Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Aγιοι Απόστολοι, προστάτες των αλιέων

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Οι δώδεκα Απόστολοι είναι προστάτες των αλιέων, γιατί και οι περισσότεροι από τους ίδιους ήταν ψαράδες. Ο Ιησούς καλεί τους πρώτους μαθητές Του να γίνουν αλιείς ανθρώπων προς τη Βασιλεία του Θεού «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων. Οι δε ευθέως αφέντες τα δίκτυα ηκολούθησαν αυτώ» (Ματθ. δ’, 19-20).

Αρχικά, οι Δώδεκα Απόστολοι ήταν οι εξής:

DROP Cafe Palermo TECH HUB
 • Ανδρέας († 30 Νοεμβρίου)
 • Πέτρος († 29 Ιουνίου)
 • Ιάκωβος του Ζεβεδαίου († 30 Απριλίου)
 • Ιάκωβος του Αλφαίου († 9 Οκτωβρίου)
 • Ευαγγελιστής Ιωάννης († 26 Σεπτεμβρίου)
 • Φίλιππος († 14 Νοεμβρίου)
 • Βαρθολομαίος († 11 Ιουνίου)
 • Θωμάς († 6 Οκτωβρίου)
 • Ευαγγελιστής Ματθαίος († 16 Νοεμβρίου)
 • Ιούδας ή Θαδδαίος († 19 Ιουνίου)
 • Ιούδας ο Ισκαριώτης
 • Σίμων ο Ζηλωτής († 10 Μαΐου)

Μετά την προδοσία του Ιούδα του Ισκαριώτη και την αυτοκτονία του, ο Ματθίας († 9 Αυγούστου) συμπλήρωσε τη δωδεκάδα των Αποστόλων. Ο αριθμός Δώδεκα των Αποστόλων δεν είναι τυχαίος. Όπως οι δώδεκα υιοί του
Ιακώβ, οι δώδεκα Πατριάρχες, θεωρούνται οι αρχηγοί των δώδεκα φυλών του Ισραήλ, όλου του Ιουδαϊσμού δηλαδή, έτσι και οι Δώδεκα Απόστολοι, οι πρώτοι μαθητές του Κυρίου, έγιναν οι πνευματικοί αρχηγοί του νέου Ισραήλ, δηλαδή του Χριστιανισμού.

Ο Κύριος επέλεξε ν’ ανέβει στη ψαρόβαρκα του Σίμωνα- μετέπειτα αποστόλου Πέτρου – για να διδάξει στο πλήθος. Όταν τέλειωσε τη διδασκαλία Του, προέτρεψε το Σίμωνα ν’ ανοιχθεί στη λίμνη και να ρίξει τα δίχτυα. Ο Πέτρος αντέδρασε γιατί δεν ήταν ώρα ψαρέματος, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάκουσαν στο θέλημα του Κυρίου, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τη βάρκα τους και μια ακόμα με ψάρια. Οι Απόστολοι εγκατέλειψαν τα πάντα και ακολούθησαν τον Κύριο.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Μετά την Ανάληψή Του και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, έγιναν κήρυκες και μάρτυρες της πίστης στο Χριστό. Το ιερό και τιμητικότατο όνομα τους δόθηκε από τον ίδιο τον Κύριο, όταν διανυκτέρευσε στο Όρος
προσευχόμενος. Τότε «προσεφώνησε τους μαθητάς αυτούς, και εκλεξάμενος απ’ αυτών δώδεκα, ους και Αποστόλους ωνόμασεν….» (Λκ. στ’, 12-13). Οι ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος και Ιωάννης χρησιμοποιούν περισσότερο τα’ όνομα «οι Δώδεκα», οι Λουκάς και Παύλος το «Απόστολοι». Αργότερα Απόστολοι ονομάστηκαν και άλλοι πέρα των Δώδεκα, οι εβδομήκοντα , αλλά και οι συνεργάτες τους. Πως μαρτύρησαν για τον Χριστό.

 • Οι πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος μαρτύρησαν στη Ρώμη, ο πρώτος με σταυρικό θάνατο, με την κεφαλή του προς τη γη, και ο δεύτερος με αποκεφαλισμό.
 • Ο άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος μαρτύρησε στην Πάτρα, με σταυρικό θάνατο, σε σταυρό με σχήμα Χ.
 • Ο άγιος Ιάκωβος, ο αδελφός του αγίου Ιωάννου, θανατώθηκε, πρώτος από όλους τους Αποστόλους, από τον Ηρώδη τον Αγρίππα με αποκεφαλισμό στα Ιεροσόλυμα.
 • Ο άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής εξορίσθηκε στην Πάτμο και τελικά πέθανε στην Έφεσο.
 • Ο άγιος Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας.
 • Ο άγιος Θωμάς τρυπήθηκε με ακόντια και λόγχες στη χώρα των Ινδών και παρέδωσε εκεί την ψυχή του.
 • Ο άγιος Βαρθολομαίος σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη της Ινδίας.
 • Ο άγιος Ματθαίος μαρτύρησε διά λιθοβολισμού και πυρός στην Ιεράπολη της Συρίας.
 • Ο άγιος Ιάκωβος ο του Αλφαίου κρεμάστηκε σε σταυρό.
 • Ο άγιος Σίμων ο Ζηλωτής και Κανανίτης παρέδωσε το πνεύμα του καρφωμένος σ’ ένα σταυρό στη Μαυριτανία της Αφρικής.
 • Ο άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος θανατώθηκε με τόξα στη Μεσοποταμία κρεμασμένος σ’ ένα δέντρο.
 • Ο άγιος Ματθίας παρέδωσε την ψυχή του με φρικτά βασανιστήρια στην Αιθιοπία.

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».

Zuper Service


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button