ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλό «χτύπημα» στις συντάξεις – Περικοπές και σε εισοδήματα των 500 ευρώ

Οι νέες περικοπές δεν αφορούν μόνον στις προσωπικές διαφορές, που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από το 2019. Στο στόχαστρο έχουν μπει και οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει στον λογαριασμό των περικοπών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι μικρότερες οι μειώσεις των κύριων συντάξεων.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των περικοπών πρέπει να ενταχθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων που θα υπολείπονται κατά μέσο όρο κατά 20% από τις συντάξεις πριν την εφαρμογή του νομου Κατρούγκαλου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως ως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις. Τυχόν διαφορές με το προηγούμενο ύψος της σύνταξης θα διατηρηθούν για τους παλαιούς συνταξιούχους ως προσωπική διαφορά. Αυτές θα περικοπούν από το 2019 με τις μειώσεις να αφορούν σε 1.400.000 συνταξιούχους που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 5 ευρώ έως 620 ευρώ.

Μάλιστα, για να βγει ο «λογαριασμός» οι μειώσεις αναμένεται να αγγίξουν και χαμηλές συντάξεις της τάξεως των 500 ευρώ.Κατά κάποιες πληροφορίες στις συζητήσεις που θα γίνουν επί αθηναϊκού εδάφους με τους θεσμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει οι μειώσεις για τις συντάξεις από 1.000 ή 1.200 ευρώ και άνω να φθάνουν στο 50% της προσωπικής διαφοράς, και να προέλθουν κατά 75% από την κύρια και 25% από την επικουρική σύνταξη.

Στις χαμηλότερες συντάξεις θα προταθεί οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς να κυμανθούν από 18% έως 25% και επίσης να κατανεμηθούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Στις παραπάνω μειώσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα έχει στο εισόδημα των συνταξιούχων η μείωση του αφορολογήτου, καθώς θα ροκανίσει ακόμη και συντάξεις των 470 ευρώ.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close