Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

«Φονικό είναι… η ΑΓΑΠΗ»! | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τις προάλλες άκουγα ένα στίχο “Φονικό είναι… η ΑΓΑΠΗ”!

Φονεύει το ψέμα, την υποκρισία, την ασχήμια, την αδικία, την ψευτο-περηφάνια. Ανυψώνει την αλήθεια, τη συγχώρεση, το σεβασμό, την πίστη, τη μακροθυμία.

“IN_AND_OUT

Τι είναι στ’ αλήθεια μακροθυμία; Αν ψάξουμε στο λεξικό “Μακροθυμώ σημαίνει μακρύνω, εκτείνω και αναβάλλω τον θυμό. Αυτή ιδίως ήταν η πρώτη, αρχαία έννοια της λέξεως. Ο άνθρωπος αναβάλλει το ξέσπασμα του θυμού, και με τις συνεχείς υπερθέσεις και την αυτοσυγκράτηση τον πραΰνει, ώστε καταλήγει στην ανεξικακία.” Κατά πόσο είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας; Ή μας βολεύει απλά να του βάλουμε την ταμπέλα ενός αρνητικού συναισθήματος, να τον ρίξουμε στα πίσω συρτάρια του μυαλού μας ή να τον κρύψουμε κάτω από το χαλάκι της εισόδου του εαυτού μας; Όλα τα συναισθήματα – όσο κι’ αν μας φαίνεται παράξενο στην αρχή- μας περνάνε από το χολ, από τον προθάλαμο, στη μεγάλη σάλα του εαυτού μας.

Κι’ εκεί θα παίξουμε την καλή μπάλα….Βρίσκοντας τι μας θυμώνει, τι μας ενοχλεί στους άλλους και στον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από τις καθημερινές μας σχέσεις, την τριβή της καθημερινότητας. Κατά πόσο μας έμαθαν, από μικρά να ξεγυμνώνουμε τα αληθινά μας συναισθήματα και να τα βιώνουμε….; Ή απλά κολλήσαμε σ’ εκείνο το κλισέ ‘Κορίτσι είσαι δεν πρέπει να θυμώνεις, αγόρι είσαι δεν πρέπει να κλαις!”. Κι’, όμως , κυρίες και κύριοι,κι’ άντρες κλαίνε και οι γυναίκες θυμώνουν…..Ο κήπος της ψυχής μας θέλει κόπο για ν’ ανθίσει, θέλει το καλοκαίρι, θέλει και το χειμώνα, θέλει το φως, χρειάζεται και τη λίγη σκοτεινιά….Όλα τα συναισθήματα είναι εκεί για να μας πουν , για να μας φανερώσουν κάτι!!Ας μάθουμε πρώτα εμείς οι μεγαλύτεροι πως να βιώνουμε κάτι το κατ’ επίφαση αρνητικό-γιατί κάπου χαθήκαμε στην πορεία…Ας δείξουμε με τη στάση και τη δική μας αλλαγή στις κόρες και στους γιους μας πως να ξεγυμνώνουν τα συναισθήματά τους, χωρίς το πέπλο του ψεύδους και της υποκρισίας.

Mechanical Solutions

Και τότε στ’ αλήθεια θα είμαστε “ο γεις για τον άλλον” που έλεγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας!

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button