ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός

Προστάτες των ιατρών

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Υπάρχουν τρεις συζυγίες αγίων Αναργύρων, με τ’ όνομα Κοσμάς και Δαμιανό, τους οποίους τιμά η Εκκλησία σε διαφορετικές μέρες του χρόνου.

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός από τη Ρώμη ήταν ιατροί που θεράπευαν τους ασθενείς χωρίς να πληρώνονται, θαυματουργώντας και διδάσκοντας την πίστη στο Χριστό. Προσηλύτισαν στο Χριστιανισμό το Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρίνο (282-285), αλλά προκάλεσαν το φθόνο του δασκάλου τους στην ιατρική, ο οποίος με δόλο τους οδήγησε σ’ένα λόφο κοντά στη Ρώμη, δήθεν για να μαζέψουν ιαματικά βόταν. Εκεί λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτο (284). Η μνήμη τους τιμάται την 1 η Ιουλίου.

“ΧΡΥΣΟΣ

Οι Κοσμάς και Δαμιανός από την Ασία, γιοί της ευσεβούς Θεοδότης γιάτρευαν τους ασθενείς, χωρίς να παίρνουν χρήματα ή δώρα. Κοιμήθηκαν ειρηνικά στην πόλη Φερεμάν της Ασίας. Η μνήμη τους τιμάται την 1η Νοεμβρίου.

Οι άλλοι δυο άγιοι Ανάργυροι  Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία και άθλησαν επί Διοκλητιανού. Θεράπευαν τους ασθενείς και δίδασκαν το Χριστιανισμό. Αφού υποβλήθηακν σε διάφορα μαρτύρια, καρφώθηκαν σε σταυρό και κατόπιν αποκεφαλίστηκαν. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου.

“IN_AND_OUT

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μνημονεύονται οι «άγιοι και θαυματουργοί Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, Κύρος και Ιωάννης, Παντελεήμων και Ερμόλαος, Σαμψών και Διομληδης και πάντες οι άγιοι Ανάργυροι».

*Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη, θεολόγος, πιστοποιημένη εκπαιδευτικός στη «Διαπολιτισμική και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη “Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών μονάδων” μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή».

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button