ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Μια διαφορετική εικόνα της Παναγίας μας

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Κάθε μέρα – έως και τις 15 Αυγούστου -και μια διαφορετική εικόνα της Παναγίας μας, της ΜΑΝΑΣ όλου του κόσμου…

Η πάνσεπτη προστάτιδα της Αμοργού, η Παναγία Χοζοβιώτισσσα αγναντεύει το Αιγαίο από το μοναστήρι της , πάνω στο γκρεμό. Στο βράχο πρωτοχτίστηκε τον 9ο αι. η μικρή εκκλησία, ενώ τα σπηλαιώδη κοιλώματα- όπου διέμεναν αρχικά οι μοναχοί- αργότερα μετατράπηκαν σε κελιά. Στο ναό κυριαρχούνοι δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η ιστορική εικόνα εκτιμάται ότι έφτασε στην Αμοργό μεταξύ 762-842 από τη μονή Χοζιβά στην Παλαιστίνη, ανατολικά της Ιεριχούς. Είναι περίοδος της εικονομαχίας και σύμφωνα με την παράδοση, αρχόντισσα από την Χότζοβα έριξε τρεις εικόνες στη θάλασσα για να τις σώσει από τους εικονομάχους. Η μία έφτασε στο Άγιο Όρος, η δεύτερη στην Πάτμο και η Τρίτη στην Αμοργό. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, μια χήρα είδε στον ύπνο της την Παναγία να τη συμβουλεύει να φυγαδεύσει την εικόνα για να τη γλιτώσει από τον εικονομάχο γιο της. Εκείνη την έβαλε σε μια βάρκα μ’ ένα καντήλι αναμμένο και την έσπρωξε προς το πέλαγος. Η εικόνα έφτασε στην Κύπρο, αλλά εκεί βεβηλώθηκε και έσπασε σε δύο κομμάτια. Με θαυματουργό τρόπο εξαφανίστηκε από την Κύπρο για να βρεθεί πάλι σε μια βάρκα με τα κομμάτια της ενωμένα και ένα αναμμένο καντήλι δίπλα της, στη βάση του βράχου της Αμοργού.

Σύμφωνα με την τρίτη παράδοση, την εικόνα έφεραν στο νησί μοναχοί από τη μονή Χοζιβά – καθ’ υπόδειξη της Παναγίας – που έχτισαν μοναστήρι στην τοποθεσία «Δαιμονότοπος», γιατί τους θύμιζε τη δική τους απόκρημνα κτισμένη μονή. Πάντως η προσωνυμία της εικόνας είναι Χοζοβιώτισσα ή Χοζιβιώτισσα, όπως μαρτυρά «βραβείο» που φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της Μονής.

“IN_AND_OUT

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία ζήτησε μέσω οράματος να κτιστεί η μονή εκεί που ήταν μπηγμένη η σιδερένια σμίλη του αρχιμάστορα, η οποία εντοπίστηκε καρφωμένη σε βράχο, σε ύψος 300 μέτρων από τη θάλασσα. Σύμφωνα με παραλλαγή της παράδοσης, άγγελος Κυρίου οδήγησε τους μοναχούς στην κορυφή του βουνού όπου τελικά κτίστηκε η μονή. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι αρχικά η Μονή επρόκειτο κτιστεί στην παραλία όπου βρέθηκε η εικόνα. Ό,τι έχτιζαν όμως τη μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν, μέχρι να φανερωθεί η Θεοτόκος στον ύπνο του αρχιμάστορα και να του αποκαλύψει ότι πρέπει να χτίσει το ναό εκεί που θα βρει τη σμίλη του. Πάντως η μονή κτίστηκε το 1088 επί Αλεξίου Α’ Κομνηνού(1081-1118), όπως μαρτυρούν σιγίλια (επίσημα αυτοκρατορικά έγγραφα) του σκευοφυλακίου. Η μονή άνθισε επί Φράγκων (1202) και Ενετών (1309), ενώ οι μοναχοί αναδείχθηκαν θεματο φυλακες της Ορθοδοξίας κατά την Τουρκοκρατία (1537-1824).
Η Παναγιά Χοζοβιώτισσα είναι η πολιούχος του νησιού της Αμοργού και γιορτάζει 21 Νοεμβρίου.
Θεοτοκίον, ήχος πλάγιος δ’…

Ὁ Βασιλεὺς τῶν οὐρανῶν, διὰ φιλανθρωπίαν, ἐπὶ τῆς γῆς ὤφθη, καὶ τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη∙ ἐκ Παρθένου γὰρ ἁγνῆς, σάρκα προσλαβόμενος καὶ ἐκ ταύτης προελθὼν μετὰ τῆς προσλήψεως, εἷς ἐστιν Υἱός, διπλοῦς τὴν φύσιν, ἀλλ’ οὐ τὴν ὑπόστασιν∙ διὸ τέλειον αὐτὸν Θεόν, καὶ τέλειον ἄνθρωπον, ἀληθῶς κηρύττοντες, ὁμολογοῦμεν Χριστὸν τὸν Θεὸν ἡμῶν, ὃν ἱκέτευε Μήτηρ ἀνύμφευτε, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Mechanical Solutions

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».*


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button