Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η Παναγία Σπυλιανή στο Μανδράκι Νισύρου

GMG

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Η Μονή της Παναγιάς Σπυλιανής στο Μανδράκι της Νισύρου αποτελεί λατρευτικό κέντρο, τουλάχιστον, από τις αρχές του 18ου αι., με χιλιάδες πιστούς να επισκέπτονται το καστρομονάστηρο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της.

Οφείλει την ονομασία της στο ό,τι ο ναός της είναι χτισμένος μέσα σε φυσική σπηλιά, πάνω σε ηφαιστιογενές ύψωμα, σε βράχο ύψους περίπου 30 μ. που οι Νισύριοι αποκαλούν «Οξό».

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στο 1400, Νισύριος καθοδηγούμενος από ένα φως, ανακάλυψε μέσα στη σπηλιά, κοντά στα Λουτρά Μανδρακίου ένα μικρό ξύλινο εικόνισμα της Παναγίας, που το μετέφερε στο ναό της Παναγίας Ποταμίτισσας, στην κεντρική εκκλησία του χωριού. Την επόμενη μέρα η εικόνα είχε επιστρέψει θαυματουργικά στη σπηλιά. Αυτό συνέβη τρεις φορές οπότε οι νησιώτες κατάλαβαν ότι ήταν επιθυμία της Παναγίας να παραμείνει εκεί. Έτσι, αποφάσισαν να χτίσουν εκκλησία, που με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε σε μοναστήρι.

Ο λόφος που είναι κτισμένη η εκκλησία λέγεται «Βρετός», επεειδή η εικόνα βρέθηκε σ’ αυτό το σημείο. Λίγο αργότερα οι ντόπιοι έφτιαξαν μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας, πανομοιότυπη με το μικρό ξύλινο εικόνισμα, το  οποίο τοποθέτησαν στην παλάμη του αριστερού της χεριού. Η εικόνα είναι φτιαγμένη από ασήμι και το αριστερό χέρι της Θεοτόκου είναι μεγαλύτερο από το δεξί, για να χωρέσει σ’ αυτό το αρχικό εικόνισμα. Οι Νισύριοι λένε ότι το αριστερό χέρι της Παναγίας που κρατά το εικόνισμα είναι πάντα ζεστό και αυτό γίνεται αντιληπτό αν ακουμπήσει κάποιος ταυτόχρονα και στα δυο χέρια της Μεγαλόχαρης.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Η εικόνα της Παναγίας είναι αμφιπρόσωπη. Στην πίσω όψη εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος και στην κύρια οψη η Παναγία και χρονολογείται στο 1600, έτος οικοδόμησης και της μονής, σύμφωνα με πααλαιότερη τεκκημηριωμένη μαρτυρία. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη βασιλική με το ξυλόγλυπτο τέμπλο  ν’ ανάγεται – σύμφωνα με σχετική επιγραφή – στο 1725. Για να προστατευτεί η μονή από τους πειρατές, με ενέργειες του τότε ηγούμενου Νεόφυτου, εκδόθηκε από τις τουρκικές αρχές το 1844, έγγραφο με το οποίο τιμωρούνταν αυστηρά όσοι προκαλούσαν ζημιές στην περιουσία της.

Η πρόσβαση γίνεται από το συνοικισμό Λαγκάδι, κοντά στο ναό της Ποταμίτισσας, απ’ όπου ξεκινούν τα 130 σκαλιά που οδηγούν στη Μονή. Ο κυρίως ναός είναι αφιερωμένος στην Κόιμηση της Θεοτόκου και το παρεκκλήσι στη δεξιά πλευρά αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ενώ στις 6 Αυγούστου γίνεται το ζύμωμα του άρτου με τους πιστούς να ψάλλουν ύμνους προς την Παναγία.

Zuper Service

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button