Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Ερχεται νέος γύρος ανατιμήσεων

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση, αφενός μεν να εξασφαλίσει ότι δεν θα σημειωθούν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και σε πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τον πρωτογενή τομέα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Και αφετέρου να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

Από την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η υποχρέωση απογραφής από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ενημερώσουν, με τα στοιχεία των αποθεμάτων τους σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά διατροφής.

Υποχρέωση για ενημέρωση των διαθέσιμων αποθεμάτων τους, έχουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια.

Mechanical Solutions

Ποια προϊόντα αφορά

Τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η καταγραφή των αποθεμάτων τους είναι τα εξής:

  • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως: σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο
  • άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού, αλεύρια δημητριακών)
  • φυτικά έλαια (εκτός από ελαιόλαδο) και ιδίως ηλιέλαιο, φοικινέλαιο και αραβοσιτέλαιο)
  • ηλίανθο
  • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
  • λιπάσματα
  • ζωοτροφές

Στόχος είναι να υπάρχει μία καθημερινή καταγραφή της κατάστασης στα προϊόντα όπου η χώρα μας είχε μεγάλη εξάρτηση από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες, δηλαδή την Ουκρανία και τη Ρωσία και παράλληλα να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Zuper Service

Επάρκεια

Αναφορικά με την επάρκεια, με συχνές τους δηλώσεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα μας και όπου εντοπίζονται κάποιες ελλείψεις, όπως π.χ. το ηλιέλαιο, εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις.

Εναλλακτικές λύσεις έχουν βρεθεί ακόμη και στις ζωοτροφές, καθώς και στην προμήθεια μαλακού σιταριού και καλαμποκιού με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία), αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά.

Αυτορρύθμιση της αγοράς

Ήδη πάντως η αγορά…αυτορρυθμίζεται με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Δεν είναι τυχαίο, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ότι οι αλυσίδες super market έσπευσαν να βάλουν πλαφόν σε κωδικούς στους οποίους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάστηκε αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης. Αφορά κατά βάση κωδικούς προϊόντων – και πρώτες ύλες για την παραγωγή αυτών – τους οποίους εισάγει σε σημαντικό ποσοστό η χώρα μας για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση, όπως είναι π.χ. τα άλευρα, τα σπορέλαια, η ζάχαρη κ.ά. Σε προσεκτικότερη και πιο συνετή διαχείριση των αποθεμάτων τους έχουν προχωρήσει από τον περασμένο μήνα και οι προμηθευτές, δηλαδή οι βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης.

Εμφανείς οι ανατιμήσεις σε όλο το προϊόντικό φάσμα

Στο μέτωπο της ακρίβειας, οι ανατιμήσεις γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, όχι μόνο στο κόστος της ενέργειας – το οποίο έχει εκτοξευθεί από πέρυσι – αλλά και στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία τοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάρτιο ανήλθε στο 8%, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 7,5%. Πρόκειται για τον 8ο μεγαλύτερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Βέβαια, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και πιο συγκεκριμένα πέριξ του 9%, από το 7,2% του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τρίτο κύμα αυξήσεων

Μάλιστα, στελέχη επιχειρήσεων από τους περισσότερους κλάδους των τροφίμων-ποτών εκτιμούν ότι μετά τις πρώτες, μικρού ύψους, ανατιμήσεις που πέρασαν πέρυσι απόρροια των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και της έκρηξης των πετρελαϊκών τιμών και το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα που ακολούθησε στο ξεκίνημα της χρονιάς, η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε τρίτο κύκλο ανατμήσεων.

Ειδικότερα αναμένονται αυξήσεις τιμών στους τομείς του κρέατος που επηρεάζονται από την εξέλιξη των τιμών στις ζωοτροφές, σε αγροτικά προϊόντα όπου τα λιπάσματα αποτελούν σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής, καθώς και σε εκείνα που παρουσιάζονται ελλείψεις σε πρώτες ύλες (π.χ. έλαια, άλευρα, προϊόντα άρτου, ζάχαρη, ζυμαρικά, δημητριακά κ.ά.).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button