .

Και άλλες υπηρεσίες διαρκώς  κλείνουν, διαλύονται μετακινούνται σε διπλανό Νομό και το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για τον τόπο μας.

Καταθέσαμε  ένα πρόγραμμα στην κοινωνία. Αποτελεί συνέχεια του έργου αλλά  με νέες προτάσεις  .

Αξιοποιούμε σκέψεις, προτάσεις πολλών ανθρώπων όχι μόνο δικών μας.

Αξιοποιούμε την εμπειρία, είμαστε σε μια φάση ανόδου της περιοχής μας μέσα στην κρίση,  συγκρινόμενοι μάλιστα με άλλες περιοχές.

Στηριζόμαστε και σεβόμαστε το έργο όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, οι οποίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αγάπησαν, στήριξαν, βοήθησαν  και είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Τους τιμούμε. Και είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό που κάνουμε σήμερα  είναι μια συνέχεια της δουλειάς πολλών ανθρώπων πριν από εμάς.

Εμείς αξιοποιήσαμε μια καινούργια δυνάτοτητα, το νέο ΕΣΠΑ που έδινε τέτοιες δυνατότητες.

1)    Στοχεύσαμε και στοχεύουμε στην αστική αναζωογόνηση  των πόλεων και των χωριών μας, γι αυτό ακριβώς στηρίξαμε αναπλάσεις, παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα και στην πόλη και στα χωριά. Μελετήσαμε, μελετούμε ανάλογες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν το αστικό μας περιβάλλον, ώστε να κάνουμε πιο ελκυστική την πόλη και τα χωριά μας  στους επισκέπτες μας  και  θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας .

2)   Εντάξαμε πολλά έργα στο ΕΣΠΑ αποχετεύσεων και υδρεύσεων.

Υπάρχει μια υστέρηση στο πάνω Μεραμπέλλο.

Ήδη στη Νεάπολη προχωρούμε το έργο με καθυστέρηση 30 ετών, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Στο Κάτω Μεραμπέλλο σε μεγάλο βαθμό έχουμε ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες αλλά υπάρχουν και περιοχές που θέλουν ακόμα στήριξη.

Στο Σίσι  και στη Μίλατο είμαστε στη φάση μελέτης για να μπορέσουμε να εντάξουμε στο ΣΕΣ αυτά τα βασικά έργα, που  αποτελούν τη βάση για τη μελλοντική μας πορεία. Είμαστε από τους Δήμους που είχαμε σημαντικές  εντάξεις  σ΄αυτά τα προγράμματα και βεβαίως τα έργα αυτά αναδεικνύουν, στηρίζουν το περιβάλλον, βελτιώνουν τη ζωή μας και στηρίζουν τον τουρισμό ενώ παράλληλα με τις νέες τεχνολογίες μπορούν και γίνεται ήδη να στηρίξουν και τις αρδευτικές ανάγκες σε πάρα πολλές περιοχές.

Συνεχίζουμε...

Ωριμάζουμε μελέτες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, για ύδρευση και αποχέτευση σε όλη την κλίμακα του  Δήμου και νομίζω ότι θα είμαστε ώριμοι για να διεκδικήσουμε κονδύλια  και από τα νέα προγράμματα.

3)    Μέσα στην γενικότερη αδυναμία προσλήψεων  και των οικονομικών

διαχειριστήκαμε την καθημερινότητα με λίγους ανθρώπους. Παρά το ότι, υπήρχε οικονομική δυνατότητα  να προσλάβουμε προσωπικό μας ζητούν  να μειώνουμε  κάθε χρόνο τους ανθρώπους που προσλαμβάνουμε για την καθαριότητα, το πράσινο, τον φωτισμό, τις συντηρήσεις.

Άραγε οδηγούμαστε σε μια ιδιωτικοποίηση των πάντων όπως  λένε και ορισμένοι   συνυποψήφιοί μας. Είναι αυτό το όνειρό μας για την Αυτοδιοίκηση. Είναι αυτός ο στόχος μας. Εμάς πάντως δεν είναι. Εμείς θεωρούμε ότι αυτοί οι τομείς  πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο της κοινωνίας, των Δήμων όπως και το νερό και η αποχέτευση γιατί είναι κοινωνικά αγαθά.

Παρά τις αδυναμίες τα προβλήματα  και με  τις μεγάλες ανάγκες για τον τουρισμό ανταποκριθήκαμε στα θέματα αυτά, όχι όσο θα θέλαμε αλλά έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα και νομίζω ότι αποτελούν τη βάση για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις παροχές μας με τη συνεργασία των επαγγελματιών και των πολιτών.

