Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Οι «Τρεις εν Καμίνω Άγιοι Παίδες»¨αναγνωρίστηκαν ως προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, με Προεδρικό Διάταγμα του 1978.

Οι Άγιοι Τρείς Παίδες, Μισαήλ, Αζαρίας και Μισαήλ γεννήθηκαν στα Ιεροσόλυμα στις αρχές του 6ου αι. π.Χ.. Ανήκαν στη φυλή του Ιούδα και πατέρας τους ήταν ο βασιλιάς Εζεκίας και μητέρα τους η Καλλίνικη. Όταν ο βασιλιάς της Βαβυλωνίας Ναβουχοδονόσωρ κυρίευσε τα Ιεροσόλυμα, αιχμαλώτισε πολλά παιδιά Εβραίων, ανάμεσά τους οι Τρεις Παίδες και το φίλο τους Δανιήλ, τον μετέπειτα προφήτη. Ο Δανιήλ απέκτησε την εμπιστοσύνη του βασιλιά ερμηνεύοντας ένα όνειρό του και διορίστηκε Γενικός Επίτροπος των επαρχιών της Βαβυλώνας.

Mechanical Solutions

Ο βασιλιάς είδε στον ύπνο του ένα τεράστιο άγαλμα. Η κεφαλή του αγάλματος ήταν χρυσή, το στήθος και τα χέρια ήσαν αργυρά, ασημένια, η κοιλιά και οι μηροί ήσαν χάλκινα και οι κνήμες ήταν σιδερένιες και τα πόδια ήταν εν μέρει από σίδερο και εν μέρει από πηλό, από λάσπη. Χρυσός, άργυρος, χαλκός, σίδερος, σίδερος και πηλός ανάμεικτα.

Οι μάγοι δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν τ’ όνειρο. Με το φωτισμό του Θεού, ο Δανιήλ φανέρωσε στον Ναβουχοδονόσορα το όνειρο που είδε.

«Βασιλιά μου», λέει, «είδες αυτό το όνειρο, αυτό το τεράστιο και καταπληκτικό άγαλμα και σε μια στιγμή είδες βασιλιά μου, ότι από ένα όρος, από ένα βουνό, εκκόπη ένα λιθάρι, αποσπάστηκε, κόπηκε ένα λιθάρι άνευ χειρών, χωρίς να μεσολαβήσουν ανθρώπινα χέρια, έτσι απεκόπη το λιθάρι χωρίς να μεσολαβήσουν ανθρώπινα χέρια και αυτό το λιθάρι χτύπησε το τεράστιο άγαλμα και το έκανε σκόνη».

Όλες οι βασιλείες του κόσμου σκόνη θα γίνουν. Μία βασιλεία θα παραμείνει αιώνια, η βασιλεία του Χριστού. «Και μετά αυτό το λιθάρι» λέει, «μεγάλωσε-μεγάλωσε-μεγάλωσε και κάλυψε όλη τη γη».

Μαζί με το Δανιήλ οι Τρείς Παίδες ανέλαβαν σημαντικά αξιώματα. Το 579 π.Χ. ο Ναβουχοδονόσωρ κατά τα ειδωλολατρικά ήθη, κατασκέυασε μια μεγάλη χρυσή εικόνα του, την οποία ζήτησε ν απροσκυνήσουν όλοι. Οι Τρεις Παίδες ως πιστοί Ιουδαίοι δεν υπάκουσαν. Ο βασιλιάς εξοργίστηκε και διέταξε να τους ρίξουν σ’ ένα πυρακτωμένο καμίνι. Τότε εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου που τους προστάτευσε, απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του και μεταβάλοτας τη φωτιά σε δροσιά. Έκπληκτος ο Ναβουχοδονόσωρ από το θαύμα, ομολόγησε ότι ο Θεός των Ιουδαίων είναι μεγάλος και τους χάρισε τη ζωή.

Έκτοτε έζησαν εν ειρήνη.

Προεικόνιση του Θεομητορικού μυστηρίου αποτελούν οι Τρεις Παίδες «εν καμίνω». Όπως τους Τρεις Παίδες διέσωσε από τη φωτιά «ο τόκος της Θεοτόκου», ο οποίος μετέτρεψε τη φλόγα της καμίνου σε δρόσο, κατά παρόμοιο τρόπο και η παρθενική μήτρα της Θεοτόκου, αν και δέχθηκε το πυρ της Θεότητος, έμεινε άφθαρτη και αλώβητη. Όρος, επίσης, αποκαλεί τη Θεοτόκο ο προφήτης Δανιήλ, απευθυνόμενος προς τον Ναβουχοδονόσορα : «Εθεώρεις, βασιλεύ, ότι ετμήθη λίθος εξ όρους άνευ χειρός»

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button