Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ευγνώμονος ληστού

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Είναι ο ληστής που σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά, σταυρώθηκε στα δεξιά του Σωτήρος Χριστού και ο οποίος την τελευταία στιγμή της ζωής του έκανε τη μεγαλύτερη κλοπή και εκλεψε τον παράδεισο, όπως λέει ο άγιος Αυγουστίνος.

Η μνήμη του παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Ομως η φράση του “μνήσθητί μου Κύριε εν τη βασιλεία σου” διαπερνά όλη τη ζωή της Εκκλησίας, έκτοτε και μέχρι σήμερα και μέχρι συντελείας των αιώνων και συνάμα αποτελεί την κύρια έκφραση της εκζήτησης του θείου ελέους μέσα στη θεία λατρεία. Αυτήν την έκφραση χρησιμοποιούμε όταν μνημονεύουμε τις ψυχές ζώντων και κεκοιμημένων.

Mechanical Solutions

Μνήσθητι Κύριε λέμε οταν προσευχόμαστε τοποθετώντας τις μερίδες των πιστών στο Άγιο Δισκάριο μπροστά απο τον Αμνό. Αυτή την έκφραση την πρωτοείπε ο ληστής, ή καλύτερα, ο πρώην ληστής που έγινε ο πρώτος πολίτης του παραδείσου σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού.

Και τούτο διότι ενώ στην αρχή βλασφημούσε κι εκείνος τον Χριστό, μαζί με τον εξ αριστερών σταυρωμένο ληστη, όταν άκουσε τον Χριστό, να ζητεί την συγχώρηση των σταυρωτών Του, τότε αλλοιώθηκε πνευματικώς. Εξομολογήθηκε πάνω στο σταυρό, λέγοντας “άξια ων επράξαμεν, απολαμβανομεν”, αναγνώρισε την αναμαρτησία του Χριστού λέγοντας “Ούτος γαρ ουδέν άτοπον έπραξε” και ομολογώντας Τον Χριστό, Κύριο και Θεό του ζήτησε να τον θυμηθεί στη Βασιλεία Του.

Πολλές φορές οι άνθρωποι ψάχνουμε όμορφες λέξεις και εκφράσεις για να στολίσουμε τις προσευχές μας. Θεωρώ πως για ένα ορθόδοξο Χριστιανό δεν υπάρχει πιο μεγαλειώδης, πιο όμορφη και πιο δυνατή από αυτήν την φράση του ευγνώμονος ληστού: “Θυμήσου με Κύριε στη βασιλεία Σου.” Αμήν.

Η εκκλησία μας τον τιμά στις 12 Οκτωβρίου εκάστου έτους!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button