ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Μια πορτοκαλάδα άνευ…

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Περίεργο “πράγμα” οι προθέσεις….στολίζουν και ξεστολίζουν τις προτάσεις με μια ιδιαίτερη μουσική. Σαν εκείνη απ’ το παλιό μπουζούκι του Θεμιστοκλή, που ακουγόταν στα μεσακά του Ιουλή στο πανηγύρι της Αγιάς Μαρίνας.

Μα ακόμα, και τούτη τη μέρα ο μπάρμπα- Γεράσιμος δεν άλλαζε την παραγγελία του. “Μια πορτοκαλάδα άνευ!”, ακούστηκε από το βάθος της μικρής πλακωσάς. Πάντα στο ίδιο μπλε στρογγυλό τραπεζάκι μέσα δεξιά, εκεί που κάπου στα τέλη του ‘38 του’ ρθε το χαρτί για φαντάρος. Εκεί που στα μέσα του ‘60 έμελλε να βάλει το πιο περίεργο στοίχημα της ζωής του. Η πρώτη του γυναίκα, η Ανεζίνα, τ’ άφηκε παρηγοριά μια κατάξανθη κόρη, το Μαριώ, λίγα χρόνια μετά τη γέννα. Κι’ απόμειναν “άνευ” συζύγου και μητρός, όπως γράφτηκε στα κιτάπια της κοινότητας. “Ως πότε κυρ- Γεράσιμε, θα πίνεις πορτοκαλάδα άνευ;” “Το κορίτσι σου έχει ανάγκη μια μάνα και συ μια γυναίκα να σε κατασταίνει”.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το “άνευ” δεν έμελλε ακόμα να γίνει “συν”. Κι’ έτριβαν τα χέρια τους τα ξαδέρφια και τ’ανήψια κάνοντας υπολογισμούς για αξιοποίηση της μελλοντικής τους περιουσίας.

Η μέρα έδειξε από νωρίς το κέφι της, μ’ ένα λαμπερό ήλιο, που θα’ φερνε το φως και στη ζωή του κυρ- Γεράσιμου. Είχαν αρχίσει από νωρίς πάλι τα πειράγματα στο καφενείο προς “αποκαταστασίν του”, μιας και πριν από λίγες μέρες συμβολαιογράφος από τα Ηρακλειώτικα, είχε επισκεφτεί το σπίτι του αξαδέρφου του προς νομική ενημέρωση των συγγενών σε “περίπτωση αιφνίδιας αναχώρησης” από το μάταιο τούτο κόσμο. “Θα στα φάνε μωρέ οι κληρονόμοι”, “Πάρε μια γυναίκα να δει Θεού πρόσωπο εσύ και το σπιτικό σου”.

“IN_AND_OUT

Η δροσιά της πορτοκαλάδας επισκιάστηκε από τα σχόλια και τα γελάκια των συγχωριάνων. “Αφού το θέλει ετσά η μοίρα, η πρώτη κοπελιά που θα περάσει να πάει στη στέρνα, θα γενεί κερά του σπιτιού μου! Κι’ εσύ παπά θα βλογήσεις το γάμο την Κυριακή του Θωμά!” “Τέκνον μου, μη βάζεις στοιχήματα με τη ζωή μέρες Σαρακοστιανές”! Κι’ η ζωή απάντησε….

Από το στενό της κυρά- Μαλαματής φάνηκε η Δέσποινα, κόρη του Νικόλα και της Ρηνιώς, κοπέλα σεβαστική. Φτωχιά οικογένεια, αλλά με καθαρό κούτελο οι γονέοι στην κοινωνία. Μια στάμνα κρεμόταν ανεπιτήδευτα στ’ αριστερό της χέρι και το κεντητό μαντήλι άφηνε ακάλυπτα τα ροδομάγουλά της. Τα δυο τση μαύρα φρύδια βελόνιασαν την καρδιά του κυρ- Γεράσιμου και την επόμενη μέρα έστειλε προξενητάδες τηρώντας τα λόγια εκείνου του πρωινού. Εδέχτηκαν οι γονέοι, εδέχτηκε κι’ η κοπελιά και στάθηκε καλύτερα και από μάνα στο Μαριώ, που ντύθηκε νυφιάτικα στο προώρο ταξίδι της…

Mechanical Solutions

Πέντε παλικάρια, πέντε καντηλάκια ομόρφυναν το σπιτικό τους, με τον τελευταίο μωρό να τον βυζαίνει η μάνα του πριν βάλει το μαύρο μαντήλι για να αποχαιρετίσει τον άντρα της. Το μαντήλι που δεν κατάφερε ποτέ να κρύψει τη θλίψη στα μάθια της, φτάνοντας μέχρι τα βαθιά γεράματα, πίνοντας μια “πορτοκαλάδα άνευ” κάθε πρωί στις 10…

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button