Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ρόδος: Η Παναγία Τσαμπίκα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Προστάτιδα της Ρόδου και των άτεκνων ζευγαριών, η Παναγία Τσαμπίκα, κοντά στο χωριό Αρχάγγελος, ανατολικά του νησιού, τιμάται συγχρόνως σε δύο σημεία. Η παλιά εκκλησία, η «Παναγιά η Ψηλή» βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, πάνω από την παραλία στην οποία έχει δώσει τ’ ονομά της, ενώ η νέα μονή η «Παναγιά η Χαμηλή» βρίσκεται χαμηλότερα, κοντά στην εθνική οδό που ενώνει τον Αρχάγγελο με την πόλη της Ρόδου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργό τρόπο εξαφανίστηκε από το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου της Κύπρου και εμφανίστηκε στο βουνό Ζαμβύκη. Πρώτος την εντόπισε ένας βοσκός από το απέναντι βουνό, ο οποίος αποφάσισε ένα βράδυ, να πάει να δει από που προερχόταν το φως που έβλεπε τις τελευταίες μέρες. Κατάπληκτος αντίκρισε την εικόνα της Παναγίας, κάτω από ένα κυπαρίσσι να φωτίζεται από ακοίμητο καντήλι. Και επειδή στην τοπική διάλεκτο οι σπίθες ονομάζονται «τσάμπες», η εικόνα της Παναγίας έλαβε το προσωνύμιο «Τσαμπίκα», δηλ. σπινθηροβόλα. Το κυπαρίσσι σώζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα στη ρίζα του, όπως λένε οι ντόπιοι, υπάρχει μια τρύπα, που συχνά βγάζει ζεστό και κρύο αέρα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το προσωνύμιο «τσαμπίκα» προέρχεται από την αρχαία λέξη «σαμβύκη» – είδος πλοίου- επειδή ο λόφος που βρέθηκε η εικόνα μοιάζει με πλοίο. Οι μοναχοί της μονής Κύκκου εντόπισαν την εικόναν και την μετέφεραν πάλι στην Κύπρο. Επειδή φοβήθηκαν ότι θα την ξαναχάσουν, για να την αναγνωρίζουν έκαψαν ένα μικρό τμήμα στο πίσω μέρος της, σημάδι που διακρίνεται και σήμερα. Όμως, και πάλι η εικόνα βρέθηκε θαυματουργά στη Ρόδο απ’ όπου δεν έφυγε ποτέ ξανά.

NOVA

Ο ναός βρίσκεται σε υψόμετρο 326 μέτρων, είναι δωδεκανησιακού τύπου και εξωτερικά φέρει κοίλα κεραμίδια. Προς τιμήν της Παναγίας Τσαμπίκας έχει κτιστεί μοναστηριακό συγκρότημα 3 χλμ. ανατολικά του Αρχαγγέλου, σε περιοχή που υπήρχε νεκρόπολη από την ΜυκηναΪκή εποχή. Αναρίθμητα τα θαύματα της  Παναγίας Τσαμπίκς. Λέγεται ότι βοήθησε τη γυναίκα ενός Τούρκου πασά να μείνει έγκυος. Η γυναίκα προσευχήθηκε στην Παναγία και έφαγε το φυτίλι που έκαιγε στην εικόνα της. Ο Τούρκος δεν πίστεψε όσα του είπε η γυναίκα του, αλλά όταν το παιδί γεννήθηκε κρατούσε στο χέρι του το φυτιλάκι. Ο πασάς πείστηκε και δείχνοντας ευγνωμοσύνη, δώρισε στη μονή τα κτήματά του , που γειτνίαζαν μαζί της.

Η μονή γιορτάζει στις  8 Σεπτεμβρίο, στο Γενέσιον της Θεοτόκου και την Γ’ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκύνησεως).

Mechanical Solutions

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button