ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τίτλοι τέλους» για τον νόμο Κατσέλη

«Αυλαία» στο Νόμο Κατσέλη ρίχνει όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του οποίου θα διευθετηθεί και το σύνολο των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.

Σε δηλώσεις του στο euro2day.gr ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος (σ.σ. Νόμος Κατσέλη), επί της ουσίας είχε καταργηθεί με τη ρύθμιση Χατζηδάκη και αυτό που προωθεί το υπουργείο μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο είναι η πλήρης και άμεση ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπως σημείωσε ο ίδιος.

caffeine adv2020b

Απεγκλωβισμός από τα δικαστήρια

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη στόχος του νέου πλαισίου μέσω του οποίου θα προβλέπεται ακόμη και η διαγραφή χρέους για νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους αλλά και η επιμήκυνση του δανείων και η μείωση των επιτοκίων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, είναι ο «απεγκλωβισμός» νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η άμεση διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

neratzoulis neo

Σημειώνεται ότι σήμερα εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας 100.000 και πλέον υποθέσεις δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, η δικάσιμος για αρκετές εκ των οποίων έχει ορισθεί το 2028.

Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα αν στην προωθούμενη ρύθμιση (σ.σ. αυτή που θα «κατέβει» τον Απρίλιο για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων), θα συμπεριληφθεί και η ρύθμιση και για τα «κόκκινα» δάνεια και των νομικών προσώπων. Δεν αποκλείεται η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους να σπάσει στα δύο. Δηλαδή η πρώτη ρύθμιση που θα πάει στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στον Απρίλιο να αφορά τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η μεταβατική ρύθμιση

Σε ότι αφορά την προστασία από τους πλειστηριασμούς, η Κυβέρνηση πρόκειται να «κατεβάσει» μέσα στην εβδομάδα σχετική «μεταβατική» ρύθμιση μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δάνεια των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα αφορά σχεδόν στο σύνολο των δανειοληπτών που το δάνειό τους βρίσκεται στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα θα καλύπτει την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας ύψους 400.000 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, (πχ οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά). Πάντως στο τελικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων φυσικών προσώπων τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενδέχεται να είναι χαμηλότερα, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη στο Euro2day.gr. Και αυτό γιατί στο τελικό πλαίσιο θα μπουν και συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, οι τραπεζικές καταθέσεις και το εισόδημα.

 Το σχέδιο του υπουργείου και τα ερωτηματικά

Βασικός πυλώνας της ρύθμισης του υπουργείου αποτελεί η σύσταση δημόσιου φορέα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, μια ιδέα η οποία είχε βρει κατά το παρελθόν ευήκοα ώτα από την Κομισιόν, αλλά όχι από το ΔΝΤ.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου φορέα να γίνει από το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου για το πρώτο «κύμα» διαχείρισης κόκκινων δανείων θα απαιτηθούν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο φορέας θα αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες με «έκπτωση» (discount) και εν συνεχεία ο δανειολήπτης, αν δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτών που βρίσκονται κάτω ή στα όρια της φτώχειας, θα συνεχίζει να αποπληρώνει το υπόλοιπο μέρος του δανείου επωφελούμενος μικρότερης μηνιαίας δόσης, μεταφοράς κάποιου τμήματος του δανείου σε βάθος 10-15ετίας και χαμηλότερου επιτοκίου.

Αν και μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει τελικό σχέδιο, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει σειρά ερωτημάτων σε τραπεζικά στελέχη και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους ίδιους το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει πώς θα υπολογίζεται η τιμή «μεταβίβασης» του δανείου από την τράπεζα στον φορέα. Αυτός όμως δεν είναι και ο μοναδικός προβληματισμός τους. Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που το δάνειο που πέρασε στο Δημόσιο φορέα δεν εξοφλείται όπως συμφωνήθηκε. Θα διεκδικηθεί από τον Φορέα με βάση τους τραπεζικούς κανόνες ή η οφειλή θα βεβαιωθεί στο taxis προκειμένου να αναζητηθεί με βάση τους όρους είσπραξης κρατικών εσόδων.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button