Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΕΨΗ

Αγία Μαρίνα: Το μαρτύριο της πανενδόξου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού νύμφης του Χριστού

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Το εσπέρας της Παρασκευής 16 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Λιμνών.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στο βίο και τα φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια που υπέστη η αγαπητή Αγία της Εκκλησίας μας: «Ήταν ένα κοριτσάκι μόλις 15 χρονών· κι όμως γνώρισε και αγάπησε τον Χριστό και βρήκε το θάρρος να παρασταθεί απέναντι στους δυνατούς της γης, απέναντι και στον ίδιο της τον πατέρα που ήταν ιερέας των ειδώλων και να ομολογήσει χωρίς δειλία και φόβο ότι είναι δούλη του Χριστού.

“ΧΡΥΣΟΣ

Δεν λύγισε μπροστά στα φόβητρα και τα θέλγητρα των ειδωλολατρών που την βασάνιζαν, διότι κατείχετο από αληθινό πόθο για τον Θεό. Δεν φοβήθηκε τον πειρασμό που παρουσιάσθηκε μπροστά της, αλλά πήρε τη δύναμη, χάριτι Θεού, να τον αντιμετωπίσει. Και με την σταθερή πίστη της βρήκε την δύναμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τον θάνατο».

“IN_AND_OUT

Το εσπέρας της Παρασκευής 16 Ιουλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Λιμνών.

Mechanical Solutions

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στο βίο και τα φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια που υπέστη η αγαπητή Αγία της Εκκλησίας μας: «Ήταν ένα κοριτσάκι μόλις 15 χρονών· κι όμως γνώρισε και αγάπησε τον Χριστό και βρήκε το θάρρος να παρασταθεί απέναντι στους δυνατούς της γης, απέναντι και στον ίδιο της τον πατέρα που ήταν ιερέας των ειδώλων και να ομολογήσει χωρίς δειλία και φόβο ότι είναι δούλη του Χριστού.

Zuper Service

Δεν λύγισε μπροστά στα φόβητρα και τα θέλγητρα των ειδωλολατρών που την βασάνιζαν, διότι κατείχετο από αληθινό πόθο για τον Θεό. Δεν φοβήθηκε τον πειρασμό που παρουσιάσθηκε μπροστά της, αλλά πήρε τη δύναμη, χάριτι Θεού, να τον αντιμετωπίσει. Και με την σταθερή πίστη της βρήκε την δύναμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τον θάνατο».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 17 Ιουλίου, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Βόννης, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ανδρέου.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ανέφερε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου: «Πνευματική πανήγυρη και κοσμοχαρμόσυνη Εορτή η σημαερινή ημέρα, την οποία συγκαλεί και συγκροτεί κάθε χρόνο τέτοια ημέρα η πανένδοξος μεγαλομάρτυς και νύμφη του Χριστού Μαρίνα. Κι όλοι εμείς, ο φιλόχριστος και φιλομάρτυς λαός του Κυρίου, με προεξάρχοντα τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, μετά την αδελφική και ευγενική πρόσκληση του αγαπητού αδελφού και Πατρός και Ποιμενάρχου της Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, συναθροισθήκαμε στον ευλογημένο αυτό τόπο, όπου για αιώνες τιμάται η μνήμη της, ρέει το θεραπευτικό της αγίασμα και φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της.

Είναι ένας ναός που κτίσθηκε από την ευλάβεια των φιλογενών προγόνων μας, με πολλές δυσκολίες και κινδύνους, σε δύσμοιρους και σκοτεινούς καιρούς, για να ανυμνήσουμε την πανεύφημο και πολύαθλο Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα κατά χρέος, με ύμνους και ωδές πνευματικές και να καταθέσουμε τις ευχαριστίες μας στον Πανάγαθο Θεό για τις πολλές ευεργεσίες που επιτελεί καθημερινώς σε όλους εμάς διά των πρεσβειών της.

Σεβασμιώτατοι και λίαν αγαπητοί Ποιμενάρχες, αδελφοί και συλλειτουργοί,

Εντιμώτατοι Περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες,

Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης,

Εκπρόσωποι των πνευματικών και πολιτιστικών φορέων,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Η λαοφίλητη τούτη Αγία, η τόσο ιδιαίτερα τιμώμενη στο νησί μας αλλά και στην υπ’ ουρανόν Ορθόδοξη Εκκλησία, καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας, περίφημη αρχαία πόλη της νοτιοκεντρικής Μ. Ασίας, όπου κήρυξαν για πρώτη φορά τον Χριστό οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, κατά την πρώτη τους αποστολική περιοδεία. Η Αγία Μαρίνα λοιπόν έζησε στην κατείδωλο αυτή πόλη στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα και μαρτύρησε πιθανώς κατά τον τελευταίο μεγάλο διωγμό που κήρυξαν το 303 ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός με τον καίσαρα Γαλέριο Μαξιμιανό.

Η μητέρα της, ευσεβής χριστιανή, ήταν εκείνη που την στερέωσε στην αληθινή Πίστη του Χριστού. Της μετέδωσε τον αστείρευτο θεϊκό πόθο που την έκανε να μαρτυρήσει για την αγάπη του Χριστού, γιατί γνώριζε βιωματικά πως ο κύριος σκοπός της επί γης ζωής του ανθρώπου είναι η κατάκτηση της αγιότητος.