Ήδη έχουμε  ένα νέο κύτταρο στο ΧΥΤΑ, περιμένουμε το νέο σχεδιασμό για τα απορρίμματα, προχωρούμε γρήγορα σε ανακύκλωση σε όλο τον Δήμο, σε κομποστοποίηση, σε μια νέα οργάνωση και διαχείριση του περιβάλλοντός μας σε όλα τα επίπεδα. Ο Δήμος μας, ο τόπος μας υπερέχει στο περιβάλλον.

Η ποιότητα του περιβάλλοντος  είναι ο πλούτος μας, είναι η προίκα μας.

Αυτό το περιβάλλον μπορούμε να το διατηρήσουμε, να το αναδείξουμε, να το προστατεύσουμε  .

4)   Μεγάλη καθυστέρηση υπήρξε και υπάρχει  στα θέματα τα πολεοδομικά σε όλη την Ελλάδα και στον τόπο μας. Πολεοδομικές μελέτες 15 και 20ετών βρίσκονται στα συρτάρια των Νομαρχιών ,των Περιφερειών, των Υπουργείων.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη των κατοίκων να χτίσουν  ,να οικοδομήσουν σε ένα οργανωμένο αστικό  περιβάλλον.

Τελευταία πήραμε κάποιες μελέτες στην πολεοδομία. Είναι από τις προτεραιότητές μας για να ολοκληρώσουμε κάποια σχέδια, να τακτοποιήσουμε κάποιες πράξεις αναλογισμού εφόσον βρεθούν και τα αναγκαία χρήματα, να προσχωρήσουμε σε επεκτάσεις σχεδίων ιδιαίτερα της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Τα σχέδια πόλης  ως γνωστόν, τα σχέδια των οικισμών αποτελούν βάση  ανάπτυξης .Υποφέρουμε από την έλλειψη δημόσιων χώρων στο Σίσι ,στη Μίλατο ,στην Πλάκα, στην Ελούντα ,στο Ιστρον ,στην Αμμουδάρα.  Δεν έχουμε  χώρο για Σχολεία. Δεν έχουμε χώρο για δημόσιες δράσεις.Είναι από τις βασικές προτεραιότητες που πρέπει ως Δήμος  να προχωρήσουμε  και πρέπει να πιέσουμε ώστε  να τελειώσουμε πια με αυτή την δυστοκία και δυσκαμψία που αντιμετωπίζει το υπουργείο αυτά τα θέματα.

5) Όπως γνωρίζετε μεγάλο βάρος έχουμε δώσει στο θέμα του πολιτισμού, του αθλητισμού και της παιδείας. Πολλές εκδηλώσεις, πολλές δραστηριότητες, μεγάλη συμμετοχή.

Εθελοντές συνέβαλλαν και συμβάλλουν στο να διατηρούμε ένα καλό πολιτιστικό επίπεδο και σημαντικές δραστηριότητες. Οι Σύλλογοι, οι φορείς αποτελούν αναπόσπαστα κύτταρα αυτής της δράσης. Είναι  πολύτιμοι. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.  Χρειαζόμαστε υποδομέςκαι βελτιώσεις σ΄αυτές που έχουμε . Προχωρούμε σε μελέτες  ώστε να αποκτήσουμε τους αναγκαίους χώρους δίπλα  σ΄αυτούς που αποκτήσαμε όπως  στην Κριτσά ή όπως είναι η βελτίωση του ΡΕΞ  που θα γίνει σύντομα,για να στηρίξουμε τον πολιτισμό μας.

Ανάλογες δράσεις και δραστηριότητες έχουμε στον αθλητισμό. Πάνω από 1000  νέοι,  ασχολούνται σήμερα σε Ακαδημίες, ασχολούνται με διάφορα αθλήματα. Είναι μια διέξοδος στην κρίση, είναι μια διέξοδος για τις οικογένειες.

Τα τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση διαθέσαμε αρκετά και βελτιώσαμε πολλούς χώρους. Συνεχίζουμε…

Συνεχίζουμε για να αποκτήσουμε νέες υποδομές στον αθλητισμό. Συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε τις υπάρχουσες. Συνεχίζουμε για να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον αθλητισμό με τον τουρισμό.

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 4 Σχολεία το Α ,το Β Αγίου Νικολάου, το 1ο και 2ο της Νεάπολης και αποκτήσαμε πράγματι καινούργιους χώρους αναβαθμισμένους.

Ελπίζαμε ότι θα είχαμε ολοκληρώσει το 2 Λύκειο, το Γ Γυμνάσιο, το ΕΕΕΚ στο Μαρδάτι,το Δημοτικό Σχολείο Σισίου αλλά ήρθε η κρίση .Τα σταμάτησε.Τώρα μπήκαμε σε μια νεα διαδικασία. Εχουμε ολοκληρώσει τις προτάσεις μας είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μελέτες με τον ΟΣΚ ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ.

