ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, Κόνιτσα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το μοναστήρι κτίστηκε το 670, στους πρόποδες του ανατολικού όγκου του Όρους Νεμέρτζικα, από τον αυτοκράτορα Κων/ντίνο Δ’ τον Πωγωνάτο.

Απέχει 400 μ. από τα σύνορα με την Αλβανία, ενώ ο βυζαντινός τρούλος του διακρίνεται από απόσταση. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας τιμωρήθηκε  για την υπεροψία του και όταν μια μέρα βγήκε από το λουτρό ήταν κατάμαυρος. Τότε κατάλαβε το σφάλμα του και έδειξε μεταμέλεια, παρακαλώντας την Παναγία να τον βοηθήσει. Οι παρακλήσεις του εισακούσθηκαν και σ’ αίσθηση ευχαριστιών έφτιαξε την εκκλησία που σκεπάστηκε με μολύβδινες πλάκες, γι’ αυτό και λέγεται Μολυβδοσκέπαστη. Το μολύβι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το πήραν οι Τούρκοι κι’ έφτιαξαν μ’ αυτό βόλια και έμεινε έκτοτε η ονομασία, χωρίς σήμερα να είναι σκεπασμένη με μολύβι.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το 1943 ιερόσυλος, αφού έκλεψε τη χρυσή επένδυση της εικόνας και όλα τ’ αφιερώματα, την πέταξε πίσω από το μοναστήρι σε ποτιστικό αυλάκι, όπου και βρέθηκε φθαρμένη, μετά από αρκετές μέρες, όπως λέγεται μετά από υπόδειξη της Παναγίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο ιερόσυλος σκοτώθηκε την περλιοδο του εμφυλίου στο σημείο όπου είχε πετάξει την εικόνα.

Η προσφορά της Μονής στα πνευματικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα δια μέσου των 13 αιώνων από την ίδρυσή της υπήρξε σημαντική. Από το 1300 λειτουργούσε και ως σχολή χειρογράφων, ενώ κατά την Τουρκοκρατία αποτέλεσε Σχολή του Γένους.

“IN_AND_OUT

Σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή που διακρίνεται στην πόρτα που οδηγεί από το ναό προς το νάρθηκα, η Μονή ανακαινίσθηκε το 1341 από τον Ανδρόνικο Κομνηνό, τον Μέγα Δούκα και Παλαιολόγο και το 1522 από τους κατοίκους του Πωγωνίου. Τον 20ο αι. υπέστη λεηλασίες από του Ιταλούς και το 1943 βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Εν τη ερυθρά θαλάσση, Δογματικόν Θεοτοκίον, Ήχος πλάγιος του πρώτου

Mechanical Solutions

Εν τή ερυθρά θαλάσση τής απειραγάμου Νύμφης εικών διεγράφη ποτέ. Εκεί Μωϋσής διαιρέτης τού ύδατος, ενθάδε Γαβριήλ υπηρέτης τού θαύματος, τότε τόν βυθόν επέζευσεν αβρόχως, Ισραήλ, νύν δέ τόν Χριστόν εγέννησεν ασπόρως η Παρθένος, η θάλασσα μετά τήν πάροδον τού Ισραήλ, έμεινεν άβατος, η άμεμπτος μετά τήν κύησιν τού Εμμανουήλ, έμεινεν άφθορος, ο ών καί προών, καί φανείς ως άνθρωπος, Θεός ελέησον ημάς.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button