Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, Κόνιτσα

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB

Το μοναστήρι κτίστηκε το 670, στους πρόποδες του ανατολικού όγκου του Όρους Νεμέρτζικα, από τον αυτοκράτορα Κων/ντίνο Δ’ τον Πωγωνάτο.

Απέχει 400 μ. από τα σύνορα με την Αλβανία, ενώ ο βυζαντινός τρούλος του διακρίνεται από απόσταση. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας τιμωρήθηκε  για την υπεροψία του και όταν μια μέρα βγήκε από το λουτρό ήταν κατάμαυρος. Τότε κατάλαβε το σφάλμα του και έδειξε μεταμέλεια, παρακαλώντας την Παναγία να τον βοηθήσει. Οι παρακλήσεις του εισακούσθηκαν και σ’ αίσθηση ευχαριστιών έφτιαξε την εκκλησία που σκεπάστηκε με μολύβδινες πλάκες, γι’ αυτό και λέγεται Μολυβδοσκέπαστη. Το μολύβι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το πήραν οι Τούρκοι κι’ έφτιαξαν μ’ αυτό βόλια και έμεινε έκτοτε η ονομασία, χωρίς σήμερα να είναι σκεπασμένη με μολύβι.

Mechanical Solutions

Το 1943 ιερόσυλος, αφού έκλεψε τη χρυσή επένδυση της εικόνας και όλα τ’ αφιερώματα, την πέταξε πίσω από το μοναστήρι σε ποτιστικό αυλάκι, όπου και βρέθηκε φθαρμένη, μετά από αρκετές μέρες, όπως λέγεται μετά από υπόδειξη της Παναγίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο ιερόσυλος σκοτώθηκε την περλιοδο του εμφυλίου στο σημείο όπου είχε πετάξει την εικόνα.

Η προσφορά της Μονής στα πνευματικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα δια μέσου των 13 αιώνων από την ίδρυσή της υπήρξε σημαντική. Από το 1300 λειτουργούσε και ως σχολή χειρογράφων, ενώ κατά την Τουρκοκρατία αποτέλεσε Σχολή του Γένους.

Σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή που διακρίνεται στην πόρτα που οδηγεί από το ναό προς το νάρθηκα, η Μονή ανακαινίσθηκε το 1341 από τον Ανδρόνικο Κομνηνό, τον Μέγα Δούκα και Παλαιολόγο και το 1522 από τους κατοίκους του Πωγωνίου. Τον 20ο αι. υπέστη λεηλασίες από του Ιταλούς και το 1943 βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Εν τη ερυθρά θαλάσση, Δογματικόν Θεοτοκίον, Ήχος πλάγιος του πρώτου

Εν τή ερυθρά θαλάσση τής απειραγάμου Νύμφης εικών διεγράφη ποτέ. Εκεί Μωϋσής διαιρέτης τού ύδατος, ενθάδε Γαβριήλ υπηρέτης τού θαύματος, τότε τόν βυθόν επέζευσεν αβρόχως, Ισραήλ, νύν δέ τόν Χριστόν εγέννησεν ασπόρως η Παρθένος, η θάλασσα μετά τήν πάροδον τού Ισραήλ, έμεινεν άβατος, η άμεμπτος μετά τήν κύησιν τού Εμμανουήλ, έμεινεν άφθορος, ο ών καί προών, καί φανείς ως άνθρωπος, Θεός ελέησον ημάς.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button