ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Aγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Προστάτης των δασικών υπαλλήλων

Η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Στις 27 Αυγούστου 2009 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε το αίτημα της Δασικής Υπηρεσίας για να ορισθεί  ο άγιος ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός προστάτης των δασικών υπαλλήλων.

Θεωρείται ότι υπήρξε ο πρώτος οικολόγος, ο πρώτος περιβαλλοντολόγος. Δίδασκε στους Έλληνες ν’ αγαπούν τα δέντρα. Χαρακτριστική η διδαχή και η προφητεία του συνάμα: «οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί γιατί δε θα έχουν αγάπη στα δέντρα».

“ΧΡΥΣΟΣ

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στο Μεγάλο Δένδρο Αιτωλίας, ενώ μόνασε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, που πλαισιώνεται από καταπράσινα δάση, κυρίως καστανιάς. Διέσχισε βουνά και λαγκάδια της σκλαβωμένης πατρίδας για ν’αναστήσει πνευματικά το Γένος, ενώ έστηνε τον υπάιθριο άμβωνα κάτω από πυκνά φυλλώματα.

Και το άγιο μαρτυριό του με δέντρο συνδέεται. Αυτόπτης μάρτυρας του μαρτυρικού του θανάτου έγραψε: «τον εκάθισαν κοντά εις το δένδρο και ηθέλησαν να του δέσουν τα χέρια, αλλ’ εκείνος δεν τους άφησε λέγοντάς τους ότι δεν αντιστέκεται. Έπειτα ακούμπησε την ιεράν κεφαλήν του εις το δένδρον και ούτω τον έδεσαν από το λαιμόν με ένα σχοινί….».

“IN_AND_OUT

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  στις 20 Απριλίου 1961.

Ως προστάτης των δασών τιμάται και ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ (2 Ιανουαρίου).

Mechanical Solutions

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button