ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Κι όμως υπάρχει… | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Άκου, τώρα ….τι μ’ έπιασε πρωτοχρονιάτικα….!!! Να γράψω γράμμα στον άγιο Βασίλη, υπό τους ήχους του «Let it snow»!

Άτακτο ή φρόνιμο κορίτσι  τη χρονιά που φεύγει έχω το δικαίωμα να ελπίζω ότι θα  πραγματοποιήσει την επιθυμία μου για ένα ωραίο δώρο, όπως έκανε πάντα κατά τη διάρκεια του ’80 και λίγο  του ’90.Γιατί κάπου εκεί στα δεκατρία, σ’ ένα τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο, πίσω από την κλειστή πόρτα του σαλονιού – που άνοιγε μόνο στις γιορτές- η μαγική αστερόσκονη εξανεμίστηκε ………Κι’ ο άγιος Βασίλης κρέμασε την κόκκινη στολή του στην παλιά ντουλάπα, πήρε σύνταξη και πήγε να ξεκουραστεί κάπου στα ψηλά βουνά, μέσα σε μια λάμψη φωτός. Κι’  ο αιώνιος φίλος των παιδιών έκανε πια περιορισμένες εμφανίσεις, καλεσμένος σ’ εξαιρετικές περιπτώσεις, σ’ εκδηλώσεις κοινοτήτων, δήμων και συλλόγων. Κι’ αναρωτιόμουν… «Βρε σαν ποιον μοιάζει…..;»

“ΧΡΥΣΟΣ

Ώσπου, μια Πρωτοχρονιά, αγουροξυπνημένη, αλλά με παιδιάστικη λαχτάρα να δείξω το καινούριο μου φόρεμα στην εκκλησία, παρατήρησα στο αχνό φως των κεριών μια εικόνα διαφορετική……Μια ψηλόλιγνη φιγούρα ενός μεσήλικα άντρα , με μαύρη γενειάδα, κέντρισε το ενδιαφέρον μου.Διψούσα για λεπτομέρειες κι’ έτσι τράβηξα το μακρύ βελούδινο παλτό της γιαγιάς μου. Με το που πήγα να ψελλίσω την ερώτηση, ένας μακρόσυρτος ήχος «σςςςς..» από την κυρία του διπλανού καθίσματος φρέναρε απότομα την παιδική μου περιέργεια. Η γιαγιά μου- μ’ ένα μαγικό τρόπο – απομάκρυνε τον εκνευρισμό μου, λέγοντάς μου να κάνω υπομονή για μετά τη Λειτουργία.

Και με το που ακούστηκε το «δι’ ευχών..» ροδάνι πήγε το γλωσσαράκι μου. «Γιαγιά, ποιος ήταν εκείνος στην εικόνα που τον φωνάζουν Μέγα;» Κατανοητά και με περίσση γλύκα – όπως και τα μελομακαρονά της- ξεδίπλωσε την ιστορία εκείνου του άντρα, που γεννήθηκε στη μακρινή Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330. Πλούσιος κι’ από μεγάλο τζάκι, έμαθε τα πρώτα γράμματα από τον πατέρα  του που ήταν δικηγόρος. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά. Τα πρώτα γράμματα, τού τα δίδαξε ο πατέρας του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Οι σπουδές του διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια. Με τον παιδικό του φίλο Γρηγόριο από τη Ναζιανζό σπούδασαν μαζί στην Αθήνα, όπου ταυτόχρονα διακήρυξαν το ελπιδοφόρο μήνυμα του Χριστιανισμού.Επιστρέφοντας στην πατρίδα του άσκησε το επάγγελμα του συνηγόρου  με τόση επιτυχία, που ο δρόμος για ανώτατες κοινωνικές διακρίσεις ήταν ανοιχτός μποροστά του. Όμως, ο νεαρός Βασίλειος ποθούσε κάτι πιο βαθύ και πιο ουσιαστικό…..

“IN_AND_OUT

Βοηθούσε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσφέρανε την εργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Μαζί με το φίλο του Γρηγόριο προσεύχονται , μελετούν, συγγράφουν. Το 370 ανεβαίνει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Καισάρειας, με τη δράση του και την ακτινοβολία του να κορυφώνονται.Στην περιοχή κάποτε έπεσε φοβερή πείνα.Αιτία η ξηρασία. Ο τόπος γέμισε πεινασμένους που μάταια ζητούσαν τροφές. Οι πλούσιοι αμπάρωναν τις αποθήκες τους και οι έμποροι πουλούσαν τα τρόφιμα σε υπεβολικές τιμές. Ο θάνατος θέριζε ζωές. Ο Μ.Βασίλειος με φλογερά κηρύγματα, άρχισε έναν αγώνα κατά της πλεονεξίας και της ασπλαχνίας. Αποκαλούσε τους πλεονέκτες και άσπλαχνους αυτούς ανθρώπους αγριότερους των θηρίων, γιατί δε λυπούνταν τους ομοφύλους τους, ενώ τα θηρία σέβονται τα όμοιά τους. Με το κήρυγμά του κατάφερε να λυγίσει κάθε αντίσταση και ν’ ανοίξει τις καρδιές και τις αποθήκες των συμπατριωτών του. Το αποτέλεσμα ήταν η σωτηρία πολλών ανθρώπων.

