Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ρόδος: Η Παναγία Τσαμπίκα

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Προστάτιδα της Ρόδου και των άτεκνων ζευγαριών, η Παναγία Τσαμπίκα, κοντά στο χωριό Αρχάγγελος, ανατολικά του νησιού, τιμάται συγχρόνως σε δύο σημεία. Η παλιά εκκλησία, η «Παναγιά η Ψηλή» βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, πάνω από την παραλία στην οποία έχει δώσει τ’ ονομά της, ενώ η νέα μονή η «Παναγιά η Χαμηλή» βρίσκεται χαμηλότερα, κοντά στην εθνική οδό που ενώνει τον Αρχάγγελο με την πόλη της Ρόδου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργό τρόπο εξαφανίστηκε από το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου της Κύπρου και εμφανίστηκε στο βουνό Ζαμβύκη. Πρώτος την εντόπισε ένας βοσκός από το απέναντι βουνό, ο οποίος αποφάσισε ένα βράδυ, να πάει να δει από που προερχόταν το φως που έβλεπε τις τελευταίες μέρες. Κατάπληκτος αντίκρισε την εικόνα της Παναγίας, κάτω από ένα κυπαρίσσι να φωτίζεται από ακοίμητο καντήλι. Και επειδή στην τοπική διάλεκτο οι σπίθες ονομάζονται «τσάμπες», η εικόνα της Παναγίας έλαβε το προσωνύμιο «Τσαμπίκα», δηλ. σπινθηροβόλα. Το κυπαρίσσι σώζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα στη ρίζα του, όπως λένε οι ντόπιοι, υπάρχει μια τρύπα, που συχνά βγάζει ζεστό και κρύο αέρα.

“ΧΡΥΣΟΣ

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το προσωνύμιο «τσαμπίκα» προέρχεται από την αρχαία λέξη «σαμβύκη» – είδος πλοίου- επειδή ο λόφος που βρέθηκε η εικόνα μοιάζει με πλοίο. Οι μοναχοί της μονής Κύκκου εντόπισαν την εικόναν και την μετέφεραν πάλι στην Κύπρο. Επειδή φοβήθηκαν ότι θα την ξαναχάσουν, για να την αναγνωρίζουν έκαψαν ένα μικρό τμήμα στο πίσω μέρος της, σημάδι που διακρίνεται και σήμερα. Όμως, και πάλι η εικόνα βρέθηκε θαυματουργά στη Ρόδο απ’ όπου δεν έφυγε ποτέ ξανά.

Ο ναός βρίσκεται σε υψόμετρο 326 μέτρων, είναι δωδεκανησιακού τύπου και εξωτερικά φέρει κοίλα κεραμίδια. Προς τιμήν της Παναγίας Τσαμπίκας έχει κτιστεί μοναστηριακό συγκρότημα 3 χλμ. ανατολικά του Αρχαγγέλου, σε περιοχή που υπήρχε νεκρόπολη από την ΜυκηναΪκή εποχή. Αναρίθμητα τα θαύματα της  Παναγίας Τσαμπίκς. Λέγεται ότι βοήθησε τη γυναίκα ενός Τούρκου πασά να μείνει έγκυος. Η γυναίκα προσευχήθηκε στην Παναγία και έφαγε το φυτίλι που έκαιγε στην εικόνα της. Ο Τούρκος δεν πίστεψε όσα του είπε η γυναίκα του, αλλά όταν το παιδί γεννήθηκε κρατούσε στο χέρι του το φυτιλάκι. Ο πασάς πείστηκε και δείχνοντας ευγνωμοσύνη, δώρισε στη μονή τα κτήματά του , που γειτνίαζαν μαζί της.

“IN_AND_OUT

Η μονή γιορτάζει στις  8 Σεπτεμβρίο, στο Γενέσιον της Θεοτόκου και την Γ’ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκύνησεως).

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button