Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ο Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος, προστάτης των φυλακισμένων

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ο Άγιος Ονήσιμος ήταν ένας από τους εβδομήκοντα (70) Αποστόλους. Ήταν δούλος στο σπίτι του ρωμαίου άρχοντα Φιλήμονα, ο οποίος καταγόταν από τη Φρυγία (βορειο-κεντρική Τουρκία) & έγινε Χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο.

Ο Ονήσιμος κατοικούσε στο σπίτι του Φιλήμονα στις Κολοσσαίς, δραπέτευσε όμως κλέβοντας τον κύριό του, & κατέφυγε στη Ρώμη όπου εκεί γνώρισε τη χριστιανική πίστη, επίσης από τον Απόστολο Παύλο (Φιλήμ. εδ. 10).
Μεταξύ του Ονησίμου & του Παύλου δημιουργήθηκε στενός δεσμός, & ο Ονήσιμος απέβη χρήσιμος στο έργο του Παύλου όταν αυτός ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα ο Παύλος “πιστό και αγαπητό αδερφό” (Κολοσ. 4,9).

“IN_AND_OUT

Όταν ο Ονήσιμος έγινε Χριστιανός, πείστηκε από τον Παύλο να επιστρέψει πίσω στο Φιλήμονα. Αυτό το γεγονός έγινε η αιτία να γράψει ο Παύλος τη συστατική επιστολή στο Φιλήμονα, ζητώντας του να τον δεχθεί όχι μόνο ως δούλο, αλλά πολύ περισσότερο ως αγαπητό αδερφό (Φιλήμ. εδ. 15). Την επιστολή αυτή τη μετέφερε από τη Ρώμη ο Ονήσιμος & ο Τυχικός (†8 Δεκεμβρίου), μαζί με την επιστολή προς Κολοσσαείς (Κολοσ. 4,7-8).

Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του, έλεγε στον Φιλήμονα για τον Ονήσιμο: «Τέτοιος που είμαι, εγώ ο Παύλος ο ηλικιωμένος, και τώρα φυλακισμένος του Ιησού Χριστού, σε παρακαλώ για το παιδί μου, τον Ονήσιμο, ο οποίος άλλοτε σου ήταν άχρηστος, τώρα όμως είναι χρήσιμος και σε εσένα και σε εμένα. Σου τον αποστέλλω πάλι και ‘σύ δέξου αυτόν που είναι η καρδιά μου. Θα ήθελα να τον κρατήσω κοντά μου, για να με υπηρετεί, αντί σου, στη φυλακή που είμαι χάριν του Ευαγγελίου, αλλά δεν ήθελα να κάνω τίποτε χωρίς τη δική σου συγκατάθεση, για να μην γίνει η αγαθή σου πράξη αναγκαστικά αλλά με την θέλησή σου. Ίσως για αυτό αποχωρίστηκε προσωρινά από εσένα, για να τον έχεις παντοτινά, όχι πλέον σαν δούλο, αλλά περισσότερο από δούλο, σαν αδελφό αγαπητό, ιδιαίτερα για μένα, πόσο μάλλον για σένα και σαν άνθρωπο και σαν Χριστιανό. Εάν λοιπόν, με θεωρείς φίλο, δέξου τον σαν να ήμουν εγώ».

Mechanical Solutions

Η παράδοση λέει ότι ο Ονήσιμος έγινε επίσκοπος της Βέροιας. Κατόπιν, ο Ονήσιμος επέστρεψε στη Ρώμη στον Απόστολο Παύλο & τον διακονούσε. Μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου συνελήφθη από τον έπαρχο της Ρώμης Τερτύλο & εξορίστηκε στους Ποτιόλους (λιμάνι νοτιο-ανατολικά της Ρώμης) της Ιταλίας. Όμως, ο Ονήσιμος συνέχισε με ζήλο να κηρύττει τον Λόγο του Θεού.

Όταν ο έπαρχος Τέρτυλος επισκέφτηκε τον τόπο εξορίας του & πληροφορήθηκε τη Χριστιανική του δράση, διέταξε να συλληφθεί ο Άγιος & να βασανισθεί. Τον χτύπησαν αλύπητα & με ραβδισμούς του έσπασαν τα σκέλη. Έτσι, ο Ονήσιμος, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο. Το άγιο λείψανό του, το πήρε & το ενταφίασε μια ευσεβής Ρωμαία Χριστιανή.

Ναός προς τιμήν του & Αγίου Αποστόλου Ονησίμου είχε ανεγερθεί κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ονήσιμου στις 15 Φεβρουαρίου αλλά εορτάζεται & στις 22 Νοεμβρίου, μαζί με τους Αγίους Φιλήμονα, Απφίας & Άρχιππου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button