Προέκυψαν κι άλλα προβλήματα όπως της Ελούντας, η  ριζική ανακαίνιση του Γυμνασίου και Λυκείου της Νεάπολης, ενώ πρέπει να εξευρεθεί χώρος για το Ε Δημοτικό Σχολείο. Αναλογες ανάλογες ανάγκες υπάρχουν για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Συντηρήσεις έγιναν σε όλα τα σχολεία με τα ελάχιστα χρήματα  που μας δίνουν γιατί και εκεί υπάρχουν περικοπές. Στηριζόμαστε πολύ στη εκπαιδευτική Κοινότητα, στηριζόμαστε πολύ στους Γονείς και Κηδεμόνες, στηριζόμαστε πολύ στον εθελοντισμό και στην προσφορά.

Με τη συνεργασία τους μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Οι εποχές που ξέραμε έληξαν, οι εποχές της σπατάλης και της διαφθοράς πρέπει να περάσουν ανεπιστρεπτί. Σ΄ αυτό πρέπει να αντιπαραθέσουμε την συνεργασία, τον εθελοντισμό, την αλληλοβοήθεια και ο Δήμος μας πρέπει να αποτελέσει το κέντρο τέτοιων δράσεων.

6) Ο τουρισμός  μας αποτελεί τη βασική μας δραστηριότητα, την βασική οικονομική διέξοδο και μαζί με τη μικρή μεταποίηση και το εμπόριο που έχουμε εδώ και την αγροτική παραγωγή στηρίζει τους ανθρώπους μας. Η κρίση τα έχει αγγίξει όλα. Οι εργασιακές συμβάσεις έχουν καταρρεύσει, οι μισθοί έχουν κατρακυλήσει .

Ο τουρισμός μας πρέπει να διατηρήσει την ποιότητά του, την ανταγωνιστικότητά του, πρέπει να εκσυγχρονισθεί, πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Γι αυτό οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε έχουν σχέση  με την αστική αναζωογόνηση, με τις υποδομές του περιβάλλοντος, με τον πολιτισμό, με τον αθλητισμό, με  τα σχέδια πόλης.

Στοχεύουμε στο να στηρίξουμε ένα νέο  δομημένο περιβάλλον στο οποίο ο πολίτης θα  αισθάνεται άνετα, θα λειτουργεί καλύτερα αλλά παράλληλα και ο επισκέπτης. Η περιοχή μας  εξακολουθεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και να κρατά τα σκήπτρα του ποιοτικού τουρισμού που πρέπει να  διατηρήσουμε. Είναι στο χέρι μας. Είναι στο χέρι όλων. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε έξυπνες δράσεις, συμπεριφορές και προσεγγίσεις που θα διατηρήσουν την ποιότητα και θα αναπτύξουν μια νέα δυναμική.

Εχουμε αναπτύξει και στηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ώστε να διαφοροποιηθεί το προιόν μας και να γίνει πιο ελκυστικό.

Προωθούμε με διάφορα μέτρα την επέκταση της τουριστικής περιόδου η οποία θα μας επιτρέψει την ενίσχυση της  απασχόλησης και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Φίλες και φίλοι,

Η εκλογική περίοδος ήταν  ήρεμη  δεδομένου ότι και το περιβάλλον  δεν επιτρέπει αντιπαραθέσεις παλαιού τύπου.

Βεβαίως υπάρχει πληθωρισμός υποσχέσεων και πολλοί αγνοούν την οικονομική κατάσταση που ζούμε.

Δυστυχώς ορισμένοι χαϊδεύουν τοπικισμούς και παλαιές αντιπαραθέσεις. Αλλωστε έχουν  υπηρετήσει και οι ίδιοι με συνέπεια λαϊκισμούς παλαιών εποχών.

Εντύπωση  βεβαίως μας προκάλεσαν  σήμερα και οι αναφορές του κ.Ζερβού σε ορισμένα θέματα τα οποία δεν τόλμησε να θέσει στις συζητήσεις που είχαμε στα ΜΜΕ.

Δεν είναι μόνο ότι πολλά εξ αυτών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ή  γίνεται ανάγνωση με τρόπο που αλλοιώνει την αλήθεια. Αλλά ότι ο κ.Ζερβός θεωρεί ότι με τον τρόπο που διοίκησε αυτός, με τον τρόπο που διαχειρίσθηκε τότε τον Δήμο συμπεριφέρονται και  οι άλλοι.

Προφανώς  τον καθρέπτη κοίταζε όταν έγραφε αυτά.

Αλλωστε ας μην ξεχνά ο κ.Ζερβός ότι ήρκεσε μια θητεία για να ενωθεί όλη η κοινωνία και όλοι οι πολιτικοί φορείς απέναντί του για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική του, τη διοίκησή του ,την τακτική  του και όσα δημιούργησε στην μικρή μας κοινωνία τότε.

