Europlan

Xaritakis
Debate
ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Απάντηση στον επικεφαλή του υποψήφιου συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη» για την Πλατεία Ελούντας

BOX CAFE
Αλφαβητάρι

Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αναφέρεστε για την πλατεία Ελούντας, χώρος χύμα, χρήσεις ανάκατες, κινήσεις αυτοκινήτων άναρχες, κινήσεις πεζών, χώροι στάθμευσης, εκμετάλλευση κοινοχρήστου χώρου χωρίς πρόγραμμα… εγώ θα συμπλήρωνα, τόνοι σκουπιδιών σε καθημερινή βάση κατά τη θερινή περίοδο, ανεξέλεγκτο και άναρχο πάρκινγκ προς όλες τις κατευθύνσεις, αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις (παράγκες) στη θέση «Καμπαναριό» και πρώην παιδικής χαράς… (τις εκμεταλλευόταν η επιχείρηση ΚΕΠΑΝΕΛ) και ανοιχτό δημόσιο ουρητήριο πλησίον της εκκλησίας, όπως και άλλα.

“IN_AND_OUT

Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήσατε μετά τη θητεία σας ως Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επί Καποδιστριακού Δήμου , και απευθύνομαι στον τέως Δήμαρχο και όχι στην ομάδα που προσπαθεί να συγκροτήσει τώρα.

Πιστεύω ότι οι Ελουντιανοί θα θυμούνται όπως και πολλοί δημότες του νέου Καλλικρατικού Δήμου, διότι η επίσκεψη απ’ όλους στην πλατεία Ελούντας, γίνεται σε καθημερινή βάση εδώ και πολλά έτη απ’ όλους.

Mechanical Solutions

Το πρώτο πράγμα που προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε, ήταν η απομάκρυνση των σκουπιδιών από το κέντρο της πλατείας, επί θητείας Δημάρχου Ιωάννη Λουκαράκη, το δεύτερο πράγμα επί θητείας Δημάρχου Δημήτρη Κουνενάκη, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πλησίον της εκκλησίας, η απομάκρυνση της αυθαίρετης παράγκας , ο εξωραϊσμός του χώρου, η ταξινόμηση του χώρου στάθμευσης και η ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας σε αυτό το σημείο, που δεν μπορούσε να διέλθει απ’ αυτό όχι μόνο λεωφορείο αλλά ούτε καν μικρό επιβατικό, εξαιτίας της άναρχης στάθμευσης.

Το θυμάστε;

Το έργο έγινε σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο.

Το δε υπόλοιπο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Ελούντας (λιμενίσκος Ελούντας, κεντρική προβλήτα, χώρος πρώην παιδικής χαράς, χώρος νυν παιδικής χαράς, προβλήτας Β και μέχρι διαμόρφωση Αγίας Τριάδας) είναι τεχνικά έργα που έγιναν απ’ την πρώην κοινότητα Ελούντας, σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία Λασιθίου, χωρίς να έχουν εκδώσει άδεια εκτέλεσης έργου δηλαδή άδεια δόμησης.

Όλο αυτό το παραλιακό μέτωπο χρειάζεται να νομιμοποιηθεί με μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου προς την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου το Δεκέμβριο του 2013. 

Σε αυτόν τον χώρο δεν μπορούσαμε να κάνουμε καμία παρέμβαση, διότι το δημόσιο τον χαρακτήριζε αυθαίρετο. Μετά την τακτοποίησή του μπορούν να γίνουν τα αντίστοιχα έργα, σύμφωνα με τη Νομοθεσία και τις Κείμενες Διατάξεις.

Επί του παραλιακού μετώπου λοιπόν (γύρω από τον λιμενίσκο Σχίσματος Ελούντας), συμπεριλαμβανομένου και του χώρου της πλατείας επί προεδρίας μου τα τελευταία τρία χρόνια στη Δημοτική Κοινότητα Ελούντας, έχουν γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου  τα εξής:

1)Κυκλοφοριακή  μελέτη του οικισμού Σχίσμα Ελούντας 

α) από ξενοδοχείο Elounda Bay έως και Δημοτικό σχολείο και 

β) στην ενδοχώρα του οικισμού , πίσω από την πλατεία. (έχει υλοποιηθεί μερική σήμανση, υπολείπεται η ολοκλήρωση της).

2)Κυκλοφοριακή  μελέτη προσέγγισης των τουριστικών λεωφορείων (έργο που υλοποιήθηκε από τον Δήμο και τους Ελουνδιανούς , διότι ο χώρος δεν είχε τακτοποιηθεί ακόμη).

3)Διαγράμμιση χώρου στάσης στην κεντρική προβλήτα για ογδόντα θέσεις αυτοκινήτων και απομάκρυνση των τουριστικών λεωφορείων από εκεί .

