Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Το νόημα της Μεγάλης Δευτέρας

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τη Μεγάλη Δευτέρα τιμούμε μια μεγάλη προσωπικότητα της Παλαιάς Διαθήκης, τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, γιο του Ιακώβ, τον οποίο πούλησαν ως δούλο τα αδέλφια του στην Αίγυπτο.

Η πολύπαθη ιστορία του μας έιναι λίγο πολύ γνωστή. Η φιλήδονη γυναίκα του Πετεφρή, αυλικού του Φαραώ, αφού δεν μπόρεσε να τον παρασύρει στη μοιχεία, τον συκοφάντησε και τον έριξαν στη φυλακή. Εκεί στα φοβερά κάτεργα του δεσμωτηρίου του υπέμενεμε υπομονή και καρτερία το άδικο πάθος του. Προσευχόταν στο Θεό των πατέρων του και έλπιζε σ’ Αυτόν την ελευθερία του. ο Ιωσήφ ερμήνευσε δύο όνειρα από ευνοούμενους του Φαραώ που είχαν εκπέσει. Σύμφωνα με το πρώτο όνειρο, ο ένας θα εκτελούταν και ο άλλος θα ξαναλάμβανε το αξίωμά του (αρχιοινοχόος). Μόλις το ανέλαβε όμως ξέχασε τον Ιωσήφ. Μετά από πάροδο δύο ετών ο Φαραώ είδε ένα όνειρο το οποίο οι μάγοι του δεν μπορούσαν να το ερμηνεύσουν. Ο αρχιοινοχόος τότε θυμήθηκε τον Ιωσήφ και ο Φαραώ διέταξε να τον βγάλουν από τη φυλακή.

“IN_AND_OUT

Ο Ιωσήφ ερμήνευσε το όνειρο του Φαραώ και σύμφωνα με αυτό “θα επέρχοντο στην Αίγυπτο 7 έτη αφθονίας τα οποία θα διαδέχονταν 7 έτη ανέχειας και ξηρασίας.”. Ο Φαραώ έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση του κακού και παράλληλα διόρισε τον Ιωσήφ ως τοπικό άρχοντα (αμέσως ανώτερο μετά από τον ίδιο). Για να επανορθώσει το κακό που του είχε κάνει μνήστευσε τον Ιωσήφ με την κόρη του Πετεφρή Ασινέθ.

Μετά την εξήγηση των περίεργων ονείρων του Φαραώ κατέστη αντιβασιλέας της μεγάλης χώρας της Αιγύπτου. Συνάντησε τους αδελφούς του, τους οποίους όχι μόνο δεν τιμώρησε, αλλά τους ευεργέτησε και τους εγκατέστησε στο πιο εύφορο μέρος της Αιγύπτου, προκειμένου να ζήσουν ευτυχισμένοι. Η υπέροχη μορφή του Πάγκαλου Ιωσήφ αποτελεί, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, προτύπωση και εικόνα του Χριστού Μας. Όπως, ο Κύριος υπέφερε άδικα εξαιτίας της ανθρώπινης κακίας των ομοφύλων Του, το ίδιο και ο Ιωσήφ υπέφερε εξαιτίας της κακίας των αδελφών του και έδειξε, όπως και ο Χριστός, απέραντη ανεξικακία.
Επίσης, τη Μεγάλη Δευτέρα κάνουμε ανάμνηση του γεγονότος της ξηρανθείσης από τον Κύριο συκής, που συνέβη την επόμενη μέρα της εισόδου Του στα Ιεροσόλυμα. Βαδίζοντας ο Χριστός σε κάποια οδό δίπλα σε συστοιχίες καρποφόρων δέντρων, φοινίκων, καρυών και συκιών πείνασε και πλησίασε σε κάποια συκή για να συλλέξει ορισμένους καρπούς.

Mechanical Solutions

Όμως, το συγκεκριμένο δέντρο ενώ είχε πλούσιο φύλλωμα δεν είχε καρπούς. Τότε, ο Ιησούς είπε στη συκιά: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα και εξηράνθη παραχρήμα η συκή». Μ’ αυτό τον περίεργο και παραστατικό τρόπο θέλησε ο Κύριος να διδάξει στους μαθητές Του, αλλά και σε όλους εμάς, την ανάγκη να παράγουμε πνευματικούς καρπούς. Η άκαρπη συκιά με το πλούσιο φύλλωμά της συμβόλιζε την υποκρισία των θρησκευτικών αρχόντων εκείνης της εποχής, που περιορίζονταν μόνο στους εξωτερικούς τύπους, ενώ δεν είχαν κανένα αληθινό καρπό προς επίδειξη. Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δε ζητούσαν να μάθουν τηνβαθύτερη έννοια, αλλά είχαν την απορία «πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;». Πρώτη φορά έβλεπαν την τιμωρία της άψυχης φύσεως από το δάσκαλό Τους.

Ο Χριστός παίρνοντας αφορμή από την απορία των μαθητών, τους δίδαξε για τη μεγάλη δύναμη της πίστης, η οποία όταν συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί νακατορθώσει απίστευτα πράγματα. «Εάν έχετε πίστην ως κόκκο σινάπεως, ερείτε τω όρει τούτω, μετάβα εντεύθεν εκεί και μεταβήσεται». Αυτή την πίστη θέλει η εκκλησία μας να μεταδώσει και σ’ εμάς. Να στολίσουμε τον ευατό μας με αρετές και να παράγουμε πνευματικούς καρπούς, χωρίς υποκριτικούς συναισθηματισμούς.

ΠΗΓΗ: αρχιμανδρίτης Δημόπουλος Ι. (1980). Τα Πάθη τα Σεπτά. Αθήνα: εκδόσεις Αδελφότης Θεολόγων «Σωτήρ»

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button