Mechanical Solutions

Προς το τέλος της επίγειας πορείας του, καθώς μετέβαινε στην Εκκλησία, μία αμαρτωλή γυναίκα έπεσε στα πόδια του ρίχνοντας ένα γράμμα στο οποίο έγραψε τις αμαρτίες της, γιατί ντρεπόταν η ίδια να τις ξεστομίσει και κλαίγοντας παρακαλούσε τον Άγιο να το διαβάσει και να συγχωρήσει τις αμαρτίες της. Ο Άγιος την παρηγόρησε, και είπε ότι μόνο ο Κύριος συγχωρεί τις αμαρτίες μας. Φιλεύσπλαχνος, όπως ήταν, κρατούσε το γράμμα σ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Στο τέλος κάλεσε τη γυναίκα και της επέστρεψε το γράμμα. Εκείνη μόλις το άνοιξε δεν βρήκε τίποτε γραμμένο, παρά μόνο ένα σημείο όπου αναφέρει ένα θανάσιμο αμάρτημά της. Κλαίγοντας πάλι τον παρακαλούσε να την λυπηθεί και να προσευχηθεί και πάλι στο Θεό να τη συγχωρήσει.

Ο Άγιος Βασίλειος τότε της είπε να πάει αμέσως στην έρημο να βρει τον Όσιο Εφραίμ και να δεηθεί αυτός, στον Θεό για το αμάρτημα της. Η γυναίκα χωρίς να χρονοτριβήσει με την ευχή του Αγίου πήγε αμέσως στην έρημο. Εκεί βρήκε τον Όσιο Εφραίμ κι αφού του διηγήθηκε την ιστορία της, τον παρακάλεσεθερμά.Ο Όσιος όμως της αρνήθηκε, λέγοντας της να πάει στον Άγιο Βασίλειο όπου οι δικές του δεήσεις έσβησαν τις αμαρτίες της έτσι αυτός πάλι μπορεί να δεηθεί στον Κύριο και για τη μία αμαρτία που έμεινε. Να το κάνει σύντομα όμως γιατί ο Άγιος σε λίγο πεθαίνει. Εκείνη μόλις το άκουσε έφυγε τρέχοντας να προλάβει ζωντανό τον Άγιο. Όταν έφθασε, όμως η δύστυχη βρήκε το φέρετρο του και πλήθος κόσμου πάνω του. Έκλαιγε και φώναζε, ρίχνοντας το γράμμα στα πόδια του Αγίου είπε σε όλους την ιστορία. Ένας ιερέας τότε θέλησε να δει στο γράμμα για ποια αμαρτία μιλούσε η γυναίκα. Και τότε να το θαύμα. Δεν υπήρχε στο γράμμα τίποτε γραμμένο.

Φιλάσθενος από παιδί ο Μ. Βασίλειος, λιτοδίαιτος και ασκητικός, καταπονημένος από την μεγάλη δράση που ανέπτυξε σε τόσους πολλούς τομείς ,εναντίον των διαφόρων κακοδοξιών και ειδικά της αιρέσεως του Αρειανισμού, μη διστάζοντας πολλές φορές να αντιταχθεί με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, με όπλα του την πίστη και την προσευχή, με τα κηρύγματα και τους λόγους του, με τα πολλά ασκητικά και παιδαγωγικά συγγράμματα, παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την ηλικία 49 ετών.

Και με τι λόγια να συντάξω αυτό το γράμμα,  με ποιο στυλό  να γράψω αφού εκείνο με τη μαγική αστερόσκονη δεν πουλιέται πια στα παιδικά καταστήματα…..Τι δώρο να ζητήσω για τον καινούριο χρόνο, δώρο αληθινό, δώρο καρδιάς.Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή είναι δώρο Θεού, μιας και τα υλικά της χαράς είναι απλά. Έρχονται και φεύγουνε τα χρόνια, στο παλιό δισάκι του ο γέρο-χρόνος κουβαλάει τα περασμένα, μα όχι ξεχασμένα…Πώς να ξεχάσει κάποιος λόγια, φιλιά,αγκαλιές κι’ ανθρώπους που λείπουν;;; Η αγάπη η «μαγική» κλωστή που μας δένει μαζί τους σ’ αυτό το μέγα μυστήριο της ζωής. Κι’ ο νέος χρόνος που έρχεται σε λίγες ώρες είθε να έχει ώρες αφράτες, ζουμερές από συναισθήματα κι’ αληθινά ανοίγματα καρδιάς και ψυχής….

Και τι καλύτερο για το τέλος του γράμματος προς τον άγιο Βασίλη από τα λόγια του ίδιου του φίλου του Γρηγόριου:

«Ένας είναι ο Θεός που από ψηλά κυβερνά. Έναν άξιο αρχιερέα γνώρισε η γενιά μας: εσένα Βασίλειε, βροντωφόνο αγγελιοφόρο της αλήθειας, φωτεινό οφθαλμό των Χριστιανών, που λάμπει με τα κάλλη της ψυχής, δόξα μεγάλη του Πόντου και της Καππαδοκίας. Σε ικευτεύω ακόμη και τώρα, να σταθείς για χάρη του κόσμου, φέρνοντας τα δώρα σου».

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button