Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Δυο χέρια | της Ιωάννας Κρητσωτάκη

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Πειραιάς 1955…Μεταπολεμικά, είχε αρχίσει δειλά – δειλά η αναμόρφωση του αστικού ιστού. Τα δίπατα γίνονταν τρίπατα, οι μονοκατοικίες πολυκατοικίες και οι εργολάβοι οικοδομών “έτριβαν” τα χέρια τους. Στην παλιά Κοκκινιά επέλεξε να ζήσει ο κύρ- Θάνος απ’ τα Τρίκαλα, μαζί με τη μοναχοκόρη του τη Θέκλα.

Τα δύο μεγάλα “Θ” της ζωή της, όπως συνήθιζε να λέει η συγχωρεμένη η γυναίκα του. Έτσι, ξαφνικά χάθηκε το μεγάλο “Μ” της δικής τους ζωή. Απλά, “κοιμήθηκε” τ’ απομεσήμερο…

Mechanical Solutions

Κι’ ύστερα ήρθαν στον Πειραιά, μιας και τα κτήματα δεν πήγαιναν καλά. Έπιαναν τα χέρια του κυρ- Θάνου και κατόρθωσε να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά ως βοηθός ηλεκτρολόγου, στο συνοικιακό κατάστημα του μαστρο- Κώστα. Άξιος άνθρωπος, οικογενειάρχης, τυπικός στις πληρωμές και με δύο χέρια γεμάτα δώρα για τη μικρή Θέκλα κάθε φορά που τους επισκέπτονταν τις Κυριακές για απογευματινό καφεδάκι στην αυλή του κυρ- Θάνου.

Το μόνο αποκρουστικό ήταν η μυρωδιά της ανάσας του. Ανακατεμένο τσίπουρο, καφές και τσιγάρο αμερικάνικο. Αυτή η ίδια ανάσα που ακούμπησε τον ώμο της μικρής Θέκλας, όταν τον βοηθούσε να συμμαζέψει την αποθήκη του μαγαζιού για έξτρα χαρτζηλίκι τον Αύγουστο. Και ξαφνικά όλα σκοτείνιασαν…Μια απότομη κίνηση και δυο χέρια βρέθηκαν να την χαιδεύουν…μα κάπως διαφορετικά από τ’ άγγιγμα του άλλου μεγάλου “Θ”…Τι ήταν άραγε αυτό που την έκανε να τρέμει, να νιώθει ντροπή και να κάνει εμετούς το ίδιο κιόλας βράδυ; Έμεινε να αναρωτιέται κοιτάζοντας τον ευατό της στον καθρέπτη. “Θέλεις ο πατερούλης να πάθει κακό; Να ξαναγυρίσετε πίσω στα κτήματα και στη φτώχια; Σσσσ… ήσυχα, λοιπόν, μικρή μου νεράιδα…”
Μια νεράιδα που τα ερχόμενα Χριστούγεννα κλείστηκε γρήγορα στο δωμάτιό της, μόλις τον είδε στο πλατύσκαλο με δυο χέρια γεμάτα σακούλες με δώρα.

Απόρησε ο κυρ- Θάνος με τη συμπεριφορά της, οδήγησε τον κυρ-Κώστα στο καθιστικό και έτρεξε να δει τι συμβαίνει…Αλλά, που… Η μικρή νεράιδα κλεινόταν όλο και περισσότερο στον κόσμο της. Μόνη της διέξοδος το τάισμα του γάτου της στην πίσω αυλή. Και ποιον δε συμβουλεύτηκε ο κυρ- Θάνος για την κατάσταση της μικρής. Μετατραυματικο σοκ από το χαμό της μητέρας της αποφάνθηκαν οι περισσότεροι γιατροί. Συνέστησαν διακοπές στη εξοχή και αλλαγή περιβάλλοντος… Δανείστηκε χρήματα απ’ τ’ αφεντικό και έτρεξε να κλείσει τα εισιτήρια για τη Χίο. Ένα ταξίδι έκπληξη για τη Θέκλα, που έγραψε στο ημερολόγιό της την ίδια μέρα…”Δεν είμαι πια παιδί, χάθηκα από δυο χέρια, σκοτείνιασε ο κόσμος μου…”

Κι’ ‘ύστερα “κοιμήθηκε” τ’ απομεσήμερο…

Υ.Γ.: πρόκειται για “προιόν” μυθοπλασίας…

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button