Θυμίζω ακόμα ότι εκκρεμούν απαντήσεις σε δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα  και αφορούν την τότε θητεία του που εμείς  γνωρίζουμε πολύ καλά.

Το απλούστερο όλων θα  ήταν να τοποθετηθεί σ΄αυτή τη φάση για να ξέρουμε και εμείς τι άλλαξε  άραγε και διεκδικεί ξανά την ψήφο των συμπολιτών μας.

Είμαστε μάρτυρες επίσης το τελευταίο διάστημα των παρεμβάσεων ορισμένων παραγόντων  έξω από το Μεραμπέλλο οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν λύσεις αποτυχημένες στον τόπο μας.

Προσβάλλουν και τον εγωισμό μας και την αξιοπρέπειά μας.

Τους καλώ να σταματήσουν  να παρεμβαίνουν στην δημόσια ζωή μας.

Πολίτες του Μεραμπέλλου,

Με το πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για κάθε τομέα.

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε   με λεπτομέρειες.

Αυτό όμως που θέλουμε να ξέρετε ότι υπάρχει διάθεση, υπάρχει πρόθεση να συνεχίσουμε .

Είμαστε μια νέα ομάδα που θέλουμε να ξαναδούμε  τον δημόσιο χώρο με νέο τρόπο, που θέλουμε να συνεργασθούμε, να ακούσουμε, να σεβαστούμε, να βοηθηθούμε και να βοηθήσουμε.

Θέλουμε να γίνουμε μια ηγεσία στον τόπο μας σύγχρονη με νέα αισθητική που θα αποπνέει δικαιοσύνη, διαφάνεια και εντιμότητα. Θέλουμε να είμαστε μια ηγεσία που να μας εμπιστεύεστε. Να μας εμπιστεύεστε ότι  δεν θα αδικήσουμε κανένα, δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη  θέση μας για ίδιο όφελος ότι θα αντιδράσουμε σε κάθε διαπλοκή, θα εφαρμόσουμε κανόνες ισοτιμίας και ισονομίας, θα στηρίξουμε τους αδύναμους.

Θα συνεργαστούμε με τους ανθρώπους μας στον Δήμο αλλά και με τους επαγγελματίες για να ετοιμάσουμε από κοινού  προτάσεις, μελέτες, σχέδια που θα προδιαγράψουν, που θα καθορίσουν το μέλλον μας.

Ξέρουμε τις δυσκολίες. Ξέρουμε ότι οι καιροί ου μενετοί .

Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις ανάγκες ,να ξαναδούμε τον εαυτό μας, τον Δήμο μας, τις πόλεις μας, τις Κοινότητές μας, να αναδείξουμε τον ρόλο της κάθε περιοχής. Ξέρουμε ότι κάθε περιοχή είναι πλούτος για όλους μας.

Ξέρουμε ότι όλοι μαζί είμαστε δυνατοί. Ξέρουμε ότι κάθε περιοχή προσφέρει τα δικά της. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί πολύ περισσότερα.

Μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο ελκυστικοί σαν περιοχή .

Να βελτιώσουμε τη δημόσια ζωή μας, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας .

Ξέρουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε μέλλον.

Αρκεί να εμπιστευθεί ο ένας τον άλλο, αρκεί να σεβασθεί ο ένας τον άλλον, αρκεί να  έχουμε σχέδιο όλοι για το μέλλον. Σας καλώ να τιμήσετε τους ανθρώπους του Συνδυασμού μας που σ΄αυτές τις δύσκολες περιόδους έθεσαν τους εαυτούς τους μπροστά  στην κρίση μιας κοινωνίας που έχει δυσκολίες. Να τιμήσετε ανθρώπους  που το μόνο κίνητρό τους πιστεύω είναι  η αγάπη για τον τόπο  και η διάθεση να προσφέρουν .

Αν θα πάμε καλά εξαρτάται από όλους  μας και από εσάς  και από εμάς.

Τα πράγματα πάνε καλά!!!!

Δεν εφησυχάζουμε, δεν σταματούμε.

Με πάθος ,με μαχητικότητα, με πείσμα .

Δίνουμε τη μάχη μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

Στόχος μας είναι η ΝΙΚΗ από την πρώτη Κυριακή.»

Σας καλούμε να ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ στην επόμενη πενταετία για:

ü  να στηρίξουμε την κοινωνία μας

ü  να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας

ü  να ετοιμάσουμε τις μελέτες και παρεμβάσεις που απαιτούνται

ü  να στηρίξουμε  το δημόσιο χώρο και  τις δομές μας

ü  να στηρίξουμε τη ζωή μας, τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό μας

ü  να στηρίξουμε τους ασθενέστερους

ü  να στηρίξουμε τον τόπο μας!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button