4)Δημιουργία νέας πιάτσας ταξί για περισσότερα οχήματα 

5)Δημιουργία χώρων στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες (δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα) 

6)Μελέτη νέας παιδικής χαράς (έργο που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες  από το Δήμο Αγίου Νικολάου).

7)Μελέτη υπογείωσης των δικτύων της ΔΕΗ από είσοδο οικισμού Σχίσματος μέχρι θέση «εμπόδια» Κάτω Ελούντας και μέχρι Καρνάγιο οικισμού Μαυρικιανού  (η μελέτη έγινε από ΔΕΗ) και το έργο θα γίνει παράλληλα με την ανάπλαση της πλατείας , υπόσχεση και δέσμευση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

8)Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έκαναν προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον εξωραϊσμό και την ανάπλαση όλου του χώρου επί της πλατείας Ελούντας, διαδικασία που έχει περατωθεί με απονομή τριών βραβείων και τριών επαίνων. Η προγραμματική σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή έχει ολοκληρωθεί και είναι σε έλεγχο που περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ολοκληρωθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση. 

Μετά το πέρας του ελέγχου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η οριστική μελέτη θα παραδοθεί έτοιμη για ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ τέλος Ιουλίου του 2014.

 Όσον αφορά τη λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης, όσα χρόνια ίσχυε  ήταν παράνομη και καταχρηστική, διότι η εκμετάλλευση γινόταν σε αυθαίρετο χώρο. Τώρα όμως μπορεί να λειτουργήσει και θα λειτουργήσει στη νέα τουριστική περίοδο.

Στην κεντρική προβλήτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί  ελεγχόμενη στάθμευση, διότι υφίσταται σε ζώνη αιγιαλού στην οποία απαγορεύεται η στάθμευση. Όμως η στάση μπορεί να είναι ελεύθερη για όλους.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε χρήσεις πλησίον του λιμενίσκου Ελούντας, πριν την τακτοποίησή τους. 

Η διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων και η διάθεση των τραπεζοκαθισμάτων γίνεται με κανονιστική απόφαση του Δήμου, ύστερα από γνωμοδοτική απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας. Στη συγκεκριμένη ζώνη το αίτημα των παρακείμενων επιχειρηματιών ήταν χρόνιο, αλλά και απαιτητό, μετά την τακτοποίηση του χώρου (υπάρχουν αντίστοιχες υπογραφές με το αίτημά τους και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται).

Στη δε άλλη μεριά της πλατείας, αυτό που κληρονομήσαμε, ήταν μια υπέρμετρη και άναρχη παραγκούπολη, κατά την οποία ο Δήμος άρχισε να ασχολείται μετά από καταγγελία στον εντεταλμένο εισαγγελέα πρωτοδικών. Το πρόβλημα έχει ανακάμψει εδώ και δύο χρόνια και κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων προς το Δήμο Αγίου Νικολάου, προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να δώσουμε λύση με πρωτοβουλία δική μου, διότι τα πρόστιμα έχουν καταστεί πλέον ασύμφορα για αυτούς και το αίτημά τους είχε κατατεθεί για άλλη μια φορά  χωρίς αποτέλεσμα .

Σε συνεργασία λοιπόν με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και καθ’ υπόδειξη αυτών, έγινε η διαβούλευση στην συγκεκριμένη πρόταση στο κοινοτικό κατάστημα της Ελούντας.

Δεν έγινε τίποτα χωρίς την ενημέρωση και την υπόδειξη του αντίστοιχου τμήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά αντιθέτως αφού εγκρίθηκε πρωτίστως από αυτό η πρότασή μου, μετά προέβηκα σε διαβούλευση στο Κοινοτικό κατάστημα. Μπορείτε να ρωτήσετε αν πραγματικά σας ενδιαφέρει τον προϊστάμενο μελετών του Δήμου .

Τα παραπάνω τα αναφέρω όχι για να ενημερωθεί ο υποψήφιος Δήμαρχος, (γιατί πιστεύω έχει τρόπο να τα γνωρίζει) αλλά για να ενημερωθούν αυτοί που δεν γνωρίζουν.

Δε γνωρίζει ότι η διαχείριση των κοινοχρήστων εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας γίνεται από το Δήμο για κάθε έτος, μετά από εντολή Υπουργικής απόφασης, που η τελευταία εκδόθηκε 13 Φεβρουαρίου του 2014; 

Δεν γνωρίζει ότι οι άδειες εκμετάλλευσης τραπεζοκαθισμάτων δίνονται κάθε έτος για ένα χρόνο και ισχύουν μέχρι τέλος αυτού και όχι παραπέρα; 

Δεν γνωρίζει ότι σε αυθαίρετους χώρους δεν μπορούν να παραχωρηθούν τέτοιες άδειες; 

Αφού δεν γνωρίζει, δεν θέλει να μάθει κιόλας;

Ποιος κάνει μικροπολιτική και ποιος δεν κάνει  χρηστή διοίκηση; 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος αφού δεν έμαθε επί Δημαρχίας του , θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο δημόσιος χώρος πρωτίστως ανήκει σε όλους και ότι η διάθεση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση των πεζών, των εμποδιζόμενων και των ατόμων με αναπηρία .

