Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η νόσος Aids και η διδασκαλία της Εκκλησίας

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Από μερικούς υποστηρίζεται ότι η νόσος του Aids αποτελεί θεία τιμωρία. Όμως, αυτό δεν ανταποκρίνεται στη διδασκαλία της Εκκλησίας γιατί η οργή είναι ανθρώπινο μόνο πάθος, ενώ ο Θεός είναι απαθής και δεν οργίζεται.

Οι οποιεσδήποτε γραφικές ρήσεις σχετικά με την οργή, όπως του Αποστόλου Παύλου «δι’ ἃ ἔρχεται ἡ ὀργὴ τοῦ Θεοῦ ἐπὶ τοὺς υἱοὺς τῆς ἀπειθείας» (Κλ. 3,6) είναι περισσότερο ανθρωποπαθείς εκφράσεις για να γίνουν κατανοητά τα όσα λέγονται ως συνέπειες των δικών μας επιλογών. Ο Μέγας Βασίλειος ερμηνεύοντας το χωρίο αυτό λέγει «τέκνον δε οργης εστί τις καθ’ ο άξιον εαυτόν πεποίηκεν της οργής». Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός παρατηρεί «οργήν δε και θυμόν την προς κακίαν απέχθειαν τε και αποστροφήν, και γαρ ημεις τα ενάντια της γνωμης μισουντες οργιζόμεθα»

Mechanical Solutions

Ο έρωτας είναι κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο  και δεν αποχωρίζεται  από τις βασικές λειτουργίες της όλης ζωής του ανθρώπου. Ο άνθρωπος ως δημιούργημα Θεού – που είναι η αγάπη- έχει έμφυτο το ερωτικό αγαπητικό στοιχείο ως ενωτική και συγκρατική δύναμη. Όταν διασπάται η ψυχή από το σώμα και επιδιώκεται μόνο η ικανοποίηση του σώματος ανεξάρτητα από τη ψυχή, τότε, κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας διασπάται η προσωπικότητα του ανθρώπου. Και εφόσον η ψυχή μένει ανικανοποίητη ο άνθρωπος χάνει τη ψυχοσωματική αρμονία.

Υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα, που σχετίζεται με την ασθένεια του Aids. Είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης των ασθενών που πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε χαρακτηρίσει το φόβο και την υστερία των ανθρώπων για τους ασθενείς του Aids  ως «ιό του ρατσισμού και του φασισμού». Έγραφε χαρακτηριστικά ότι ο ιός του Aids  «φέρνει  μαζί του έναν άλλο ιό, απείρως πιο επικίνδυνο: τον ιό της αδιαφορίας και του ρατσισμού». Και τονίζει ότι «τελικά δε φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία πως ο ιός του Aids μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος για την ελευθερία του ανθρώπου και την αξιοπρέπειά του, παρά για την υγεία του».

Μια κοινωνία που στηρίζεται στον ατομισμό και τη φιλαυτία, στον αμοραλισμό και την αδιαφορία είναι επόμενο ν’ αντιμετωπίζει έτσι τους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Δεν  υπάρχει φιλοθεΪα, ούτε φιλανθρωπία. Απαιτείται επομένως θυσία και αγάπη, υπέρβαση του ατομικισμού.

Στην περίφημη Βασιλειάδα ο ίδιος ο Μέγας Βασίλειος επιμελείτο τους λεπρούς. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει αυτό το γεγονός: «Δια τούτο ουδέ τοις χείλεσιν απηξίου τιμάν την νόσον, ευγενής και των ευ γεγονότων και την δόξαν υπέρλαμπρος, αλλ’ ως αδελφός ησπάζετο». Μπορούμε να σκεφτούμε αυτή τη σκηνή, δηλ. το Μέγα Βασίλειο όχι μόνο να περιποιείται μόνος του τους λεπρούς, αλλά ν’ ασπάζεται και τις πληγές τους , μάλιστα σε μια εποχή που η λέπρα ήταν αθεράπευτη και κολλητική; Ποιος απ’ αυτούς που διαθέτουν σήμερα μεγάλες και σοφές κεφαλές και επιδιώκουν να έχουν γνώμη για όλα τα ζητήματα θα έφτανε στο σημείο να περιποιείται ο ίδιος τους αρρώστους από Aids και μάλιστα να ασπάζεται τις πληγές δείχνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτούς; Γιατί αυτό που κυρίως έχουν ανάγκη όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια είναι η ΑΓΑΠΗ και η ΣΤΟΡΓΗ.

ΠΗΓΗ: ΚΡΙΚΩΝΗΣ, Χ. (2001). ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ (Τομ. 2). ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: UNIVERSITY STUDIO PRESS

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button