Διότι η αγιότητα δεν είναι ανθρώπινο κατόρθωμα, αλλά είναι αυτό που σε κάθε Θεία Λειτουργία με έμφαση παρακαλούμε να μας δοθεί, η κοινωνία με τον Πανάγιο Θεό. Η αγιότητα είναι η αληθινή ισορροπία, η πραγματική υγεία, η ουσιαστική σχέση μας με τον Θεό. Και η ουσιαστική σχέση της Αγίας Μαρίνας με τον Θεό γέμισε το είναι της με την θεία αγάπη, με την οποία υπερνίκησε κάθε φόβο.

Με αυτή την αγάπη και την πίστη της, την οποία αύξανε καθημερινά με την έντονη προσευχή, αντιμετώπισε τις κολακείες, τις απειλές, τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις, ακόμα και το μαρτύριο μέσα στο στάδιο. Εκεί ανέπεμψε την τελευταία θερμή προσευχή στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και Του ζήτησε να παρέχει τη βοήθειά Του σε όσους θα την επικαλούνταν. Εκεί αποκεφαλίστηκε και έλαβε τους στεφάνους της παρθενίας, της ομολογίας και της αθλήσεως.

Όλα τα μαρτύρια που υπέμεινε έγιναν αιτία για να δοξασθεί ο Κύριος, να φωτισθούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι, να δοξασθεί και η ίδια και να ενεργεί τόσα θαύματα ανά τους αιώνες. Αψευδής μάρτυρας των θαυμάτων αυτών είναι η αίθουσα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πτέρυγα της Ιεράς ταύτης Μονής και μαρτυρούν τις αναρίθμητες ευεργεσίες που επιτελεί στο σεμνείο της στην Κρήτη, που η χάρη της το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλάδος».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος κατέκλεισε την ομιλία του με τους εξής λόγους: «Ο βίος της Αγίας Μαρίνας μας αποδεικνύει ότι οι ευαγγελικές αρετές, η φιλοθεΐα, η φιλανθρωπία, η φιλαδελφία, η φιλοτεκνία και η φιλάρετη ζωή είναι πραγματοποιήσιμες και ότι η Εκκλησία είναι και θα είναι πάντοτε εργαστήριο αγιότητος. Μπορεί η αγιότητα να αποτελεί μειοψηφία και εξαίρεση, όμως υπάρχει. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί την μεγαλύτερη ελπίδα στους δύσμορφους χρόνους που ζούμε, γιατί αυτή θα ζυμώνει και θα μεταμορφώνει τον κόσμο ολόκληρο.

Λέγει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην ομιλία του για τους μάρτυρες: «Όταν αναλογισθούμε τους κόπους, τους αγώνες, τα έπαθλα, τα βραβεία και τα στεφάνια των αγίων μαρτύρων, βρίσκουμε αφορμές για ταπεινοφροσύνη και ενάρετη ζωή. Γιατί ο θάνατος των μαρτύρων είναι παρηγορία των πιστών, δόξα των Εκκλησιών, σύστασις του Χριστιανισμού, κατάργηση του θανάτου και απόδειξη της αναστάσεως, αισχύνη και κατάκριση του διαβόλου και των δαιμόνων, παραίνεση να περιφρονούμε τα πρόσκαιρα και να επιθυμούμε τα αιώνια αγαθά, παρηγορία στα δεινά, πρόφαση υπομονής, καρτερίας αφορμή και όλων των καλών ρίζα και πηγή και μητέρα». Αυτά τα καλά χορηγούνται στους πιστούς τιμητές των Αγίων μαρτύρων, των οποίων ας ευχηθούμε να τύχουμε κι εμείς, με τις πρεσβείες της πανένδοξης μεγαλομάρτυρος Μαρίνης και πάντων των Αγίων».

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ευχαρίστησε τους Σεβασμ. αγίους Αρχιερείς κ. Αμφιλόχιο και κ. Γεράσιμο, που διήνυσαν οδόν μακράν και λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη της Ιεράς Μονής.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και μέρους του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνας, πέριξ του Ιερού Ναού.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Ιωάννα Κρητσωτάκη

Ονομάζομαι Κρητσωτάκη Ιωάννα και διαμένω μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είμαι παντρεμένη με το Χαρίδημο Δρακωνάκη και έχουμε ένα γιο 11 ετών, το Μιχάλη. Πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πιστοποιητικού «Διοίκησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών μονάδων» , καθώς και του «Ιnternational Diploma in Travel and Tourism» από τη Vellum International. Πρόσφατα έλαβα την πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάνω στη «Διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση». Γνωρίζω άριστα Αγγλικά (κάτοχος Proficiency) και υπολογιστές (ECDL) Έχω απασχοληθεί στο παρελθόν ως ωρομίσθια και αναπλήρωτρια θεολόγος σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφεριακή ενότητα Κρήτης παράλληλα με την καλοκαιρινή μου απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όπου κατοικώ. Έχω βραβευτεί με το βραβείο Δασκαλάκη, ως μια εκ των 70 καλύτερων ξενοδοχουπαλλήλων της Κρήτης το 2017, με ταυτόχρονη αρθογραφία θεολογικού περιεχομένου σε τοπικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εσπερίδες π.χ. 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου συνεργασία Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων και Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου-Αύγουστος 2020 (διαδικτυακή επανάληψη σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το Νοέμβριο 2020), διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων π.χ. Τα Πάθη τα Σεπτα, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου το 2015), ομιλίες στο Σύλλογο Προστασίας Αγένητου Παιδιού «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε αναμονή πρόληψης για την ερχόμενη σχολική περίοδο ως αναπληρώτρια θεολόγος, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στη «Σχολική Θρησκευτική Αγωγή»

Σχετικά άρθρα

Back to top button