 Να μην εμποδίζεται η θέα και η κίνηση προς τα μνημεία που τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου. Να μην δημιουργούν εμπόδια και οπτικά φράγματα προσέγγισης άλλου είδους επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο και τέλος πρέπει να διαφημίζουν και όχι να δυσφημίζουν ένα τουριστικό θέρετρο όπως η Ελούντα .

 Ποιος μιλάει για προεκλογική εξυπηρέτηση φίλα προσκείμενων στο ίδιο της το μεγαλείο; Ποιους κοροϊδεύει;, τον εαυτό του; , τους συνυποψήφιους συμβούλους του; ή τους Δημότες από τους οποίους ζητάει την ψήφο τους; 

Εάν το έβλεπα και γω σαν αυτόν, θα το παράβλεπα αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους επιχειρηματίες κατά την θερινή περίοδο, όμως το πρόβλημα υπάρχει , δεν δημιουργήθηκε τώρα, υπήρχε και πρέπει να λυθεί άμεσα, γι’ αυτό πήρα και την πρωτοβουλία χωρίς να λογαριάσω το πολιτικό κόστος .

 Ο κόσμος που με ψήφισε να τον εκπροσωπήσω πιστεύω ότι αυτό περίμενε από μένα ¨και όχι να τα κάνω πλακάκια¨  με κολλητούς και συνυποψήφιους .

Η πρότασή μου για τη διάθεση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων δεν έχει να κάνει με τις μελέτες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που επικαλείται, διότι παράλληλα με όσα προανέφερα, τα σκίαστρα που έχουν υποδειχθεί από τον μελετητή που πήρε το πρώτο βραβείο, πρώτον, δεν είναι τα τελικά, ενδέχεται να αλλάξουν μορφή και σχήμα, δεύτερον, η οριστική μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τρίτον, δεν δηλώνουν αποκλειστική χρήση για διάθεση τραπεζοκαθισμάτων.

Καλό είναι να παρατηρήσει ο υποψήφιος Δήμαρχος την συγκεκριμένη πρόταση, για να δει ότι σε δύο μεγάλα τμήματα σκιάστρων έχει θέσεις περιπτέρων, τα δε άλλα μαζί με την παρόδια στοά, μπορεί να είναι χώροι προσπέλασης ή χώροι συνάθροισης. Δεν είναι αποκλειστικά και μόνο όπως νομίζει για τραπεζοκαθίσματα.

Τη διάθεση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων την κάνει ο Δήμος . 

Υπάρχουν σχετικοί Νόμοι και Εγκύκλιοι. 

Όσο για τα υπόλοιπα που αφορούν μελέτες και έργα στην Ελούντα θα αναφερθώ όταν θα έρθει η ώρα, χωρίς να μπω στην διαδικασία αυτού του είδους της αντιπαράθεσης και οι δημότες θα μάθουν εμείς τι κάναμε αλλά και εσείς τι κάνατε και τι δεν κάνατε όταν διαχειριστήκατε  τον Δήμο .

Και μην ξεχνάτε πολλά από τα παραπάνω έχουν γίνει με δική μου πρωτοβουλία και δωρεάν μελέτες προς την Ελούντα , όπως η στάση του ΚΤΕΛ στην πλατεία , η διαμόρφωση στο καμπαναριό , ο πέτρινος μύλος στην προβλήτα Β  κ.λ.π. . όταν δεν ήμουν πρόεδρος .

Επαναλαμβάνω ο κόσμος και οι Ελουνδιανοί θυμούνται όπως θυμούνται και για εσάς ότι το μοναδικό που κάνατε και φανατικά επιμεληθήκατε για το χωριό σας όταν ήσασταν συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ  ήταν τότε να μην γίνει ο Δήμος Ελούντας ή ξεχνάτε την υποδοχή που σας κάνανε στο καμπαναριό όταν τότε με φανατισμό ήσασταν υπέρ του Καποδιστριακού Δήμου Αγίου Νικολάου προκειμένου να εκλεγείτε Δήμαρχος .

 Εσείς μιλάτε για χρηστή διοίκηση;

« Ο νοών νοείτω »

Με σεβασμό , 

Βαγγέλης Μαυρικάκης, 

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας, 

Υπεύθυνος  Δήμου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στη Ουνέσκο, 

Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button