Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Σύντροφος… | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Συν + τροφή…..Τρέφει ο έρωτας, τρέφει η αγάπη, ψυχές και σώματα δεμένα στο αιώνιο μυστήριο της ζωής! Δε χωράνε συνταγές στα συναισθήματα, τι θα δώσω, τι θα βάλω, τι θ’ αφαιρέσω, τι θα πάρω για να πετύχει μια σχέση.

Δεν τικάρεις κουτάκια με τις «απαραίτητες» προϋποθέσεις για την ιδανική ή τον ιδανικό!!Αφήνεσαι και το ζεις, συμπορεύεσαι, συμπάσχεις, συντροφεύεις. Δεν κωφεύεις, ούτε λιποτακτείς μπροστά σε κάποιο πρόβλημα που ίσως παρουσιαστεί στην πορεία. Οι σχέσεις – οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, συγγενικές- είναι σαν τα καρδιογραφήματα, με τα πάνω, με τα κάτω τους….Καρδιογραφήματα ζωντανών ανθρώπων, κι’ όχι νεκρών με μια ίσια γραμμή. Την καρδιά μας προσφέρουμε  ο ένας στον άλλο, καθημερινά, απλά και δυναμικά ταυτόχρονα, προσέχοντας μη ραγίσει κάποιο κομμάτι από τη ψυχή του άλλου,  την εύθραυστη σαν πορσελάνη.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με  το μικρόβιο της ζήλειας, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε. Γιατί, άραγε; Πάει η ζήλεια πακέτο με τον έρωτα και την αγάπη ή απλά έχουμε συνεχώς μια παθολογική δυσπιστία προς  το σύντροφό μας; Η ζήλεια περνάει σ’ άλλο «level»- για να χρησιμοποιήσω μια φράση της εποχής- από τη στιγμή που αλλάζει συνεχώς η όλη μας συμπεριφορά προς  το σύντροφό μας, επηρεάζοντας σε καθημερινό επίπεδο την ισορροπία της σχέσης μας.

Κατά πόσον ,όμως, έχουμε μάθει από την πρώιμη παιδική μας ηλικία, στο πρώιμο οικογενειακό μας περιβάλλον,  να εμπιστευόμαστε τους άλλους ανθρώπους, με τα θετικά και τ’ αρνητικά τους, με τα «πάνω» και τα «κάτω» τους. Αν ζούμε ή μας τοποθετούν να κινούμαστε και να συμπεριφερόμαστε  συνεχώς σε καθεστώς «επιφυλακής», αποφεύγοντας να εκφράσουμε τον αληθινό μας ευατό, αποφεύγοντας να πληγωθούμε, η ζήλεια θα κάνει την εμφάνισή της, αργά ή γρήγορα στις μετέπειτα σχέσεις μας. Οι πρώιμες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες καθιστούν το άτομο λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτο στο συναίσθημα της ζήλειας.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Δυστυχώς, η αυτοεκτίμηση μας -σε αρκετές περιπτώσεις- στηρίζεται σε λάθος βάσεις: στην κατάκτηση υλικών αγαθών, στην επαγγελματική επιτυχία, στην ομορφιά. Έτσι, λειτουργούμε και στην περίπτωση της σχέσης μας με το άλλο φύλο.Δηλαδή το αν έχουμε σχέση ή όχι ή το κατά πόσο θεωρούμε ότι αγαπιόμαστε από το σύντροφό μας ή όχι λειτουργούν ως κριτήρια για την αξία μας ,σαν ανθρώπου ή σαν  γυναίκας ή σαν άντρα. «Εξαρτόμαστε» από το σύντροφο γιατί δίχως του δεν έχουμε – όπως λανθασμένα πιστεύουμε- αξία.

Αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός είναι τα δύο βασικά κομμάτια του πάζλ της ανθρώπινης ψυχής. Είτε μια σχέση μας πήγε καλά, είτε όχι, , η αξία μας ως ΑΝΘΡΩΠΟΙ παραμένει η ίδια.

Zuper Service

Κυνηγώντας και επιζητώντας διακαώς την προσοχή και το θαυμασμό από το σύντροφό μας, μην «αφηνοντάς» του χώρο στην κυριολεξία ν’ αναπνεύσει, ανοίγουμε το δρόμο στη ζήλεια να περάσει…..Είχε κι’ άλλα ενδιαφέροντα και εμπειρίες πριν μας γνωρίσει.Η  κοινωνική επαφή του συντρόφου μας  με  άλλους ανθρώπους και η «ανεξαρτησία» του μέσα στη σχέση εκλαμβάνονται λανθασμένα ως έλλειψη προσοχής και εκτίμησης απέναντι στο πρόσωπό μας. Μια απόρριψη, μια εγκατάλειψη, μια προδοσία που βιώσαμε ως ενήλικες πιθανόν  να ενισχύσουν το ευάλωτο του ευατού μας απέναντι στη ζήλεια.

Δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές και φίλτρα στις ανθρώπινες σχέσεις, παρά μόνο ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΣ.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button