ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Επιστροφή σε τιμές προ κρίσης παρουσιάζει το χρηματιστήριο ενέργειας, με το κόστος του ρεύματος να υποχωρεί κατά 70% από τις 16 Ιανουαρίου, αφήνοντας πίσω τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις που σημάδεψαν όλη την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει παρά τα προσωρινά χαμόγελα καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα και η ζήτηση που συνήθως ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, θα αυξηθεί.

“ΧΡΥΣΟΣ

Την 1 Δεκεμβρίου η χώρα μας είχε μέση χονδρεμπορική τιμή 330,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται στα 345 ευρώ/MWh. Την Δευτέρα, η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 204,40 ευρώ/MWh, χθες έφτασε στα 132,48 ευρώ/ΜWh, με το κόστος του ρεύματος να υποχωρεί σήμερα στα 86,77 ευρώ, σημειώνοντας νέα πτώση σχεδόν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, με την χαμηλότερη τιμή να διαμορφώνεται στα 0,56 Ευρώ και την υψηλότερη στα 165,35 ευρώ. Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα με την Ιταλία στα 149,3 ευρώ/MWh, την Γερμανία στα 143,76 ευρώ/MWh και την Γαλλία με 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι η πρώτη φορά μετά την ενεργειακή κρίση και την μαύρη σελίδα του ουκρανικού πολέμου και της γεωπολιτικής αστάθειας που οι τιμές υποχωρούν σε επίπεδα α΄εξαμήνου 2021.

Που οφείλεται η πτώση

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αντανακλά την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF που χθες διαμορφώθηκε στα 59,2 ευρώ η μεγαβατώρα, πτώση που αποδίδεται πέρα από την διατήρηση του ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών και των αυξημένων αποθεμάτων καυσίμου και στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ/MWh. Στην αποσυμπίεση των τιμών συμβάλλει καθοριστικά και η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σήμερα μαζί με τα υδροηλεκτρικά φτάνει το 60% του μείγματος στην ηλεκτροπαραγωγή.

“IN_AND_OUT


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button