ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Οι δημοσκόποι τρελάθηκαν αλλά το βράδυ των εκλογών κρίνονταιΔεν είναι μόνο ο καιρός που έχει… τρελαθεί με τις ανατροπές του… αλλά και οι δημοσκόποι με τις μετρήσεις που δείχνουν εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα για την τελική έκβαση των εκλογών.

Οι δημοσκόποι τρελάθηκαν αλλά το βράδυ των εκλογών κρίνονται 1

Έκπληξη και απορία έχουν προκαλέσει σε πολιτικούς αναλυτές αλλά και ανθρώπους επί των δημοσκοπήσεων, οι τελευταίες έρευνες της Metron Analysis, της MRB και της e-voice, που εμφανίζουν έστω και οριακά τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η Palmos Analysis να δίνει μεγάλη διαφορά υπέρ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ποιος μετράει τελικά λάθος; Αφού ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία.

Οι δημοσκόποι τρελάθηκαν αλλά το βράδυ των εκλογών κρίνονται 2

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται από έμπειρους αναλυτές είναι το εξής: «Τι θα συμβεί το βράδυ των ευρωεκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει τέτοιου μεγέθους διαφορά και εκλογική νίκη, ώστε η δρομολόγηση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων να είναι αναπόφευκτη;». Όπως σχολιάζουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη στο παρασκήνιο: «Οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κινδυνεύουν να πέσουν σε μία μεγάλη παγίδα, από την στιγμή που αποφασίστηκε να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία δημοσκοπήσεων μέχρι τις παραμονές των ευρωεκλογών». Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαρχής υπέρ αυτής της πρότασης σημειώνουν με νόημα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι συζητήσεις φουντώνουν ανάμεσα σε πολιτικά στελέχη και αναλυτές: «Το ερώτημα που μπαίνει είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχε η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη και ότι είναι βέβαιη η νίκη του, όμως οι δημοσκόποι δίνουν στη δημοσιότητα έρευνες που εμφανίζουν ντέρμπι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οριακό προβάδισμα της πρώτης».

Όπως λένε, «οι δημοσκόποι βρίσκονται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση που θα δοκιμάσει την ίδια την αξιοπιστία τους, μιας και κινδυνεύουν να εκτεθούν όταν ταυτόχρονα είναι διάχυτη η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Και μάλιστα όταν το φιάσκο στις προηγούμενες εκλογές είναι ακόμα φρέσκο στις μνήμες των πολιτών».

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για όλους όταν απομένουν μόνο λίγες ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν επιβεβαιωθούν δεν θα γίνει συζήτηση σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν εντελώς την αξιοπιστία τους.

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται αλλά δεν δημοσιοποιούνται…

Υπάρχει έλεγχος; Τηρείται κάποιο πρωτόκολλο των μετρήσεων για να γνωρίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις μετρήσεις που γίνονται ανεξάρτητα αν δημοσιοποιούνται ή όχι;

Και ποιος θα προστατέψει τους πολίτες από τις φήμες των μυστικών ή μη δημοσιοποιημένων δημοσκοπήσεων που κυκλοφορούν;
Και η ερώτηση που μπαίνει είναι: υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιοποιούνται;
Από τη μια έχουμε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται και δείχνουν ντέρμπι με προβάδισμα της ΝΔ και από την άλλη έχουμε άλλες που δείχνουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ;
Υπάρχουν και άλλες που δεν δημοσιοποιούνται και εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει πρωτιά 2 με 2,5%;

Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν! Στις ίδιες δημοσκοπήσεις η ΕΛΙΑ (ΠΑΣΟΚ) κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, στοιχείο που αν επαληθευθεί το βράδυ των ευρωεκλογών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε βαθιά ενδοκυβερνητική κρίση, κάτι που συνεχώς τονίζει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Εδώ υπάρχει ένα κενό σχετικά με τη δεοντολογία των εταιρειών δημοσκοπήσεων και τους εποπτικούς μηχανισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλνονται από υποψήφιους για προσωπική χρήση στρατηγικής είναι κατανοητό να μένουν στο συρτάρι…

Τα ΜΜΕ μπορούν να διενεργούν έρευνες και να μην τις δημοσιοποιούν;
Υπάρχουν έρευνες που καταγράφουν και τα ποσοστά δημοφιλίας υποψηφίων ευρωβουλευτών και δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν και έχουν ολοκληρωθεί; Παρά μόνο γίνονται διαρροές σε παραπολιτικές στήλες χωρίς να γνωρίζουμε τα ποσοστά;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Νίκος ΠαναγιωτόπουλοςΣχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close