
Πριν κάμποσα χρόνια γνωστή πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος αναφωνούσε την ατάκα – πολλές φορές ακόμα και στο ίδιο επεισόδιο- «ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΑ;»….
Μια φράση που κατά ένα περίεργο τρόπο λειτουργεί σαν προχαραγμένο τατουάζ στο μυαλό και στη ψυχή μιας γυναίκας….
Ακόμα και στις επιλογές ενός παιχνιδιού από ένα μικροπωλητή στη τρυφερή ηλικία των έξι ετών δεν αφήνονται πολλά περιθώρια: ‘Ρηνούλα, όχι δε θα πάρεις το κόκκινο σπαθάκι, αλλά το καροτσάκι με το στρουμπουλό μωρό!” Γιατί απλά έτσι πρέπει.. ….Ποιος είναι αυτός που ορίζει τα πρέπει, άραγε??
Με το σύζυγό μου έχουμε ένα γιο 11 ετών κι’ αν με ρωτήσετε ποια είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη μέχρι τώρα ζωή μου είναι όταν τον πρωτοπήρα αγκαλιά, λίγα λεπτά μετά την καισαρική τομή…..Μια τομή ευτυχίας….
Από την άλλη εκεί έξω υπάρχουν γυναίκες που πολύ απλά έκαναν άλλες επιλογές, υπάρχουν γυναίκες καριέρας, υπάρχουν γυναίκες που για ιατρικούς λόγους δε γεύτηκαν τη χαρά της μητρότητας, υπάρχουν γυναίκες που δεν ολοκληρώθηκε η εγκυμοσύνη τους , υπάρχουν γυναίκες που «σκάνε» ένα σωρό λεφτά -ακόμα κι’ αν δεν έχουν τόσο μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο- για να γευτούν τη χαρά της μητρότητας, υπάρχουν γυναίκες που κατέληξαν στην υιοθεσία, όταν το αποτέλεσμα της εξωσωματικής δεν ήταν το επιθυμητό……ΑΞΙΕΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ όλες σε κάθε περίπτωση…..Γιατί η γυναίκα δίνει όλη την καρδιά της- και πάλι περισσεύει- σε ό,τι κι’ αν κάνει……
Και όπως έλεγε ένας παλιός ηθοποιός: «Θα τα πω τσεκουράτα!»…. Επίθετα και χαρακτηρισμοί του τύπου «στέρφα», «απάντρευτη», «γεροντοκόρη», «μυξοπαρθένα», «ανέραστη», «ταράτσα» είναι δείγματα όχι απλά παρακμάζουσας κοινωνίας, αλλά απολίτιστης…. Πολιτισμός δεν είναι οι θεατρικές παραστάσεις και οι ποιητικές βραδιές, αυτές είναι εκφάνσεις του πολιτισμού.. Πολιτισμός είναι η καλημέρα που θα πεις σ’ένα άγνωστο στο δρόμο, πολιτισμός είναι να στηρίξεις την ανύπαντρη μητέρα του διπλανού ορόφου,πολιτισμός είναι να απλώσεις χέρι βοήθειας στην άπορη , στη μόνη, στη χήρα… Χέρι βοήθειας όχι απαραίτητα οικονομικό…..
Η γυναίκα ως άνθρωπος , ελεύθερη στις επιλογές της, αποδεκτή ακόμα και σε περιπτώσεις λάθους!
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι στη στο βιβλίο της «Γένεσης» δε χρησιμοποιείται το ρήμα «έπλασεν» όταν μιλάμε για την Εύα αλλά το «ωκοδόμησεν» θέλοντας να γίνει σαφές ότι αυτή έγινε από την ίδια ουσία του Αδάμ, όχι από άλλη, διαφορετική. Η γυναίκα λοιπόν δεν υπολείπεται σε κάτι από τον Αδάμ. Είναι ανθρώπινη ύπαρξη ΤΕΛΕΙΑ αλλά και ΙΣΟΤΙΜΗ προς αυτόν!
*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

